Minerii de la Crucea s-au blocat în subteran şi vor să negocieze doar cu premierul Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minerii de la Crucea ameninţă că se vor bloca în subteran. FOTO: Orion Media
Minerii de la Crucea ameninţă că se vor bloca în subteran. FOTO: Orion Media

Minerii de la Exploatarea Minieră de Uraniu Crucea au reluat, luni, protestele suspendate la sfârşitul lunii ianuarie şi intenţionează să se blocheze în subteran, ei acuzând că nu a fost respectat nimic din protocolul încheiat cu ministrul Economiei.

Minerii acuză conducerea companiei că nu a respectat nimic din protocolul încheiat în 30 ianuarie cu ministrul Economiei, că nu li s-au mărit salariile, şi nici nu li se alocă mai mulţi bani pentru norma de hrană.

Minerii din primul schimb de la ambele puncte de lucru, Crucea şi Botoşana, s-au adunat în faţa sediului administrativ şi discută la această oră cu directorul Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru.

Protestatarii intenţionează să se blocheze în subteran după ce, la protestul din luna ianuarie, au protestat timp de o săptămână în faţa sediului administrativ.

În 30 ianuarie, după o săptămână de proteste ale minerilor de la EM Crucea, o delegaţie a Ministerului Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri, condusă de ministrul Andrei Gerea s-a ajuns la un acord, condiţiile fiind statuate în cadrul unui protocol semnat de toate părţile implicate.

Astfel, a fost agreată o nouă formulă de calcul al salariului pentru angajaţii din subteran şi pentru cei de la staţiile de preparare, în aşa fel încât minerii să beneficieze de creşterea veniturilor începând cu 1 februarie 2015.

"Aplicarea acestei măsuri permite apropierea salariilor de la exploatarea de uraniu de nivelul venitului mediu din sectorul mineritului. De asemenea, prin protocol a fost consfinţită respectarea în continuare a prevederilor contractului colectiv de muncă referitoare la acordarea primelor de Paşte, Ziua Mineritului şi de Crăciun", se preciza într-un comunicat al Ministerului Energiei transmis după semnarea protocolului.

Totodată, în urma discuţiilor s-au stabilit, printre altele, înaintarea către Ministerul Muncii a documentaţiei privind modul de calcul al pensiei, precum şi pregătirea documentaţiei în vederea efectuării de demersuri pentru modificarea prin HG a valorii mesei mesei antidot, mai menţiona sursa citată.

"Înţelegem condiţiile grele în care se desfăşoară munca în subteran, iar măsurile decise astăzi pentru o mai bună recompensarea a eforurilor şi a expunerii la un mediu neprielnic sănătăţii sunt ceea ce putem face pentru mineri în acest moment. Vom studia cu atenţie punctele care ne-au fost semnalate şi cu siguranţă vom susţine viitoare schimbări legislative necesare oamenilor care lucrează în acest sector. De asemenea, considerăm că se impune o analiză atentă a modului de salarizare, a relaţiilor de muncă şi a condiţiilor de securitate în muncă", declara, la data respectivă, Andrei Gerea.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite