Toate gropile de gunoi din Suceava funcţionează ilegal, în timp ce două depozite ecologice construite cu 64 de milioane de euro stau cu lacătul pe poartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gropile de gunoi temporare din judeţul Suceava funcţionează ilegal. FOTO Adevărul
Gropile de gunoi temporare din judeţul Suceava funcţionează ilegal. FOTO Adevărul

Toate cele cinci gropi de gunoi funcţionale din judeţul Suceava sunt ilegale. Acestea au fost construite în anul 2014, fiind unele temporare, cu autorizaţie  de funcţionare pe un an de zile. Cum gropile de gunoi de la Mestecăniş şi Moara, ce trebuiau finalizate de ani buni de zile, nu au mai fost terminate nici până în ziua de astăzi, gunoiul a fost strâns în continuare în gropile temporare, ce funcţionează practic ilegal.

Cele cinci gropi temporare de gunoi din judeţul Suceava funcţionează ilegal de mai bine de doi ani de zile. Acestea au fost deschise în cursul anului 2014, după ce gropile neconforme de pe raza judeţului au fost închise. Ele trebuiau să funcţioneze timp de un an de zile, până când gropile de gunoi de la Moara şi Pojorâta urmau să fie deschise. Cum cele două mari platforme ecologice stau şi în ziua de astăzi cu lacătul pe poartă, tot gunoiul din judeţ este depozitat la gropile temporare din Ilişeşti, Gura Humorului, Fălticeni, Suceava şi Rădăuţi.

„Spaţiul de stocare temporar este un spaţiu pe care se depozitează pentru cel mult un an de zile. În fiecare autorizaţie de mediu eliberată în 2014, 2015, 2016, scrie că deşeurile se vor depozita maximum un an, dar practic depozitarea este făcută pe acelaşi spaţiu. Deci autorizaţia de mediu este ilegală”, a declarat Adriana Iordache, şefa Gărzii de Mediu Suceava.

Această problemă a fost semnalată şi de prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, care a atras atenţia cu privire la funcţionarea gropilor de gunoi temporare. Deocamdată nu există o soluţie clară, până când depozitele ecologice de la Moara şi Pojorâta nu vor deschise.

„Toate cele cinci depozite temporare sunt ilegale. Ele au fost deschise, după ce au fost închise gropile neconforme, moment în care trebuiau relocate deşeurile către cele două platforme ecologice Moara şi Pojorâta. Întrucât la vremea respectivă, din diverse considerente aceste platforme nu era funcţionale s-a aprobat cu titlu de excepţie deschiderea acestor cinci spaţii de stocare temporară. Aceste spaţii de stocare pot fi autorizate pentru maximul 12 luni de zile, însă ele sunt în această stare de 36 de luni de zile. De trei ani s-a prelungit autorizaţia temporară care se eliberează pentru maximum 12 luni”, a precizat şi Mirela Adomnicăi prefectul judeţului Suceava. 

APM Suceava reautorizează încă o dată gropile ce funcţionează ilegal

Conducerea Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Suceava a demarat procedurile pentru a reautoriza depozitele temporare de gunoi. Practic gunoiul va ajunge în acelaşi loc în care a fost depozitat în ultimii trei ani de zile, deşi legislaţia prevede că deşeurile se pot depozita într-un spaţiu de stocare temporar maximul un an de zile.

„Începând cu data de 30 octombrie 2017, este reautorizată o firmă din Ilişeşti pentru spaţiul de stocare temporară din comuna Ilişeşti. Sunt în curs de autorizare spaţiile de stocare de la Fălticeni şi Gura Humorului, iar pentru celelalte două spaţii de depozitare de la Suceava şi Rădăuţi a fost depusă documentaţia în vederea reautorizării”, a declarat Vasile Oşean, directorul APM Suceava.

Acesta susţine că, până în momentul în care nu va fi dată în funcţiune una dintre gropile de gunoi de la Moara sau Pojorâta, cea mai bună soluţie este aceea de a continua depozitarea deşeurilor în cele cinci spaţii temporare de pe raza judeţului Suceava.

Două gropi de gunoi în care s-au investit 64 de milioane de euro nu pot fi folosite

La data de 11 aprilie 2011, Consiliul Judeţean Suceava a semnat un contract de finanţare prin Programul Operaţional Sectorial – Mediu, Axa prioritară 2, prin care se angaja să construiască două depozite ecologice, respectiv centrul de management Moara, ce cuprinde pe lângă depozit şi o staţie de sortare şi Pojorâta, cinci staţii de transfer, un sistem de colectare selectivă a deşeurilor pentru fiecare localitate, precum şi închiderea depozitelor urbane neconforme existene. Proiectul în valoare de 64.032.524 de euro avea o durată de implementare de 56 de luni.

Cele două gropi de gunoi au fost finalizate, însă nu au fost date spre folosinţă deoarece la Pojorâta, localnicii contestă amplasarea depozitului ecologic, în timp ce la Moara nu a fost găsit un operator pentru depozitul ecologic.

Alte ştiri pe această temă:

Amplasarea gropii de gunoi construită cu bani europeni în vârf de munte, blamată din cel mai înalt punct din Europa: „Nu vrem gropi de gunoi în vârful munţilor!”

România lucrului prost făcut. Groapă de gunoi terminată de doi ani, dar care nu poate fi utilizată

Două gropi de gunoi în care s-au investit 64 de milioane de euro nu pot fi folosite

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite