De ce ne scade nivelul de potasiu din organism şi ce putem face pentru a împiedica asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potasiul este esenţial pentru sănătatea inimii şi a creierului. Există şi o serie de alimente care ne pot aduce aportul de potasiu în organism.

Potasiul este extrem de important pentru organism pentru că întăreşte muşchii, reglează funcţiile nervilor şi menţine sănătatea cardiovasculară.

"Este un element care participă la contracţia musculaturii şi atunci când scade cantitatea de potasiu din organism se produc nişte modificări legate de contracţia musculară. Se pot produse nişte modificări legate de potasiu şi după un tratament mai îndelungat cu nişte medicamente care pot elimina din organism potasiul pe cale urinară. Se întâmplă mai rar să scadă potasiul din organism dacă cineva nu a făcut un tratament", ne-a spus dr. Mihai Abramescu, nutriţionist.

Semnele lipsei de potasiu

Pierderea potasiului din organism poate produce o serie de dereglări, însă administrarea sa ar trebui făcută numai după o ionogramă sangvine. 

"Lipsa de potasiu, ca şi de calciu poate duce la o excitabilitate în general a corpului, o stare de astenie, de oboseală musculară. De asemenea, poate produce nişte tulburări în contracţia inimii. Consumul de potasiu e indicat a se produce în urma unei analize care numeşte ionogramă sangvină. Ea poate stabili nivelul de vitamine din corp", mai spune dr. Abramenscu.

Lipsa potasiului din organism mai poate duce la balonare, ameţeală. De asemenea, potasiul ajută la relaxarea vaselor de sânge şi menţine tensiunea arterială sub control. O dietă bogată în alimente care conţin potasiu şi reducerea consumului de sodiu poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu 21% şi diminuează şansele unor boli de inimă, potrivit unui studiu publicat în 2011 în Journal of American College of Cardiology.

Doza zilnică recomandată de potasiu

O dietă bogată în fructe şi legume este esenţială pentru a atinge doza zilnică recomandată de experţi de 4,700 mg. Doza zilnică recomandată de potasiu este de 400mg/zi pentru copii între 0-6 luni, 700mg pentru copii între 7-12 luni, 3.000 mg pentru copii între 1-3 ani, 3.800 pentru copii între 4-8 ani, 4.700 mg între 9-13 ani, 4.500 pentru adolescenţi între 14-18 ani, adulţi şi femei însărcinate şi 5.100 mg pentru femeile aflate în perioada de alăptare. 

Potasiul se găseşte în cantitate mare în fructe şi legume ca banane, cartofi, prune, roşii, stafide, spanac, migdale, seminţe de floarea soarelui, caise uscate, mango sau peştele (somon, cod şi sardine). De exemplu, o banană medie conţine aproximativ 450 mg potasiu, iar un cartof copt cu coajă conţine aproximativ 930 mg.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite