Bilanţul exerciţiului naţional de alarmare. Câte sirene sunt defecte şi ce recomandări dau pompierii autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 18-21 aprilie, IGSU a declanşat, la nivel naţional, mecanismul de înştiinţare a autorităţilor privind iminenţa producerii unor evenimente deosebite şi au fost acţionate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populaţiei.

Timp de patru zile au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor. La nivel naţional există 7.713 astfel de mijloace tehnice de alarmare, dintre care 6.680 de sirene au fost acţionate în cadrul exerciţiului. 

Din punct de vedere al acţionării centralizate, 2.415 dintre sirenele funcţionale pot fi comandate din dispeceratele inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, iar 3.630 mijloace necesită declanşare locală.

Situaţia din Dâmboviţa

La nivelul judeţului Dâmboviţa, în cadrul exerciţiului PROCIV 2017 au fost acţionate 171 de sirene (12 cu acţionare centralizată şi 159 cu acţionare locală), din care 17 (3 cu acţionare centralizată şi 14 cu acţionare locală) nu au funcţionat.

Pe timpul desfăşurării exerciţiului Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al Judeţului Dâmboviţa a efectuat verificări inopinate la 16 localităţi din judeţ, verificând un număr de 45 de sirene (6 cu acţionare centralizată şi 34 cu acţionare locală) din care 5 nu au funcţionat (neoperative).

"Principalele concluzii care au reieşit în urma acestui exerciţiu vizează nevoia implementării unui sistem integrat de avertizare şi alarmare a populaţiei, care să permită în timp scurt acţionarea unui număr mare de sirene şi transmiterea prin intermediul acestora a mesajelor de tip voce cu recomandările pentru populaţie. De asemenea, pentru creşterea semnificativă a gradului optim de acoperire s-a identificat necesitatea completării echipamentelor de avertizare şi alarmare existente, respectiv centralizarea acestora pentru acţionarea simultană, în caz de urgenţă", se arată într-un comunicat al ISU Dâmboviţa.

În acelaşi timp, eficientizarea modului de înştiinţare a populaţiei asupra situaţiilor de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, conduc la nevoia de implementare a unor sisteme alternative de anunţare, respectiv de utilizare a unor sisteme de tip „cell broadcast messages”, mai spun pompierii.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite