Viaţa tristă a Elenei Voloşanca, fiica lui Ştefan cel Mare: „Cu ajutorul lui Dumnezeu ei s’ar afla încă bine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Voloşanca. FOTO www.cyrillitsa.ru
Elena Voloşanca. FOTO www.cyrillitsa.ru

Elena Voloşanca, fiica lui Ştefan cel Mare, a fost căsătorită cu Ivan cel Tânăr, fiul cneazului Ivan al III-lea al Rusiei, cu care a avut un singur copil, pe Dimitrie. După moartea soţului ei, Elena şi fiul ei Dimitrie au ajuns la conducerea ţării, însă aveau să fie alungaţi de pe tron şi băgaţi în închisoare, în urma unui complot organizat de un alt fiu al cneazului. Elena a murit în anul 1505, după trei ani de temniţă.

Elena (Olena) Voloşanca (1465 – 1505) a fost fiica domnitorului Ştefan cel Mare cu prima lui soţie, Evdochia din Kiev. Aceasta avea să aibă un destin destul de nefericit. Mama ei a murit pe când avea vârsta de doi ani de zile, crescând departe de tatăl ei, care se afla mai mult pe câmpul de luptă decât în preajma ei.

Pe când adolescenta Elena avea vârsta de 15 ani, Ştefan cel Mare a început negocierile cu cneazul rus Ivan al III-lea cu privire la o căsătorie între fiica sa şi Ivan cel Tânăr, moştenitorul tronului Cnezatului Moscovei. Logodna dintre cei doi avea să aibă loc în anul 1481. Elena a plecat spre Rusia, fiind cazată la Mănăstirea Voznezenskaia. Ea a locuit acolo până la data de 12 ianuarie 1483, când a avut loc nunta cu Ivan cel Tânăr.

Elena avea să dea naştere unui băiat la data de 10 octombrie 1483, care a purtat numele de Dimitrie. Sofia Paleolog, a doua soţie a cneazului Ivan al III-lea, nu vedea cu ochi buni faptul că Ivan cel Tânăr era urma pe tronul Cnezatului Moscovei, dorind ca ţara să fie condusă de fiul ei Vasile.

Viaţa Elenei Voloşanca şi al fiul ei Dimitirie avea să devină un coşmar după moartea subită a lui Ivan cel Tânăr, din anul 1490. Acesta ar fi murit din cauza unei boli la picioare sau otrăvit de către un medic veneţian chemat de către Sofia Paleolog să-l trateze. Varianta otrăvirii nu a fost confirmată niciodată, însă cert este că medicul a fost executat din ordinul lui Ivan al III-lea.

După moartea lui Ivan cel Tânăr, în anul 1498, când Dimitrie este încoronat cneaz, la vârsta de doar 15 ani. Înainte de încoronarea sa, Sofia Paleolog şi fiul ei Vasile au organizat un complot împotriva cneazului Ivan al III-lea, complot ce nu a avut efectul scontat. Soţia cneazului a fost exilată, iar fiul său a fost arestat la domiciliu.

Lupta pentru tronul Cneazatul Rusiei nu s-a sfârşit aici. Sofia şi fiul ei Vasile şi-au schimbat atitudinea faţă de Ivan al III-lea, reuşind să-i intre pe sub piele. În anul 1502, acesta l-a numit cneaz pe Vasile în locul lui Dimitrie, nepotul şi fiica lui Ştefan cel Mare fiind întemniţaţi.  

Domnitorul moldovean a aflat despre ce au păţit fiica sa şi nepotul său, însă nu a reuşit să se convingă dacă cei doi mai erau în viaţă sau nu. Ştefan avea să moară, fără să afle exact prin ce a trecut fiica sa Elena.

„In curând însă vălmăşagul Răsăritului trebuia să ajungă la culme, prin înduşmănirea lui Ştefan cel Mare însuşi cu cuscrul său Ioan al III-lea al Moscovei care, pentru a favoriza pe fiul său născut din o nouă căsătorie încheiată la bătrâneţe, disgraţiase şi aruncase în închisoare pe fiica lui Ştefan cel Mare, Elena, foasta lui noră, a cărei bărbat, fiul lui Ioan, se întâmplase să moară, vroind astfel să îndepărteze de la moştenirea tronului rusesc pe nepotul său Dumitru, fiul Elenei. Inţelegem cât de jignit a trebuit să fie Ştefan prin o astfel de tratare a fiicei şi a nepotului său. El trimite în 1502 o solie la hanul tătăresc, spre a afla de la el dacă mai erau în viaţă Elena şi fiul ei, şi solul lui Ioan care tocmai din întâmplare se afla la curtea hanului, îi dă răspuns că <<cu ajutorul lui Dumnezeu ei s’ar afla încă bine>>”, a arătat istoricul Alexandru D. Xenopol.

Elena Voloşanca avea să moară în cursul anului 1505, în timp ce fiul ei a decedat un an mai târziu. Fiica lui Ştefan cel Mare a fost îngropată la Mănăstirea Voznezenskaia.

Alte ştiri pe această temă:

EXCLUSIV Marele război al lui Vlad Ţepeş despre care românii n-au auzit şi care lipseşte din manualele şcolare. „Istoria ne oferă mereu surprize“

Bătălia în urma căreia Ştefan cel Mare a fost la un pas să-şi piardă tronul din cauza boierilor trădători: „Au venit nenumăraţi bei ai Moldovei şi s-au supus”

Moartea lui Ştefan cel Mare, văzută prin ochii cronicarilor români şi străini: „Nu degeaba trebuie socotit printre eroii secolului nostru”

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite