Deformarea craniului la bebeluşi, cauze şi măsuri de precauţie. Vitamina care ar putea rezolva toate problemele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă bebeluşul are la naştere o mică aplatizare a craniului, de obicei totul revine la normal în primele săptămâni, dar unele deformaţii se pot agrava. Orice deformare vizibilă la naştere se evaluează rapid de către medic pentru a elimina alte cauze decât mulajul craniului în uter, însă capul se poate deforma şi de la poziţia de somn a bebeluşului pe aceeaşi parte în mod constant.

Copilul îşi dezvoltă foarte bine sistemul osos prin administrare de vitamina D, pentru că se pare şi că imunitatea este strâns legată de vitamina D, spun specialiştii. 

“Faptul că un copil se naşte cu o fontanelă mai mare sau mai mică nu este influenţat decât de vitamina D. Fontanela este un semn între suturile dintre oasele craniului. Dacă este mai mare sau mai mică la naştere se poate face ecografie transfontanelară pentru a depista eventualele malformaţii în cutia craniană”, ne-a spus dr. Mărioara Ştefana, medic pediatru. 

Cauzele deformării craniului  

Dacă nu vorbim de o boală a oaselor, deformarea craniului poate surveni în urma poziţiei de somn a bebeluşului. Dacă el va dormi pe aceeaşi poziţie în fiecare noapte, osul din spatele urechii se poate aplatiza treptat. Specialiştii însă nu vorbesc

“O deformare a craniului nu ţine neapărat de poziţia copilului de după naştere, dar putem la un anumit moment putem vorbi şi de asta. În orice caz trebuie administrată vitamina D indiferent de mărirea fontanelei. Dacă unui copil i se face profilaxia rahitismului nu există astfel de probleme. Perimetrul cranian trebuie urmărit în primele luni. Dacă nu sunt urme vizibile sau lte boli şi dacă se administrează vitamina D nu ar trebui să existe probleme”, mai spune dr. Ştefana. 

Cel mai uşor de distins este fontanelă anterioară, situată chiar deasupra capului şi este de consistentă moale. Ea se închide de obicei, în jurul vârstei de 6 luni până la 18 luni. 

Aplatizarea craniului este mai mult  o problemă estetică şi dacă aceasta nu dispare complet va fi foarte puţin vizibilă la vârstă adultă. Ea nu afectează dezvoltarea creierului şi nici dezvoltarea copilului.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite