FOTO Polonezii ne cumpără merele, pe care le transformă în sucuri naturale sau detergenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe Valea Dâmboviţei, unul dintre cele mai mari bazine pomicole din ţară, producţia de mere de anul acesta a scăzut cu 50% faţă de cea de anul trecut
Pe Valea Dâmboviţei, unul dintre cele mai mari bazine pomicole din ţară, producţia de mere de anul acesta a scăzut cu 50% faţă de cea de anul trecut

Merele de Voineşti, din judeţul Dâmboviţa, iau din nou drumul străinătăţii. Polonezii sunt în continuare interesaţi de fructele de pe Valea Dâmboviţei şi au început să vină deja să încarce TIR-urile, chiar dacă oamenii nu au început culesul în forţă. Iau doar mere slabe calitativ, pentru industrie.

Acesta este cel mai slab sezon an din pomiculta ultimilor ani, spun producătorii. La fel de slab este şi preţul. Polonezii nu dau mai mult de 30 de bani pe kilogram. Extrem de puţin, pentru că nici cheltuielile nu sunt acoperite cu această sumă.

„Noroc cu ei domne, că dacă guvernanţii noştri nu vin aici să facă şi ei contracte să ne ajute să vindem marfă, ce să facem? În Polonia se dau subvenţii, la noi nimic. E o salvare pentru noi că putem să ne câştigăm existenţa. Vorba aia...e altfel. Vindem mai multe soiuri: bot de iepure, generos”, spun producătorii.

Pe Valea Dâmboviţei, unul dintre cele mai mari bazine pomicole din ţară, producţia de mere de anul acesta a scăzut cu 50% faţă de cea de anul trecut. Din cauza grindinei căzute, dar mai ales din cauza căldurii din primăvară, care a afectat procesul de polenizare, merele merg mai mult la producţie. 

„Ne bucură faptul că au venit tirurile din Polonia să cumpere mere fiindcă asta denotă faptul că la ei în ţară producţia este scăzută şi trebuie să îşi acopere nevoia de fructe pentru industrie. Cene deranjează este faptul că preţul la colectare a rămas acelaşi, un cost care nu acoperă cheltuielile nici cu recoltatul efectiv”, ne-a spus Claudiu Popa, viceprimarul comunei Voineşti. 

„În condiţiile în care au fost  căderi de grindină şi fructele nu sunt de calitate, ar fi cam singura şansă ca producătorul să poată să îşi mai recupereze din cheltuieli”, a declarat ing. Ion Oprea, director Camera Agricolă Dâmboviţa.

Polonezii sunt, ca în fiecare an, singurii străini care ne cumpără marfa, atât fructele, cât ş legumele. Anul acesta, producătorii de cartofi de la Lunguleţu au primit şi ei o gură de oxigen după ce polonezii au cumpărate sute de tone de cartofi.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite