Asociaţia Literata, 10 ani de la moartea Părintelui Gheorghe Calciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
10 ani de la moartea Părintelui Gheorghe Calciu
10 ani de la moartea Părintelui Gheorghe Calciu

Asociaţia Literata a organizat luni, 21 noiembrie 2016, începând cu ora 16.30, la Biblioteca Judeţeană din Târgovişte, un eveniment dedicat împlinirii a 10 ani de la trecerea la cele sfinte a Părintelui Gheorghe Calciu.


Invitatul special al evenimentului a fost Părintele Gheorghe Drăghici, elev foarte apropiat al Părintelui Calciu în perioada când acesta era profesor la Seminarul Teologic Bucureşti, perioadă când a rostit şi celebrul ciclu de predici "7 Cuvinte". 

Seara a continuat cu un mini-recital al formaţiei "Basarabii" coordonată de dl. Alexandru Udrea şi s-a încheiat cu proiecţia documentarului"7 Cuvinte - Povestea unui biruitor" .

Cine este Părintele Gheorghe Calciu

Gheorghe Calciu-Dumitreasa (n. 23 noiembrie 1925, Mahmudia, judeţul Tulcea, d. 21 noiembrie 2006, Washington) a fost un preot ortodox român, dizident anticomunist şi luptător pentru drepturile omului. În timpul detenţiei din închisoarea pentru studenţi de la Piteşti (1949-1951) a colaborat cu Securitatea participând la aşa-numita reeducare, la torturarea deţinuţilor, în colaborare cu Eugen Ţurcanu, activitate pentru care - ulterior - s-a căit şi s-a pocăit.

Luptător anticomunist

Părintele Calciu a fost un luptător anticomunist. A îndurat peste 21 de ani de închisoare sub comunişti (1948-1964, 1979-1984), trecând şi prin reeducarea din închisoarea pentru studenţi de la Piteşti (1949-1951), unde a făcut compromisuri, participând la reeducare. Ulterior a refuzat orice compromis cu sistemul comunist. Un fost coleg de detenţie de la Piteşti - Dan Lucinescu - scria în volumul Jertfa: "Este bine în această situaţie să existe o exemplificare, aleasă nu întâmplător la cel ce mai târziu a ajuns preotul Calciu. Când respectivul, în urma unor crunte presiuni fizice a fost îndemnat să lovească un coleg de al lui, a căzut în genunchi în poziţie de rugăciune şi din ochii suferinzi, de căprioară rănită, începură să-i curgă lacrimi iar din răni sânge".

A fost transferat apoi la Gherla. În procesul intentat vinovaţilor reeducării de la Piteşti, Gheorghe Calciu se apără opunându-se culpabilizării deţinuţilor, pe motiv că adevăraţii vinovaţi sunt cei din conducerea Securitătăţii şi a Ministerului de Interne (Alexandru Nicolschi, colonelul Teodor Sepeanu şi alţii).

În luna iulie 1958 este transferat la Jilava, la secţia numită Casimca (celulele erau situate la câţiva metri sub pământ, fără iluminare naturală şi fără altă aerisire decât 3 găuri în uşă, cu apă curgând continuu pe pereţi). I-a avut colegi de celulă pe Iosif V. Iosif, Marcel Petrişor şi pe liderul tineretului legionar, Constantin Oprişan. 

Alături de ceilalţi doi colegi, au avut grijă permanent de Costache Oprişan, care era bolnav de TBC şi care nu beneficia de nicio asistenţă medicală. Marcel Petrişor mărturiseşte că, într-un gest de solidaritate, Gheorghe Calciu şi-a tăiat venele scurgând sânge în gamelă, pentru ca, după decantarea hematiilor să-i dea să bea limfa lui Costache Oprişan, care pierduse mult sânge.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite