Primul voluntar care a ajuns în Vama Siret după izbucnirea războiului din Ucraina: „Trăiesc printre oameni urmăriţi de spaime“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneluş Miron (primul din stânga) împreună cu unii dintre refugiaţii pe care i-a ajutat FOTO: arhiva personală Corneluş Miron
Corneluş Miron (primul din stânga) împreună cu unii dintre refugiaţii pe care i-a ajutat FOTO: arhiva personală Corneluş Miron

Corneluş Miron este primul voluntar care a ajuns în Vama Siret, în data de 24 februarie 2022, când armata rusă a început operaţiunea de invadare a Ucrainei. Avea la el câteva baxuri cu apă, nu ştia ce va găsi la faţa locului, dar simţea că trebuie să se implice. De atunci până în prezent, el şi echipa sa au ajutat peste 1.000 de ucraineni.

Corneluş Miron este pastor la Biserica Baptistă din Calafindeşti, judeţul Suceava, şi administrator al unei firme de transport. După ce Rusia lui Vladimir Putin a invadat Ucraina, el şi-a luat concediu fără plată de la serviciu pentru a-i ajuta pe refugiaţii care fug din calea bombardamentelor în zone mai sigure.

Pe 24 februarie, Corneluş Miron a fost primul voluntar ajuns în Vama Siret. Avea la el doar câteva baxuri de apă şi produse de patiserie. Primul refugiat căruia i-a oferit transport şi cazare a fost o studentă la Medicină, care voia să ajungă acasă, în Polonia. 

Tânăra era extrem de speriată şi sub imperiul unor emoţii puternice i-a povestit detalii despre conflictul ruso-ucranean. I-a arătat înregistrări video ale unor atacuri armate şi i-a spus că ţine în continuare legătura cu colegii de la facultate. Când a ajuns în Polonia, studenta a luat legătura cu el şi i-a mulţumit pentru sprijin. 

De atunci, pastorul şi echipa acestuia au ajutat peste 1.000 de refugiaţi.

Pe unii i-a cazat într-un Centru la Calafindeşti, altora le-a oferit transport gratuit. „Trăiesc printre oameni urmăriţi de spaimă, oameni speriaţi, înfriguraţi, au lăsat totul în urmă şi au plecat. Viaţa mea este printre oameni care au luat-o de la zero”, a spus acesta. 

Miron a explicat că nu a fost pregătit de la început pentru ce a urmat, însă comunitatea baptistă s-a mobilizat exemplar.

A amenjat centrul pentru cazare de la Calafindeşti, unde voluntarii le asigură şi hrana refugiaţilor. Cei din această echipă nu au acceptat niciun ban de la stat pentru ceea ce fac. Au primit însă donaţii din ţară şi din străinătate.

În toată această perioadă, pastorul a intrat în contact cu fel de fel oameni copleşiţi de dramele trăite.

Niciun caz nu l-a impresionat mai tare ca povestea a doi soţi de 81 şi 84 de ani, el cu diabet şi probleme locomotorii, ea oarbă, care au plecat din Ucraina cu ajutorul fiicei lor de 62 de ani.

„M-am gândit la tatăl meu care are 81 de ani şi am spus cum ar fi să plece el la vârsta lui. Domnul are diabet şi probleme locomotorii şi doamna este oarbă. Vin din Kiev”, a afirmat voluntarul.

El şi echipa sa continuă să se implice pentru sprijinirea persoanelor refugiate de război. Efortul lor este lăudabil, ţinând cont că mulţi dintre voluntarii care s-au implicat în primele zile au renunţat deja. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Fostul poliţist care a descoperit un adevărat tezaur anul trecut în Olt a îmbogăţit zestrea muzeului cu noi piese.  „Au mai fost găsite alte 12 monede“

Un fost poliţist a găsit un adevărat tezaur într-o comună din Olt. „Azi, 13, zeiţa Fortuna şi toţi zeii norocului au fost cu mine“

Comoara de la Radomireşti-Olt şi fenomenul „detectoriştilor” pasionaţi VIDEO

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite