VIDEO Maşinuţa care recunoaşte şi respectă semnele de circulaţie. E creaţia unor studenţi români şi va participa la o importantă competiţie internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru studenţi de la Univeristatea „Ştefan cel Mare” din Suceava au construit o maşinuţă care recunoaşte şi respectă semnele de circulaţie, ei urmând să participe cu prototipul la concursul internaţional Electro-Mobility.

O echipă de studenţi de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) participă la a XII-a ediţie a concursului internaţional Electro-Mobility organizat de firma Continental Automotive România.

Competiţia presupune construirea unei maşini electrice de dimensiuni mici, care să parcurgă în mod autonom un traseu, noutatea din acest an a competiţiei fiind recunoaşterea vizuală şi respectarea a trei semne de circulaţie, respectiv Stop, Parcare şi Trecere pentru pietoni.

Daniel Grigoriciuc, Adrian Lateş, Iulian Lavric şi Adrian Popescu sunt membrii echipei „Electro Phantom”, care va reprezenta Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din Suceava la acest concurs. Cei patru sunt studenţi în anul II şi III la specializarea Automatică şi Informatică Aplicată în cadrul facultăţii sucevene.

Sub îndrumarea profesorului Prodan Remus, cei patru studenţi au muncit cu seriozitate pentru a realiza o maşină autonomă. Tinerii, extrem de pasionaţi de automatică, munceasc zilnic la proiectul lor.

Şeful echipei este Iulian Lavric (20 de ani). Acesta se ocupă de partea de hardware şi mecanică, împreună cu Adrian Popescu, acesta sperând ca proiectul lor să se ridice la nivelul aşteptărilor.

„La început, am ezitat în privinţa înscrierii la acest concurs, pe motiv că nu sunt pregătit de o asemenea provocare. Acum, când mai avem puţin până la etapa de calificări, consider că am greşit crezând acest lucru. Acest concurs priveşte o multitudine de domenii cum ar fi mecanica, electronica sau proiectarea, în acest fel îndemnând concurenţii să înveţe elementele de bază ale acestora. Consider că este o experienţă benefică pentru viitorul meu, având în vedere faptul că îmi doresc să lucrez ca inginer automatist în industria auto”, a declarat Iulian Lavric.

Studenţii suceveni au explicat au explicat în ce constă proiectul lor, cu care speră să facă o figură destul de bună la competiţia ce va avea loc în primăvara acestui an.

„Am achiziţionat un şasiu care conţine servo, ESC şi motor brushless. Aceste compononente se pot achiziţiona şi ansambla individual, însă considerăm că necesită timp în plus. Scopul nostru este să facem controlul manual al şasiului pentru a testa diferite aspecte ale acestuia, aşa că ne-am interesat ce componente ne-ar mai trebui pentru a realiza acest lucru, respectiv un acumulator 7.4V, un fire jumper, un mod bluetooth şi o plăcuţă raspberry. Norocul nostru este că unele dintre acestea le avem deja, iar pe unele le-am împrumutat de la colegi. În tot acest timp am lucrat şi la aplicaţia android cu ajutorul căreia vom controla şasiul, iar după ce am realizat şi codul în arduino am reuşit să ne îndeplinim parţial scopul”, au precizat studenţii din echipa „Electro Phantom”.


Echipa „Electro Phantom”. FOTO Arhivă personală

image

Daniel – Ionuţ Grigoriciuc (20 de ani) este responsabil cu partea software din cadrul proiectului: „Deşi am absolvit un liceu tehnic, care nu mi-a oferit oportunitatea de a-mi îmbogăţi cunoştinţele din domeniul IT, ambiţia de a învăţa lucruri noi şi pasiunea pentru tehnologie m-a îndrumat spre o facultate care îmi poate satisface toate necesităţile pentru a-mi croi un drum spre o carieră de succes. Cu toate că sunt de-abia în cel de-al doilea an şi mai am multe de învăţat, îmi doresc ca pe viitor să pot lua parte la cât mai multe proiecte. De asemenea, scopul meu este de a căpăta cât mai multă experienţă din aceste mici concursuri şi de ce nu, la sfârşitul anilor de studiu să deţin cât mai multe cunoştinţe care îmi pot servi la obţinerea unui loc de muncă potrivit”.

image

Adrian Lateş (22 de ani) este cea de a doua persoana responsabila pe partea de software a acestui concurs. „Aş dori ca viitorul meu să se axeze de asemenea pe partea de software deoarece consider că acesta este un domeniu în care poţi evolua pe zi ce trece. În urmatorii doi ani de facultate plănuiesc să adun cât mai multă experienţă profesională pentru a putea să mă dezvolt în această carieră”. Adrian Popescu (21 de ani) se ocupă cu partea de hardware şi mecanică şi totodată este răspunzător de publicitatea echipei: „Un concurs de o asemenea anvergură ca Electro – Mobility îţi oferă posibilitatea să te autodepăşeşti şi să te confrunţi cu provocări atractive si benefice pe viitor. Pot afirma că dorinţa de a reuşi şi devotamentul pentru ceea ce facem ne-a adus în această formulă, sperăm una câştigătoare ”.

Firma care organizează concursul oferă câştigătorilor suma de 1.500 de euro, locul II primeşte 700 de euro, locul III – 300 de euro, existând şi câteva premii speciale în valoare de 200 de euro.  Sesiunea de calificare este programată pe data de 30 martie, în urma căreia din cele 49 de echipe vor rămâne doar 20.

Alte ştiri pe această temă:

Trei tineri specializaţi în proiectarea de nave au revenit în România pentru a forma specialişti în arhitectură navală

Echipa „TU Iaşi Racing“ pregăteşte un nou monopost pentru cea mai mare competiţie tehnică din lume

Studenţii UBB aduc peste 190 de milioane de euro bugetului Clujului

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite