De ce apar durerile de genunchi şi cum scăpăm de ele - sfaturile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Durerile de genunchi sunt poate cele mai întâlnite în rândul populaţiei, pentru că genunchiul este cea mai solicitată articulaţie din tot corpul.

Medicii recomandă ca de-a lungu vieţii să ne menţinem greutatea în limite normale şi să încercăm să evităm să stăm pe scaune şi canapele prea joase, pentru a nu solicita articulaţiile.

“Mai mult la persoanele în vârstă şi la cele supraponderale se întâlneşte durerea de genunchi. La ele se exercită o suprasolicitare asurpa articulaţiilor mare. Durerea e o senzaţie neplăcută care se poate manifesta ca o înţepătură, arsură etc, care provoacă, pe lângă durere, şi lipsa mobilităţii. Articulaţia nu se mai poate folosi sau se poate micşa foarte puţin. Problemel pot duce la deformări ale articulaţiilor dacă nu sunt tratate sau chiar ale întregului memebru inferior”, ne-a spus Sorin Aldea, sef sectie ATI la Spitalul Judeţean Târgovişte.

Durerile articulare de genunchi mai apar la sportivi, în urma unor eforturi prelungite şi de intensitate mare sau în urma unor accidentări.

“Durerea mai apar şi la sportivi, dar putem vorbi şi de modificări date de boli grave sistemice, de osteoporoză, care înseamnă o decalcifierie şi o scădere a rezistenţei. În cazul acesta se distruge şi capsulara articulară, şi lichidul din articulaţie, care asigură o mobilitate bună. Aşa apare durerea, se frească os de os practic”, adaugă Sorin Aledea.

Cauze şi tratamente 

Dacă nu sunt prea dureroase, afecţiunile articulaţiei genunchiului ar trebui să dispară cu doar puţin repaus şi evitarea suprasolicitării. În schimb, dacă durerea este persistentă, bruscă sau ascuţită, ar trebui să consultaţi un medic de specialitate. Pe de altă parte, exerciţiile fizice sunt recomandate pentru că pot încetini progresia osteoartritei, una dintre cele mai des întâlnite cauze ale durerii de genunchi.  

image

FOTO healthline.com

Osteoartrita reprezintă o afectare a cartilajului care protejează şi înveleşte suprafeţele articulare. Cartilajul se deteriorează, astfel oasele ajung să se frece direct unele de altele ducând la lezarea ţesutului şi osului rezultând durere şi imobilitate.

“Există de la tratamente locale, cu clasica pungă cu gheaţă şi până la antiinflamatoare care se iau pe gură, pe venă sau mai sunt supozitoare. La final vorbim de analgezice, care luptă doar împotriva durerii. Se mai poate ajunge chiar la intervenţie chirurgicală, cu tot felul de proteze etc, sau fizio - chineto - terapie”, mai spune şeful ATI. 

Acesta adaugă că nu există, la momentul acesta, soluţii practice de refacere a articulaţiilor. Teoretic nu prea mai există tratamente de refacere a cartlajelor. Mai ales când vorbim de artroză, nu mai există niciun medicament pe lumea asta care să rezolve problema, dar încetineşte evoluţia.

Reguli cheie pentru alimentaţie în cazul durerilor de genunchi:

-alege alimente sărăce în grăsimi

-optează pentru fructe, legume şi fibre

-evită un consum exagerat de carne
-acizii graşi esenţiali nu trebuie să lipsească din dieta ta.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite