Top 5 cele mai sângeroase bătălii. Istoria luptei de la Stalingrad în care au murit două milioane de soldaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătălia de la Gettsyburg este cea mai mare luptă purtată în America de Nord. FOTO www.wikiwand.com
Bătălia de la Gettsyburg este cea mai mare luptă purtată în America de Nord. FOTO www.wikiwand.com

În cele ce urmează vă vom prezenta cinci dintre cele mai violente confruntări armate din istoria omenirii, în care numărul vieţilor omeneşti pierdute pare ireal.

Un soldat îşi petrecere cea mai mare parte a vieţii sale în aşteptarea şi pregătirea unui război. În cazul în care acesta are loc, este adesea sângeros şi nu de puţine ori foarte rapid. De obicei, armata care simte că pierde bătălia alege să se predea, recunoscând astfel supremaţia adversarului. Au existat însă în istorie bătălii în care nici una dintre părţi n-a cedat, aceste lupte soldându-se cu pierderi omeneşti inimaginabile.

5) Bătălia de la Gettysburg – anul 1863

Bătălia de la Gettysburg a avut în intervalul 1 – 3 iulie 1863, în nord – estul Statelor Unite ale Americii, fiind considerată cea mai mare luptă purtată vreodată pe teritoriul Americii de Nord, făcând parte din Războiul Civil American. Armata SUA condusă de George Meade a învins cea a Statelor Confederate ale Americii condusă de Robert Lee. Pierderile au fost undeva la 23.000 de soldaţi de fiecare parte, numărul total al victimelor depăşind 45.000.

„Dacă Lee ar fi ieşit victorios, Armata Uniunii ar fi fost distrusă. Au fost mulţi soldaţi care, înainte de bătălie, scriau că simt că armata a mers din înfrângere în înfrângere şi că dacă va mai fi învinsă încă o dată, ei vor dezerta”, preciza istoricul Allen Guelzo, autorul cărţii „Gettysburt: Ultima invazie”.

4) Bătălia de la Cannae – anul 216 î.Hr.

Hannibal, cunoscutul general al armatei cartagineze, a traversat munţii Alpi şi a reuşit să învingă de două ori armata romană. După aceste două lupte, a urmat o bătălie decisivă între soldaţii din Cartagina şi cei romani, în apropiere de oraşul Cannae. Romanii şi-au concentrat grosul armatei în centru, în speranţa de a sparge mijlocul armatei cartagineze. Hannibal, pe de altă parte şi-a amplasat cele mai bune trupe ale sale pe flancurile armatei, anticipând atacul central al romanilor.

Armata romană a străpuns centrul armatei cartagineze, însă soldaţii conduşi de Hannibal au reuşit să-i înconjoare pe romani, profitând de faptul că aceştia aveau atât soarele cât şi vântul în faţă. Militarii romani au suferit probabil cele mai mari pierderi din istorie, 50.000 de soldaţi fiind omorâţi, iar alţi 10.000 capturaţi. Cartaginezii au suferit şi eu pierderi ce se ridică la circa 10.000 de persoane.

„Următoarea zi, imediat cum a răsărit Soarele, punii au început să recupereze ce era de recuperat de pe câmpul de luptă. Chair şi ei au fost şocaţi de măcel. Mii de romani zăceau acolo, infanterişti şi cavaleri, pe care soarta îi adusese în mijlocul luptei. Unii dintre ei, plini de sânge, se ridicau dintre morţii din jurul lor, chinuiţi de durere, cerând ajutor, dar erau imediat ucişi de puni. Alţii aveau şoldurile şi genunchii zdorbiţi dar totuşi în viaţă. O soartă groaznică aveau cei care nu se puteau ridica: sângele îi îneca. Unii oşteni făcuseră gropi în pământ, îşi acoperiseră căile respiratorii, sinucindu-se astfel. Ceea ce a atras atenţia a fost un cavaler numidian care avea deasupra sa un roman. Nasul şi urechile îi erau smulse. Deoarece romanul nu mai avea putere să îşi mânuiască arma, îl mutilase pe inamic prin muşcături disperate”, aşa a descris istoricul roman Titus Livius masacrul de la Cannae.

3) Prima zi a bătăliei de pe Somme – 1 iulie 1916

Prima zi a bătăliei de pe Somme a reprezentat cea mai sângeroasă zi din istoria armatei engleze. Aproape 20.000 de soldaţi britanici au fost ucişi, iar alţi 40.000 au fost răniţi în bătălia de pe Somme din 1916, într-una dintre cele mai sângeroase lupte purtate în Primul Război Mondial. Militarii britanici sprijiniţi de cei francezi au vrut să ocupe tranşeele amplasate în apropiere de râul Somme, în nordul Franţei. Intenţia englezilor era de a-i aduce pe germanii de la Verdun la Somme. Istoricii nu au reuşit să ajungă la un consens, să stabilească dacă bătălia de pe Somme a fost o catastrofă pentru britanici sau dacă a contribuit la înfrângerea Germaniei.

2) Bătălia de la Leipzig – anul 1813

Bătălia de la Leipzig reprezintă înfrângerea decisivă suferită de Napoleon, precum şi cea mai mare luptă purtată pe teritoriul european, înainte de izbucnirea Primului Război Mondial. Fiind atacată din toate direcţiile, armata franceză a reuşit să respingă atacurile timp ce mai bine de nouă ore. Văzând că înfrângerea este iminentă, Napoleon a început o retragere ordonată peste un pod. Cum podul fusese aruncat în aer, peste 20.000 de soldaţi francezi şi-au pierdut viaţa în încercarea lor de a traversa râul. Această înfrângere suferită de Napoleon a deschis uşa Coaliţiei, care a reuşit să ocupe Parisul. În bătălia de la Leipzig, 84.000 de militari au murit, 30.000 din armata franceză şi 54.000 din partea Coaliţiei.

1) Bătălia de la Stalingrad, 1942 – 1943

În cel de-al Doilea Război Mondial, ofensiva germană a început o serie de atacuri cu bombă, ce a lăsat o mare parte din Stalingrad în ruine. Armata germană a continuat să avanseze, însă s-au trezit că au fost prinşi într-o luptă brutală cu sovieticii. Deşi controlau mai bine de 90% din oraş, armata germană nu a reuşit să-i învingă pe soldaţii sovietici rămaşi în Stalingrad. Vremea a devenit una foarte rece, astfel că în luna noiembrie 1942, Armata Roşie a lansat un atac pe două direcţii asupra germanilor aflaţi în Stalingrad.

batalie stalingrad

       Aproape două milioane de soldaţi au murit în bătălia de la Stalingrad. FOTO www.historia.ro

Flancurile germane s-au prăbuşit, iar grosul armatei a fost înconjurat atât de sovietici cât şi de iarna geroasă. Foamea, frigul şi atacurile sporadice ale sovieticilor i-au distrus pe germani. Cu toate acestea, Hitler a refuzat ca armata să se retragă. Lucrurile au decurs aşa până în luna februarie a anului 1943, când o încercare disperată a armatei germane de a scăpa din încercuire, s-a transformat într-un adevărat masacru. Nu mai puţin de 1.971.000 de soldaţi şi-au pierdut viaţa în Stalingrad, 841.000 din partea germanilor şi 1.130.000 din partea Armatei Roşie.

„Bătălia de la Stalingrad este considerată cea mai sângeroasă bătălie din istorie. Această bătălie a reprezentat momentul în care soarta celui de-al Doilea Război Mondial s-a schimbat, declinul armatei germane pornind de la înfrângerea suferită de teritoriul sovieticilor. Lupta a fost una brutală, în care pe lângă sutele de mii de soldaţi ucişi au fost omorâţi şi foarte mulţi civili”, a explicat istoricul sucevean Ilie Gliga.

Alte ştiri pe această temă:

Cum au ajuns românii să fie umiliţi şi ucişi la Stalingrad. Decizia controversată a mareşalului Antonescu în urma căreia şi-au pierdut viaţa 150.000 de soldaţi

Cum a fost umilit Napoleon Bonaparte de un detaşament de ţărani români. Povestea incredibilă a „Cătanelor negre“, ostaşii care l-au sfidat pe geniul francez

FOTO VIDEO Franţa şi Marea Britanie comemorează împreună un secol de la Bătălia de pe Somme

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite