Descoperire importantă. Ruinele unor biserici vechi, găsite în interiorul Mănăstirii Viforâta
0Prezenţi la Mânăstirea Viforâta, pentru a constata stadiul lucrărilor la şantierul de restaurare şi consolidare a bisericii cu hramul Sf. M.M. Gheorghe, reprezentanţii Arhiepiscopiei Târgovişte au aflat că au fost descoperite vestigiile altor două sfinte lăcaşe, mai vechi, foarte bine păstrate.
„Cu acest prilej, Înaltpreasfinţei Sale Nifon i s-a prezentat şi stadiul lucrărilor de cercetare arheologică, realizate de către specialişti ai Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească din Târgovişte, care au arătat că, sub actuala biserică, în partea de sud a actualului lăcaş, există vestigiile altor două sfinte lăcaşe, mai vechi, foarte bine păstrate, ceea ce reprezintă o noutate pentru ambientul arheologic naţional”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Târgovişte.
Prima biserică descoperită, se estimează a fi, cel mai probabil, de la sfârşitul secolului al XV-lea, şi de la aceasta s-au găsit pavaje foarte bine conservate, iar cea de a doua, de la jumătatea secolului al XVII-lea.
Descoperirile s-au realizat în pronaosul şi naosul bisericii actuale, iar pe lângă cele două locaşe de cult mai vechi au fost evidenţiate şi numeroase morminte monahale.
„Mitropolitului Nifon i-a fost prezentat şi stadiul lucrărilor de restaurare a icoanelor vechi şi a catapetesmei actualei biserici a mânăstirii ce a fost realizată, în anul 1864, de către celebrul sculptor Karl Stork. Mânăstirea Viforâta este ctitorie a Voievodului Vlad Înecatul, din anul 1530, fiind refăcută de către voievozii Radu Mihnea (1611-1616) şi Matei Basarab (1632-1654). Înaltul Ierarh a îndemnat pe toţi cei implicaţi, în acest amplu proiect european, de a identifica soluţiile cele mai competente şi rapide pentru buna derulare a lucrărilor de restaurare, consolidare şi conservare a vestigiilor istorice”, mai precizează Arhiepiscopia.
Lucrările de restaurare şi consolidare de la Mânăstirea Viforâta, au debutat recent şi se desfăşoară prin POR 2014-2020, Axa prioritară 5, Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. 5.1. Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural/ Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi a identităţii culturale.