Legătura dintre jogging şi problemele medicale. Cum şi cât trebuie să facem mişcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO koreabizwire.com
FOTO koreabizwire.com

Omul a fost proiectat să se mişte, să se îndrepte spre noi orizonturi, însă lumea modernă tinde să ne ia această binefacere. Joggingul se numără printre activităţile sportive care ne aduc beneficii, dacă ştim cum să procedăm.

Specialiştii englezi spun că alergarea usoara poate prelungi viaţa, unele persoane simţindu-se revigorate, mai vesele sau într-o stare generală mai bună după o sesiune de exerciţii. Recent, însă, au apărut noi teorii, potrivit cărora, alergatul în exces poate să fie dăunător.

Cum trebuie să înceapă o şedinţă de jogging

Înainte de toate, trebuie să ştiţi că un antrenament trebuie să înceapă cu o şedinţă, cât de mică, de încălzire. Ne ajută să ne încălzim articulaţii şi muşchii, astfel riscând mai puţine accidentări. Ar fi recomandat, spun specialiştii, să mergeţi rapid pe jos preţ de câteva minute.

Ideal ar fi ca, atunci când vă apucaţi de alergat, să fiţi echipaţi corespunzător, cu pantofi sport şi îmbrăcăminte cât mai lejeră, iar dacă sunteţi începători, să alergaţi, pentru început, pe suprafeţe cât mai plane. Medicii atrag atenţia că mai mult de trei ore pe săptămână de alergat pot să uzeze organismul. 

image

FOTO Shutterstock

Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare Cardiovasculară din cadrul Reţelei de Sănătate Lehigh Valley, Lehigh Valley Health Network, pe 3.800 de persoane pasionate de jogging, de ambele sexe, cu o vârstă medie de 46 de ani, persoanele care aleargă cel mai mult au o speranţă de viaţă mai mică decât cele care aleargă moderat. 

Cât de periculos este joggingul

Joggingul făcut fără chibzuinţă poate duce la instalarea durerii, atunci când facem mişcare asimetrică. De asemenea, dacă nu suntem echipaţi corespunzător putem avea dureri de coloană, dacă alergăm pe călcâie, pe când o alergare pe vârfuri solicită la maximul muşchii. Mişcarea greşită a braţelor în timpul alergării este principala cauză a durerilor de spate, mai spun specialiştii, iar platfusul poate accentua durerile de şolduri, spate sau genunchi.

Beneficii  

Joggingul, sau alergarea uşoară, face inima mai puternică, creşte circulaţiei sangelui şi imbunătăţeşte sistemului respirator. De asemenea, accelerează sistemul digestiv şi va ajută să scăpaţi de problemele digestive, ne scapă de depresie, ne ajută să creştem capacitatea de lucru, arde grăsimile, întăreşte muşchii picioarelor, şoldurilor şi ai spatelui şi ajută să dormiţi mai bine.

Joggingul a început să fie practicat pe scară largă abia la jumătatea secolului trecut, fiind iniţial o activitate specifică doar sportivilor de performanţă. Conceptul de alergare uşoară practicată pentru întreţinerea sănătăţii a fost introdus de Arthur Lydiard, în Noua Zeelandă, care a înfiinţat un club, ai cărui membri se întâlneau o dată pe săptămână pentru "a socializa şi a-şi îmbunătăţi condiţia fizică".

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite