De ce are nevoie zona Padina - Peştera pentru a deveni staţiune de interes naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele CJD a spus că există discuţii cu Institutul de Cercetări pentru Turism, legat de dezvoltarea unei staţiuni de interes naţional, Moroeni – Padina – Peştera
Preşedintele CJD a spus că există discuţii cu Institutul de Cercetări pentru Turism, legat de dezvoltarea unei staţiuni de interes naţional, Moroeni – Padina – Peştera

Planul de Management al Parcului Natural Bucegi a fost luat în discuţie de conducerea judeţului, la finalul săptămânii trecute. Temele principale de discuţie au vizat priorităţile administraţiei judeţene şi locale, pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare economică şi perspectivele investiţionale private din zonă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a declarat că, în maximum o săptămână, DJ 713 şi DJ 714 vor fi asfaltate până la telecabină şi că se vor face şi şanţuri în perspectiva apropierii vremii rele. Ţuţuianu a mai declarat că, anul viitor, în luna mai, „vom finaliza DJ 713 şi drumul de legătură Dichiu – Zănoaga, iar, la sfârşitul anului, în luna noiembrie, vom finaliza stratul doi de asfalt”. 

Preşedintele a mai spus că există discuţii cu Institutul de Cercetări pentru Turism, legat de dezvoltarea unei staţiuni de interes naţional, Moroeni – Padina – Peştera. 

image

„Dacă adăugăm Moroeniul, (...) ca parte integrantă, atunci îndeplinim condiţiile referitoare la locurile de cazare, la existenţa unui dispensar medical, la existenţa bancomatelor, de exemplu, avem nevoie de staţie de carburanţi, avem nevoie de alte dotări pe care comuna Moroeni le are parţial şi, atunci, obţinerea titlului de staţiune turistică de interes naţional va fi mai uşoară. Dacă am fi avut această denumire şi am fi fost autorizaţi ca staţiune de interes naţional, am fi avut posibilitatea să luăm bani pe POR 2014 – 2020”, a precizat Ţuţuianu.

La întâlnire au participat: parlamentarii dâmboviţeni Valentin Calcan, Leonardo Badea şi Ionuţ Săvoiu, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa, ai Parcului Natural Bucegi, reprezentanţii Oficiului Judeţean de Cadastru, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Arhiepiscopiei Târgoviştei, Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa, Direcţiei Silvice Dâmboviţa, ai Grupului de acţiune Locală Leaota – Bucegi şi edilii mai multor localităţi din zona Moroeni – Padina – Peştera.

image

"În condiţiile de astăzi, nu avem posibilitatea să accesăm bani europeni, deci iată cât de important este să fii staţiune de interes turistic naţional. Care sunt intenţiile de viitor. Ca să facem staţiunea aceasta de interes naţional, trebuie să avem drumuri, trebuie să stabilim pe unde facem drumuri, şi care sunt drumurile de interes judeţean, de interes local şi să le gândim unitar, trebuie să avem parcări publice (expropriem probabil terenul, deoarece consiliul judeţean nu are proprietate), trebuie să creăm un centru de servicii publice unde să avem ISU, jandarmi, poliţie, să avem maşini de stins incendii, să avem mijloace de intervenţie rapidă, iarna – vara, să avem personal local, să avem alte lucruri care ţin de zona de intervenţie”, a mai spus Ţuţuianu.

CUM SE PREZINTĂ ZONA ÎN MOMENTUL DE FAŢĂ

La acest moment în zona montană din Dâmboviţa sunt câteva cabane şi un singur hotel. Prima discuţie despre realizarea unei staţiuni montane la Padina-Peştera s-a făcut în 2009, când ministrul Turismului de la acea dată, Elena Udrea, a participat, la Peştera, la conferinţa "Bucegi - investiţie în viitor".

Proiectul prezentat în această conferinţă prevede dezvoltarea zonei turistice Padina - Peştera prin construirea de pârtii de schi, de piscine, instalaţii de transport pe cablu pentru persoane, echipamente pentru producerea zăpezii artificiale şi echipamente de iluminat nocturn al pârtiilor, precum şi reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere. 

Proiectul de dezvoltare a zonei turistice Padina - Peştera prevede construirea a patru pârtii, care au lungimi cuprinse între 800 şi 3.400 de metri.

De asemenea, proiectul prevede construirea de piscine, ştranduri şi bazine de kinetoterapie. După anunţarea proiectului de realizare a staţiunii Padina-Peştera, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a început exproprierea unor terenuri în zonă pentru construirea de pârtii. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite