Morţile ciudate a zece dintre cei mai cunoscuţi dictatori din istorie: cum au sfârşit Stalin, Hitler şi Mussolini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dictatorul italian Benito Mussolini a fost asasinat în timp ce încerca să fugă în Spania. FOTO www.fsmitha.com
Dictatorul italian Benito Mussolini a fost asasinat în timp ce încerca să fugă în Spania. FOTO www.fsmitha.com

Conform unui studiu realizat de Matthew White, autorul lucrării „The Great Big Book of Horrible Things: The Definitive Chronicle of History's 100 Worst Atrocities”, 60% din dictatorii din lume trăiesc până la adânci bătrâneţi. În cele ce urmează vă vom prezenta modul în care au decedat 10 dintre cei mai cunoscuţi dictatori din istorie.

1) Liderul fascist italian Benito Mussolini (1883 – 1945) a fost înlăturat din politică în luna iulie 1943, când perspectivele de victorie ale Axei în cel de-Al Doilea Război Mondial au cam dispărut. Alungarea a fost începutul sfârşitului pentru Mussolini. El a fost imediat arestat şi închis la Hotel Campo Imperatore în centrul Italiei până în septembrie, când paraşutişti germani l-au salvat. Acesta a fost dus în Germania, iar apoi în regiunea Lombardia din nordul Italiei, dar Mussolini părea să ştie că sfârşitul era aproape. În anul 1945, liderul fascist italia a declarat într-un interviu: „şapte ani în urmă am fost o persoană interesantă. Acum sunt un cadavru”.

Câteva luni mai târziu, Benito Mussolini a devenit într-adevăr un cadavru. În luna aprilie a anului 1945, liderul italian şi amanta sa Clara Petacci au încercat să fugă din Italia în Spania, însă au fost prinşi de partizanii comunişti, luaţi ostatici şi împuşcaţi. Corpurile lor au fost duse la Milano Piazzale Loreto, locul de execuţie al antifasciştilor, trupurile neînsufleţite ale celor doi fiind atârnate cu capul în jos. Trecătorii au scuipat pe corpurile lor şi au aruncat cu pietre, potrivit rapoartelor de ştiri BBC din vremea respectivă. Fotografii cu cadavrele lui Musolini şi a amantei sale au fost difuzate pe scară largă şi chiar vândute militarilor americani ca suveniruri sinistre.

2) Conducătorul sovietic Iosif Stalin (1878 – 1953) este considerat unul dintre cei mai mari criminali în masă din istorie. Înregistrările oficiale suferează că cel puţin trei milioane de oameni au murit executate în lagărele din Uniunea Sovietică, dar aceste cifre sunt probabil incomplete, iar alte multe milioane de persoane au decedat în foametea cauzată de politicile sale. Istoricii moderni estimează numărul de decese între 15 şi 20 de milioane.

Stalin a trăit până la vârsta de 75 de ani. După o cină şi un film cu unii dintre colegii săi politici, el a mers la culcare, în jurul orei 01.00, a zilei de 1 martie 1953, însă dimineaţa nu a mai ieşit din camera lui. Deşi erau îngrijorate, gărzile sale nu l-au deranjat pe liderul sovietic, deoarece acestea au fost ordinele primite. Abia la ora 23.00, subalternii lui Stalin au prins curaj şi au intrat să verifice starea acestuia. El a fost găsit pe podea, îmbibat în urină, după ce a suferit un accident vascular cerebral major, însă încă era în viaţă.

Un ceas oprit pe podea a sugerat că Stalin a căzut la ora 06.30 dimineaţa. Aceasta a mai trăit patru zile, decedând la 5 martie 1953. Fiica sa Svetlana a descris ultimele momente din viaţa dictatorului sovietic.

„În ultimul moment, el a deschis ochii. Era un aspect oribil, părea nebun, furios şi plin de frică de moarte. Dintr-o dată el a ridicat mâna stângă şi ori a arătat cu degetul spre ceva, ori l-a scuturat spre noi. În clipa următaore, sufletul său, după un ultim efort, s-a desprins de corpul său”, aşa a povestit Svetlana modul în care s-au desfăşurat ultimele clipe din viaţa lui Iosif Stalin.

3) Adolf Hitler (1889 – 1945) este poate cel mai cunoscut dictator din istorie. Liderul nazist german a murit într-un buncăr din Berlin, unde s-a ascuns de armata rusă ce se apropia de capitala Germaniei, în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Adolf Hitler

                                            Liderul nazist Adolf Hitler. FOTO www.jzbj.pl

După ce a auzit de moartea lui Mussolini şi de faptul că i-a fost profanat cadavrul, Adolf Hitler a ordonat ca propriul său corp să fie ars. Liderul nazist a testat capsule pe bază de cianuri pe câinele copiilor ministrului german de propagandă, Joseph Goebbels. La data de 30 aprilie 1945, Hitler şi amanta sa Eva Braun au mers într-o cameră mai mică din buncăr. Braun a luat cianură, în timp ce Hitler s-a împuşcat în cap. Locotenenţii acestuia au urmat dorinţele sale şi au ars cadavrele, deşi arderea nu a fost completă. Armata rusă a descoperit rămăşiţele cadavrelor, însă au distrus ceea ce a mai rămas pentru a preveni ca mormântul lui Hitler să devină un altar.

4) Liderul comunist chinez Mao Zedong (1893 – 1976) a trăit până la vârsta de 82 de ani. Acesta a avut probleme de sănătate înainte de a muri, în luna mai a anului 1976 fiind văzut pentru ultima dată în public. Nu se ştie exact de ce a suferit Mao Zedong, însă se pare că ar fi putut avea boala lui Lou Gehring, scleroză amiotrofică laterală sau o degenerare a celulelor nervoase care controlează mişcarea.

La data de 2 septembrie 1976, Mao Zedong a sufuerit un atac de cord, ce a condus la decesul său. Zilele următoare, liderul comunist chinez a suferit diverse crize, inclusiv o infecţie pulmonară gravă. În ziua de 7 septembrie, Mao a intrat într-o comă din care nu s-a mai trezit. Doctorii au constatat decesul său la câteva minute după miezul nopţii, la data de 9 septembre 1976.

5) Kim Ir – sen (1912 – 1994) a fost primul lider al Coreei de Nord, preluând conducerea ţării imediat după formare. În prezent, nepotul său, Kim Jong – un, este conducătorul suprem al Coreei de Nord, însă din punct de vedere tehnic, Kim Ir – sen este încă preşedinte, aşa cum a fost proclamat să deţină această poziţie pentru eternitate după moartea sa din 1994.

Regimul lui Kim a izolat Coreea de Nord de lumea exterioară. La sfârşitul anilor ’80, liderul nord coreean suferea de o tumoare osoasă la gât, pe care a încercat să o ascundă. Totuşi, această tumoare a devenit vizibilă în emisiunile oficiale de ştiri, chiar dacă Kim Ir – sen a încercat să o ascundă de cameră.

Un atac de cord a fost însă ceea ce i-a grăbit sfârşitul lui Kim. Liderul nord coreea s-a prăbuşit din senin în dimineaţa zilei de 8 iulie 1994, iar câteva ore mai târziu a decedat, la vârsta de 82 de ani.

6) Dictatorul irakian Saddam Hussein (1937 – 2006) a pierdut conducerea ţării în anul 2003 ca urmare a invadării Irak-ului de către Statele Unite ale Americii. Militarii americani l-au găsit pe Hussein ascuns într-o „gaură de păianjen”, în pământ, în apropierea oraşului său natal. El a fost arestat, iar în 2006 a fost condamnat la moarte pentru că în 1982 a ordonat uciderea a 148 de irakieni, ca răspuns la o tentativă de asasinat.

image

               Dictatorii Saddam Hussein şi Muammar Gaddafi. FOTO www.raseef22.com

Saddam Hussein a fost condus la ştreang la data de 30 decembrie 2005, executarea sa având loc în nord – estul Bagdadului. Până la ultima sa suflare, dictatorul irakian le-a cerut cetăţenilor ţării să lupte împotriva americanilor. Trupul lui Hussein a fost înmormântat în oraşul său natal Al – Awja.

7) Muammar Gaddafi (1942 – 2011) a ajuns la conducerea Libiei în anul 1969 şi a condus cu o mână de fier această ţară până în 2011, când a fugit din Tripoli după ce rebelii au organizat un război civil. Locaţia lui nu a fost cunoscută pentru luni de zile, însă se pare că liderul liberian s-a ascuns în Sirte, oraşul său natal. La data de 20 octombrie 2011, Gaddafi şi gărzile sale de corp au încercat să părăsească oraşul Sirte, însă convoiul în care se aflau a fost bombardat de forţele NATO.

Gaddafi s-a ascuns într-o ţeavă de drenaj, de pe marginea drumului, fiind găsit însă de forţele libiene. Ce s-a întâmplat mai departe nu este foarte clar. Există o versiune conform căreia liderul Libei ar fi fost ucis accidental într-un schimb de focuri, fără a fi probe care să confirme această versiune. Există însă un filmuleţ făcut cu telefonul mobil ce îl arată pe Gaddafi în viaţă, însângerat şi în captivitate. Ela a fost bătut şi înţepat cu o baionetă sau un cuţit, după care a fost împuşcat în cap. Trupul dictatorului liberian a fost depus pentru câteva zile în oraşul Misrata.

8) Augusto Pinochet (1915 – 2006) a ajuns la conducerea statului Chile după o lovitură de stat militară dată în anul 1973. Regimul său a ucis şi a închis mii de cetăţeni ce s-au opus venirii sale la conducerea ţării.

pinochet

                           Dictatorul chilian Augusto Pinochet. FOTO www.ardmoreite.com

Pinochet a demisionat în mod paşnic în anul 1990 şi a predat puterea lui Patricio Aylwin Azocar, preşedintele ales în mod democratic. Abuzurile comise în timp ce era la putere s-au întors împotriva lui Pinochet. În anul 1998, acesta a fost arestat la domiciliu, iar doi ani mai târziu a fost eliberat şi trimis înapoi în Chile, din motive medicale, inclusiv demenţă uşoară.

Luptele juridice purtate de fostul dictator din Chile au contribuit la degradarea stării sale de sănătate. La data de 3 decembrie 2006, la mai puţin de două luni după ce în sarcina sa au fost înregistrate 36 de capete de acuzare de răpire, 23 de capete de acuzare de tortură şi un omor. Pinochet a suferit un atac de cord, murind, înconjurat de familie, la terapie intensivă, la data de 10 decembrie 2006.

9) Dictatorul Francisco Franco (1892 – 1975) a condus Spania din 1939 şi până la moartea sa. Acesta şi-a cenzurat adversarii, a creat lagăre de concentrare politice şi a instituit pedeapsa cu moartea pentru cei ce s-au declarat împotriva sa.

După ce a împlinit vârsta de 70 de ani, starea de sănătate a lui Francisco Franco a început să se degradeze accentuat. Dictatorul s-a luptat cu maladia Parkinson, o boală degenerativă ce i-a provocat probleme de mişcare. La data de 30 octombrie 1975, acesta a intrat în comă şi a mai suprafeţuit până la 20 noiembrie, când a murit la vârsta de 82 de ani.

10) Nicolae Ceauşescu (1918 – 1989) a fost ultimul lider comunist al României. Acesta şi-a găsit sfârşitul în ziua de Crăciun a anului 1989, ca urmare a Revoluţiei organizate în mai multe oraşe din ţară. Ceauşescu şi soţia sa, Elena, au scăpat din Bucureşti, de mulţimea furioasă, reuşind să fugă cu elicopterul. Răgazul a fost unul temporar deoarece cuplul a intrat în custoida armatei, fiind supus unui proces fulger în urma căruia cei doi au fost condamnaţi la moarte pentru genocid, subminarea puterii de stat, acte de diversiune şi subminarea economiei naţionale.

nicolae ceausescu

                     Dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu. FOTO www.wikipedia.org

Cu toate că exista o perioadă de 10 zile în care să poată fi contestată decizia dată de instanţa adunată ad – hoc, soţii Ceauşescu au fost legaţi, duşi cu forţa în faţa unui perete şi ciuruiţi cu gloanţe de un pluton de execuţie. Un membru al plutonului de execuţie, Dorin – Marian Cârlan, a povestit mai târziu experienţa ce l-a urmărit întreaga viaţă.

„S-a uitat în ochii mei, dându-şi seama că urma să moară chiar atunci, nu cândva în viitor, apoi a început să plângă”, aşa a descris Cârlan ultimele clipe din viaţa dictatorului Nicolae Ceauşescu.

Alte ştiri pe această temă: 

Represiuni politice după moartea lui Stalin: cazul Kasianov (1957-1958)

Hitler sau Stalin, cine a fost cel mai mare criminal din istorie. Psihopatul ucigaş şi paranoicul cu un „complex mesianic” - controversa înfiorătoare lăsată în urmă

Cum a dispărut Adolf Hitler din istorie. Controversata sinucidere şi ultimele clipe ale Führerului

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite