Topul celor mai rău famate cartiere din România. Cum a ajuns o mahala anonimă să surclaseze Ferentariul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unui studiu privind calitatea vieţii şi siguranţa locuitorilor din 42 de oraşe din România, municipiul Suceava se află pe penultimul loc, mai rău decât aceştia trăind doar locuitorii oraşului Alexandria din judeţul Teleorman.

Cercetarea s-a bazat pe evaluările acordate de români oraşelor şi cartierelor în care locuiesc, criteriile de evaluare fiind costul general al vieţii, accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi, situaţia transportului public sau accesul la instituţiile educaţionale.

Conform sondajului, cel mai nesigur cartier din România este considerat cartierul sucevean Iţcani, oraşul reşedinţă de judeţ „prinzând” topul naţional al celor mai rele zone de locuit şi cu cartierul Burdujeni, plasat pe locul 16 al celor mai nesigure cartiere din România.

Storia.ro, site-ul de imobiliare lansat de OLX.ro în 2016, a făcut public un studiu realizat în perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017. Site-ul respectiv a desfăşurat un complex studiu asupra siguranţei/calităţii vieţii în 42 de oraşe din România. La cercetarea Storia.ro au participat 93.532 de români din toată ţara. Studiul se bazează pe evaluările acordate de români oraşelor şi cartierelor în care locuiesc. La această cercetare au răspuns nu mai puţin de 2.584 de suceveni, care au acordat oraşului lor nota 60,63, nota maximă fiind 100.

În urma studiului, Oradea este oraşul cu cel mai ridicat grad de siguranţă. Clasamentul continuă cu Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu, Sfântul Gheorghe şi Timişoara. Capitala României se clasează abia pe poziţia a noua, iar zona Ilfov pe a zecea. La polul opus, oraşele desemnate în cadrul cercetării ca fiind cele mai puţin sigure sunt Alexandria, Suceava, Satu Mare, Bacău, Călăraşi, Târgovişte, urmate de Vaslui, Piatra Neamţ, Galaţi şi Reşiţa.

La nivel de regiuni istorice, Transilvania a primit cel mai bun scor de siguranţă, fiind urmată de Crişana şi Bucureşti şi Ilfov. La polul opus, Maramureş şi Moldova au obţinut cel mai mic punctaj, fiind evaluate ca fiind cele mai nesigure regiuni din ţară.

Rugaţi să evalueze zonele în care locuiesc, cei 2.584 de suceveni au răspuns studiului Storia.ro şi au desemnat cartierul Iţcani drept cel mai nesigur din Suceava. De altfel, în urma notelor acordate de suceveni, Iţcaniul poate fi considerat cel mai nesigur cartier din România. Calitatea proastă a vieţii în Suceva a determinat participanţii la acest studiu să acorde note foarte mici şi cartierului Burdujeni, care se plasează în acest top naţional pe locul 16. În ordine, sucevenii consideră că cele mai bune/sigure zone de locuit în Suceava sunt: Universităţii, Obcini, zona Policlinicii şi cartierul George Enescu.

La nivel naţional, cele mai sigure cartiere sunt Grigorescu (Cluj-Napoca), Otopeni (Ilfov), Aviaţiei (Bucureşti), Gheorgheni (Cluj-Napoca) şi Racadău (Braşov). Aşa cum am spus, topul celor mai nesigure cartiere este deschis de Iţcani (Suceava), urmat fiind de Brestei (Craiova), Alecu Russo (Bacău), Calea Caransebeşului (Reşita) şi Bora (Slobozia).

image

                TOP 20 cele mai singure şi nesigure cartiere din România. FOTO www.storia.ro

Pentru a ne face o imagine completă şi complexă asupra cartierului sucevean Iţcani, ce a devenit peste noapte cel mai periculos din ţară, l-am vizitat atât pe timpul zilei, cât şi către seară. Cartierul oferă o imagine dezolantă cu multe clădiri părăsite şi fără geamuri, căruţele cu cai sunt pe toate străzile, iar zona Gării pare a fi părăsită.

Aici am găsit-o pe doamna Geta, ce lucrează la barul situat vis – a – vis de gară. Aceasta a vorbit cu noi, însă a refuzat să se lase fotografiată pentru a nu-şi face probleme.

„Lucrez aici de 17 ani de zile şi pot spune că Iţcani-ul este un cartier periculos, însă nu într-un asemenea hal încât să fie declarat cel mai nesigur din ţară. Pe vremuri erau cei de etnie rromă care făceau tot felul de probleme, se băteau, produceau zilnic scandaluri şi lumea se temea de ei. Acum mulţi dintre ei au ajuns ori la puşcărie ori au plecat din ţară. Eu seara închid uşa barului şi servesc pe geam pentru a evita eventuale neplăceri. Chioşcul de pâine din apropiere a fost spart de trei ori în ultima lună, fără însă a se fura ceva din interior”, ne-a povestit doamna Geta.

Pe peronul Gării din Iţcani am găsit trei angajaţi ai CFR care ne-au explicat că de când s-a închis gara în zonă nu au mai avut loc incidente grave, arătând că şi ei s-au mirat când au auzit că Iţcani-ul ar fi cel mai periculos cartier din ţară, deoarece ei umblă mult şi ştiu ce „grozăvii” se întâmplă în alte zone din România.

Către seară, pe o stradă din Iţcani am dat peste Mircea, un bărbat ce locuieşte de mai bine de 20 de ani în periculosul cartier sucevean şi care a prins vremurile când indivizii de etnie rromă intrau cu caii în crâşmă şi se băteau cu parii, furcile şi coasele. Acesta a explicat că probabil unele interese imobiliare au făcut ca Iţcani-ul să fie desemnat cel mai nesigur cartier din ţară.

image

Mircea, unul dintre iţcănenii ce nu sunt de acord cu rezultatele sondajului făcut de Storia.ro. FOTO Dănuţ Zuzeac

„Cel mai probabil interesele imobiliare au făcut ca Iţcani-ul să fie considerat cel mai periculos cartier din România. Pe vremuri existau tot felul de incidente în zonă, bătăile şi furturile fiind la ordinea zilei. În prezent, lucrurile s-au liniştit. Problemele cu iluminatul public, deoarece multe străzi nu sunt iluminate şi lipsa unei secţii de poliţie fac din Iţcani un cartier ce către seară să fie perceput ca fiind foarte periculos”, a explicat Mircea.

Infracţionalitatea din Iţcani nu depăşeşte media municipiului Suceava

Cei de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava au arătat că infracţionalitatea din cartierul Iţcani este la acelaşi nivel cu întreg municipiul Suceava, ultima infracţiune gravă cu violenţă fiind comisă în vara anului 2014.

„Rata infracţionalităţii în zona cartierului Iţcani nu este una peste media municipiului Suceava, mai mult decât atât, pe anumite segmente de infracţionalitate au o rată inferioară. Ultima infracţiune gravă cu violenţă ce a avut un impact social a fost înregistrată în urmă cu aproape trei ani de zile. La vremea respectivă au fost dispuse măsurile legale, autorii au fost extraşi din mediul respectiv, fiind între timp condamnaţi definitiv”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul de poliţie Ionuţ Epureanu.

În vara anului 2014, fraţii Adrian şi Dumitru Scripcariu, ambii din Iţcani, au tăbărât cu pari şi topoare peste maşina în care se aflau doi indivizi ce au îndrăznit să-i înjure. După ce au spart geamurile autoturismului, aceştia i-au bătut bine pe cei doi ocupanţi ai vehiculului, care au ajuns cu leziuni serioase la spital.

Pentru faptele lor, în toamna anului 2015, Curtea de Apel Suceava i-a condamnat definitiv pe fraţii Adrian şi Dumitru Scripcariu, la 11 ani şi şase luni, respectiv şapte ani şi opt luni de închisoare pentru comiterea infracţiunilor de tentativă de omor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

„Cel mai nesigur” cartier al Sucevei ar putea beneficia în acest an de ample lucrări de modernizare

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a arătat că pregăteşte un proiect prin care doreşte să aducă la nivelul celorlalte cartiere din oraş cartierul Iţcani, care a fost desemnat cel mai nesigur din ţară. Astfel, edilul Sucevei a precizat că un proiect foarte important în acest an îl reprezintă modernizarea cartierului Iţcani, unde ar urma să fie construit un centru multifuncţional care va cuprinde cinematograf, un sediu al Primăriei municipiului Suceava, un sediu al Poliţiei Municipale, unul al Poliţiei Naţionale, un cabinet medical, dar şi o farmacie. Ion Lungu a mai spus că în cadrul proiectului îşi propune să modernizeze şi ştrandul şi piaţa din Iţcani împreună cu străzile adiacente acestora.

image

            Cartierul Iţcani a fost abandonat în ultimii ani de autorităţile locale. FOTO Dănuţ Zuzeac

„Avem în vedere un proiect destul de important, cel legat de zonele defavorizate şi aici discutăm de zona Iţcani. Suntem la faza de realizare, în sensul că aşteptăm ghidurile specifice, pentru a putea demara proiectul Centru Multifuncţional Iţcani. Noi vrem să reabilităm sediul cinematografului Arta. Sigur că acolo se va face şi un cinematograf clasic. De asemenea, tot în cartierul Iţcani, vrem să facem şi un sediu al Primăriei municipiului Suceava, un sediu al Poliţiei Municipale, unul al Poliţiei Naţionale, un cabinet medical, dar şi o farmacie”, a declarat primarul Ion Lungu.

De asemenea, Ion Lungu a mai spus că îşi propune să realizeze lucrări de modernizare şi la ştrandul din cartier, precum şi la piaţă, dar şi la străzile adiacente acestor obiective. Edilul Sucevei a arătat că nu doreşte să comenteze clasamentul realizat de site-ul OLX.ro, care a clasat Suceava pe locul doi într-un top al celor mai nesigure oraşe din România.

„În această zonă vrem să prindem şi ştrandul de la Iţcani în modernizare, la fel în această zonă vrem să prindem şi piaţa de la Iţcani şi de asemeni străzile adiacente. Eu nu vreau să fac nicio referire la nişte opinii ale lui OLX apărute prin presă pe care nu le iau în considerare şi nu vreau să le comentez. Acest proiect era pornit de mai mult timp la drum. Eu, ca primar, am tratat cartierul Iţcani la fel ca toate cartierele din municipiul Suceava. Evident că sunt decalaje între cartierul Iţcani şi municipiul Suceava, dar nu din cauza primarului. Este un cartier la fel de important ca şi celelalte cartiere din municipiul Suceava şi prin acest proiect vrem să aducem, să aliniem acest cartier Iţcani la nivelul municipiului Suceava”, a mai declarat Ion Lungu.

Alte ştiri pe această temă:

Gara Iţcani, marea capodoperă a arhitecturii austro-ungare din Bucovina, ar putea fi salvată de la prăbuşire

Locomotiva din tezaurul naţional furată de hoţii de fier vechi. Avea blindaj şi a fost construită de germani în 1944

Un sondaj online îţi arată care sunt cele mai sigure oraşe din România

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite