Marele zugrav Constantinos, autorul frescelor din biserica reşedinţei domneşti din Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pictorul Constantinos s-a remarcat prin zugrăvirea unui număr mare de biserici, executate de cele mai multe ori la comanda domnului Constantin Brâncoveanu. Autograful său apare ca decor pe lama sabiei Sf. Nestor din Biserica Mare Domnească.

În lunga sa activitate a colaborat cu mai mulţi zugravi, dar cel mai apropiat a fost de Ioan, de care a fost strâns legat printr-o omogenitate stilistică, ce apare încă din 1683, când au pictat împreună Biserica Doamnei. 

Potrivit lucrării "Enciclopedia Oraşului Târgovişte", colaborarea a ţinut până după anul 1710, la Târgovişte împodobind Biserica Curţii Domneşti (1698), Biserica Stelea (1705-1706), Mitropolia (1709) şi Biserica Sfântul Ionicã. 

În funcţie de amploarea lucrărilor a mai colaborat cu Ioachim şi Stan (la Biserica Curţii Domneşti), cu Preda, Lambru şi Nicolae la Mitropolie (1707) şi la Mănăstirea Dealu (1713). 

image

Şcoala de zugravi şi pietrari

Dezvoltarea sculpturii în piatră şi a picturii religioase în Tara Românească a cunoscut un avânt în perioada domnitorului Constantin Brâncoveanu. În acea perioadă, şcoala de zugravi şi pietrari a funcţionat cu cei mai pricepuţi meşteri autohtoni, cărora li s-au alăturat şi meşteri străini. 

Un italian, Pesena Levin, pietrar, care a lucrat la Mănăstirea de la Brâncoveni (aici a şi murit, în timpul unei epidemii, fiind înmormântat în cimitirul din sat); Miro, pietrarul din Orient; Vucaşin Caragea, dalmat sau grec, care a lucrat la Hurez, unde zugrav principal era Constantinos, toţi aceştia, în afară de lucrul executat de mâna lor, au contribuit la pregătirea meşterilor români care au dat strălucire stilului brâncovenesc. 

Potrivit Agerpres, maestrul echipei de zugravi era Constantinos, pictorul Curţii lui Şerban Vodă. Lui i se datorează, printre altele, şi pictarea Bisericii Doamnei (1683) din Capitală. După încheierea lucrului la Hurez, aceeaşi echipă, a fost trimisă de către voievod la Târgovişte, unde a pictat biserica Curţii domneşti (1698). 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite