De ce este considerat fisticul un superaliment. Top 10 beneficii remarcate de către specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fisticul este recunoscut pentru proprietăţile nutriţionale şi reprezintă o sursă bună de proteine, grăsimi şi minerale.

Fisticul este un arbust aparţinând genului Pistacia originar din regiunile muntoase ale Greciei, Siriei, Turciei, Iranului, Kîrgîzstanului, Turkmenistanului, Pakistan şi Afganistan. Este cultivat în livezi, creşte lent, iar arborele are nevoie de 7-10 ani ca să înceapă să producă şi abia după 15 sau 20 de ani ajunge la producţia maximă. El poate atinge 10 m înălţime. În condiţii favorabile trăieşte şi produce timp de secole, potrivit site-ului www.crfg.org. 

Există mai multe specii de fistic, însă Pistacia vera se deosebesc de celelalte prin dimensiunea lor (sunt mai mici), prin coajă (este mai puţin tare) şi prin aroma puternică de turpentină. 

image

FOTO Nuts.com

10 beneficii uimitoare ale consumului de fistic

1. Îţi dă energie

Datorită caloriilor pe care le conţine, fisticul reprezintă o sursă bogată de energie. Conţine mari cantităţi de acizi graşi mononesaturaţi, precum acidul oleic şi antioxidanţii sunt foarte benefice pentru sănătate. 

2. Reduce colesterolul

Consumul regulat de fistic în dietă poate ajuta la scăderea colesterolului rău (LDL) şi la creşterea nivelul de colesterol bun (HDL) în sânge, determinând reducerea riscul de accident vascular cerebral. Uleiul de fistic are culoarea chihlimbarului, este bogat în vitamina E, uşor de asimilat de către organism, benefic pentru sănătate, cu o aromă specială, foarte puternică, el poate fi folosit în salate, alături de andive, salată verde, pătrunjel, sfeclă roşie şi datorită gustului plăcut.

3. Previne diabetul

Fisticul, bogat în grăsimi sănătoase, contribuie la prevenirea instalării diabetului, mai ales a celui de tipul 2, favorizat de obezitate, au constatat cercetătorii spanioli. Participanţii la un studiu au consumat aceeaşi cantitate de calorii pe perioada cercetării, dar, timp de patru luni, au consumat şi 57 de grame de fistic pe zi. Greutatea acestora nu s-a schimbat, însă rezultatele testelor de sânge au arătat o shimbare înainte şi după consumul de fistic. Cel mai important, nivelurile de zahăr şi de insulină au scăzut – acesta fiind un indiciu că organismul procesa mai uşor zahărul din alimente.

4. Bun în cosmetică

Uleiul extras din boabe de fistic ajută la protejarea pielii ferind-o de de uscare. Este, de asemenea, utilizat ca ulei de bază în medicamentele tradiţionale, în terapia de masaj, aromoterapie, în produsele farmaceutice, precum şi în industria cosmetică. Uleiul de fistic este folosit la masajul pielii, catifelează, redă supleţea dermei, intră uşor in piele, oferind elasticitate pielii.

image

FOTO Wikipedia

5. Contribuie la regenerarea celulară

Făcând din fistic o parte componentă a meselor zilnice, asigurăm o bună parte din necesarul în vitamina E pentru organism, care protejează celulele nervoase, reduce riscul de Parkinson, contribuie la regenerarea celulară, încetineşte procesul de îmbătrânire, reglează activitatea muşchilor, are efect diuretic, înlătură respiraţia urât mirositoare, scade nivelul glicemiei prin conţinutul ridicat de carbohidraţi.

6. Adjuvant al ulcerului gastric

Fisticul furnizează, de asemenea, mai mulţi nutrienţi, fiind recomandat în tratamentul adjuvant al ulcerului gastric, arterioscleroză, boli cardiovasculare, convalescenţă, fiind indicat pentru copii în perioada de creştere.

7. Scade tensiunea arterială

Acizii graşi omega-3 prezenţi într-o porţie de fistic poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, poate regla bătăile inimii şi poate reduce, de asemenea, riscul de a suferi de boli de inimă. Consumul regulat de fistic poate reduce riscul de boli cardiovasculare, în special, prin reducerea colesterolului, potrivit ajcn.nutrition.org. 

8. Ajută digestia

  

Unul dintre celelalte beneficiile pentru sănătate ale fisticului sunt fibrele dietetice, care ajută la a avea o digestie armonioasă a produselor alimentare.

9. Fisticul te scapa de grasimea de pe abdomen

Potrivit unui studiu publicat în revista Nutrition, consumul de fistic te ajuta sa scapi de burta. Secretul fisticului stă în conţinutul de grăsimi monosaturate, care ajuta în reglarea colesterolului şi, în plus, stimulează eliberarea hormomilor care reglează glucoza în metabolism şi eliberarea insulinei, ambele importante în controlarea nivelului de zahăr în sânge. 

10. Bun pentru viitoarele mame

Fisticul conţine folat, o vitamină din grupul de vitamine B. Femeile care doresc că să devină mame sau care se află în primele săptămâni de sarcină, trebuie să se asigure de un aport suficient din această vitamină, aceasta fiind absolut necesară pentru o dezvoltare normală a copilului.

Pe lângă toate acestea, fisticul este folosit şi în bucătărie. Datorită gustului său deosebit, îşi aduce aportul în prepararea unei game largi de bucate: prăjituri, ciocolată, îngheţată, gofre, salate cu fructe şi nuci, musli, fursecuri, salate de legume (grăsimile prezente în nuci ajută la o mai bună asimilare a nutrienţilor prezenţi în legume).

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite