Italianul care a comandat un atac mafiot în Suceava, în urma căruia un bărbat a murit, a fost trimis în judecată
0În luna septembrie 2014, italianul Rosario Occhipinti, de 66 de ani, a plătit doi români pentru a-i da foc garsonierei fostei sale concubine din Suceava. Din nefericire, unul dintre indivizii ce au incendiat garsoniera a fost şi el cuprins de flăcări, decedând câteva zile mai târziu la spital. Italianul şi celălalt incendiator au fost trimişi în judecată pentru instigare la distrugere şi ucidere din culpă.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Rosario Occhipinti, de 66 de ani şi Constantin Stancu, de 32 de ani, din judeţul Constanţa, pentru comiterea a şapte infracţiuni de instigare şi complicitate la distrugere şi ucidere din culpă.
Din cercetările poliţiştilor a reieşit faptul că pe fondul unor neînţelegeri mai vechi între Rosario Occhipinti şi Maria Creţu, proprietara garsonierei, italianul a venit în România să o convingă pe femeie să se întoarcă la el în Italia, însă din cauză că a fost refuzat de fiecare dată a decis să se răzbune.
Astfel, anchetatorii au stabilit că, în cursul lunii septembrie 2014, Rosario Occhipinti l-a instigat pe Ionel Barbu, de 29 de ani, din judeţul Constanţa, să incendieze garsoniera Mariei Creţu, imobil situat pe strada Dimitrie Cantemir, din municipiul Suceava, oferindu-i acestuia o sumă de bani pentru săvârşirea infracţiunii.
În noaptea de 20 spre 21 septembrie 2014, în jurul orei 01.00, ajutat de Constantin Stancu, Ionel Barbu a aruncat pe fereastra întredeschisă de la camera locuinţei Mariei Creţu un recipient cu lichid inflamabil având fitilul aprins şi coroborat cu acumularea de gaz ca urmare a pierderilor de gaze de la butelia care alimenta aragazul, s-a produs o explozie în urma căreia bunurile din interior au ars în proporţie de 95%.
În urma incendiului produs au fost afectate alte şase locuinţe din scara blocului, valoarea totală a prejudiciului material creat fiind estimată la suma de 109.100 de lei.
De asemenea, în urma incendiului produs, Ionel Barbu a suferit arsuri prin flacără – explozie, gradele II – III, pe aproximativ 43% din suprafaţa corporală, fiind transportat de către Occhipinti şi Stancu, cu un autoturism proprietate personală şi în condiţii improprii, în scopul de a-şi asigura scăparea şi de a se sustrage de la răspunderea penală, la Spitalul Municipal Adjud, unde a fost internat după câteva ore de la producerea arsurilor, în mod deliberat nefiind internat la cea mai apropiată unitate medicală (implicit Spitalul Judeţean Suceava) în scopul menţionat anterior, iar în data de 29 septembrie 2014, în urma acţiunilor culpabile ale inculpaţilor, Barbu a decedat la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, moarte ce a survenit din cauza insuficienţei funcţionale multiple organo – sistemice, survenită în urma arsurilor.
„Infracţiunea de instigare la distrugere comisă în dauna persoanei vătămate C.M. a fost săvârşită sub aspectul laturii subiective cu intenţie directă, iar şase infracţiuni de instigare la distrugere au fost săvârşite cu intenţie indirectă, inculpatul prevăzând rezultatul faptei sale şi, deşi nu-l urmărea, a acceptat posibilitatea producerii sale, toate faptele fiind săvârşite în condiţiile concursului formal de infracţiuni întrucât din cauza împrejurărilor în care a fost săvârşită fapta în dauna persoanei vătămate C.M. şi a urmărilor pe care le-a produs, realizează conţinutul mai multor infracţiuni. Sub aspectul elementului material al laturii obiective, acţiunea inculpatului s-a concretizat în a determina, prin oferirea unor sume de bani celorlalţi doi participanţi şi determinarea acestora la săvârşirea infracţiunii”, au arătat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.
Aceştia au mai precizat faptul că „infracţiunea de ucidere din culpă a fost săvârşită prin culpă cu uşurinţă, întrucât inculpatul a prevăzut că transportarea victimei B.I. în condiţii improprii pe o distanţă de peste 200 de kilometri, cu leziunile prezentate şi starea gravă în care se afla, îi punea acestuia în pericol viaţa, dar nu a acceptat acest rezultat, socotind fără temei că nu se va produce”.
Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Suceava. Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Alte ştiri pe această temă: