Povestea primei medalii olimpice obţinute de România şi destinul tragic al primului român ajuns campion olimpic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa de rugby a României de la Olimpiada din 1924 de la Paris FOTO www.frr.ro
Echipa de rugby a României de la Olimpiada din 1924 de la Paris FOTO www.frr.ro

România a participat prima dată la Jocurile Olimpice în anul 1900. Începând cu anul 1924 şi până în prezent, ţara noastră a participat la aproape toate ediţiile Jocurilor Olimpice, în afara celor de la Los Angeles (1932) şi Londra (1948). La Olimpiada de la Los Angeles din 1984, România a fost singura ţară comunistă care nu a luat parte la boicotul organizat de Uniunea Sovietică.

Sportivii români au reuşit să câştige la Jocurile Olimpice nu mai puţin de 306 medalii, 89 de aur, 95 de argint şi 122 de bronz.

În anul 1924, România a reuşit să câştige prima medalie olimpică din istorie. La Olimpiada organizată la Paris, echipa de rugby a României s-a clasat pe locul III, după Statele Unite ale Americii şi Franţa. Rugbiştii români au mers pe bani proprii la Paris, călătorind nu mai puţin de două săptămâni cu trenul. Aceştia şi-au confecţionat singuri echipamentul de joc, deoarece în acea perioadă statul nu oferea nici un fel de sprijin financiar sportivilor.

La data de 4 mai 1924, echipa de rugby a României a jucat cu echipa similară a Franţei. Scorul a fost de 59 la 3 pentru echipa gazdă, eseul echipei noastre fiind marcat de Florian Tudor. Şase zile mai târziu, la 10 mai 1924, rugbiştii români şi-a măsurat forţele cu cei americani, însă din nou au trebuit să se declare învinşi, de această dată cu 37 la 0. Până să fie participat la Jocurile Olimpice de la Paris, echipa de rugby a României mai jucase un singur meci în întreaga sa istorie.

În finala mare, SUA a învins Franţa, devenind campioana olimpică, iar România s-a ales cu bronzul. Trebuie menţionat faptul că în cazul în care „stejarii” nu participau la această olimpiadă, turneul de rugby nu mai avea loc, deoarece era nevoie de cel puţin trei echipe înscrise în competiţie.

Echipa de rugby a României la Jocurile Olimpice de la Paris 1924: Florian Tudor, Gheorghe Benţia, Niculae Mărăscu, Mircea Sfetescu, Paul Vidraşcu, Ion Gârleşteanu, Atanase Tănăsescu, Sterian Soare, Mihai Vardală, Iosif Nemeş, Paul Nedelcovici, Marian Tudor, Sorin Mihăilescu, Eugen Sfetescu, Dumitru Volvoreanu şi Dumitru Armăşel. 

Prima medalie de aur a fost obţinută de Iosif Sîrbu la pistol viteză la Jocurile Olimpice de la Helsinki 1952

A XV-a ediţie a Jocurilor Olimpice s-a desfăşurat la Helsinki în Finlanda, în vara anului 1952. Olimpiada din anul 1940 trebuie să aibă loc în ţara celor 1.000 de lacuri, însă aceasta a fost anulată din cauza celui de-al Doilea Război Mondial. La competiţia din 1952, au luat parte 69 de ţări care au trimis în Finlanda nu mai puţin de 4.955 de sportivi.

România a avut o delegaţie numeroasă le Helsinki, ce a numărat 83 de sportivi. La Jocurile Olimpice din 1952, ţara noastră avea să obţină şi prima medalie de aur din istorie. Iosif Sârbu a reuşit să-l învingă pe sovieticul Boris Andreev în proba de pistol viteză, aducând României prima medalie de aur la Jocurile Olimpice.

Iosif Sirbu. wikipedia.org

Iosif Sîrbu, românul ce a obţinut prima medalie de aur la Jocurile Olimpice. FOTO www.wikipedia.org

n anul 1953, Iosif Sîrbu a primit titlul de „Maestru Emerit al Sportului”, din România, fiind primul sportiv român ce s-a ales cu o asemenea distincţie. Primul medaliat cu aur al României la Jocurile Olimpice a avut o moarte ce nu a fost elucidată nici până în prezent. Iosif Sîrbu a fost găsit decedat la data de 6 septembrie 1964, după ce s-ar fi împuşcat cu propria sa armă.

În altă ordine de idei, la Jocurile Olimpice de la Helsinki, România a mai obţinut o medalie de argint la box prin Vasile Tiţă, categoria mijlocie (75 kilograme) şi două de bronz la pistol viteză prin Gheorghe Lichiardopol şi la box prin Gheorghe Fiat.

Alte ştiri pe această temă:

Corneliu Coposu, acum 80 de ani, despre prestaţia slabă a României la Jocurile Olimpice: „Am făcut pe clovnii olimpiadei“

Povestea boxerului care l-a sfidat pe Ceauşescu, fiind şters din istorie de autorităţile comuniste

Serial maraton, marca "Adevărul": Povestea ediţiilor Jocurilor Olimpice de vară de la prima ediţie şi până în prezent

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite