Cum a încercat un antreprenor să fenteze Start Up Nation cumpărându-şi o maşină de teren cu justificarea că e autoutilitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe firme care au obţinut finanţare prin Start Up Nation au dat în judecată statul pentru că li s-a refuzat decontarea unor cheltuieli sau au fost reziliate complet contractele de finanţare. Una dintre firmele care se judecă cu statul din acest motiv este o firmă de termopane din judeţul Dâmboviţa.

O firmă din judeţul Dâmboviţa, beneficiară a unei finanţări prin programul Start Up Nation, a dat în judecată Agenţia pentru IMM-uri reclamând faptul că i-a fost refuzată decontarea sumei de 85.000 de lei pentru achiziţia unui Ford Ranger pentru că, potrivit ghidului de finanţare, această cheltuială nu este eligibilă.

În cererea de chemare în judecată, firma a arătat că „autovehiculul marca Ford Ranger achiziţionat în cadrul programului START UP NATION 2017 este un autovehicul conceput şi construit în principal pentru transportul de mărfuri, având o masă maximă care nu depăşeşte 3,5 tone, fiind inclus în categoria N1”. „Cu alte cuvinte, categoria principală de folosinţă a autovehiculului FORD RANGER este aceea de autoutilitară de transport, fiind totodată încadrat şi în subcategoria de vehiculelor de teren prin adăugarea literei G ca sufix la literă şi numărul de identificare a categoriei de vehicul”, se mai arată în cererea de chemare în judecată.

Reprezentanţii Agenţiei pentru IMM-uri au arătat că ghidul de finanţare prevede foarte clar că pentru a putea fi finanţate, mijloacele de transport trebuie să se încadreze în următoarele categorii: autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, ATV-uri, rulote cu sau fără motor, elevatoare, încărcătoare, remorci şi semiremorci, platforme, izoterme şi frigorifice, doc plutitor, şalupe maritime pentru călători, ambarcaţii fluviale de agrement, aparate de zbor, autoutilitare şi autovehicule cu destinaţie specială, cu excepţia tuturor vehiculelor simbol G, conform Ordinului MLPTL nr. 211/2003 cu modificările şi completările ulterioare”.

Reprezentanţii Agenţiei pentru IMM-uri au arătat că având înscris în cartea de identitate, la rubrica J, codul N1G, maşina face parte din subcategoria vehiculelor de teren pentru care cheltuielile nu sunt eligibile. Prin urmare, judecătorii Tribunalului Dâmboviţa au respins cererea de chemare în judecată, arătând că respingerea decontului pentru Ford Ranger a fost corectă.

„Din analizarea documentelor prezentate de reclamantă în vederea obţinerii ajutorului finan ciar nerambursabil, s-a constatat că elementul de cost - autoutilitară marca Ford Ranger, nu constituie cheltuială eligibilă în cadrul Programului Start -UP Nation pentru anul 2017, deoarece conform cărţii de identitate ( CIV) a autovehiculului, la rubrica J, s-a menţionat că acesta face parte din categoria /subcategoria N1G atribută autovehiculelor de teren, excluse de la aplicarea ajutorului financiar nerambursabil în cadrul Programului Start -UP Nation pentru anul 2017 pentru care reclamanta a aplicat. Prin urmare, în raport de aceste considerente, tribunalul reţine că decizia de respingere a acordării finanţării pentru acest element de cost, decizie contestată de reclamantă, apare ca fiind emisă în mod legal şi temeinic de către pârâtă , cererea dedusă judecăţii urmând a fi respinsă ca nefondată”, se arată în sentinţa Tribunalului Dâmboviţa, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite