Inventivitatea hoţilor de lemne nu are limite. Copaci sănătoşi găuriţi şi injectaţi la rădăcină cu o substanţă ce îi usucă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copaci găuriţi şi injectaţi la rădăcină pentru a se usca. FOTO Garda Forestieră Suceava
Copaci găuriţi şi injectaţi la rădăcină pentru a se usca. FOTO Garda Forestieră Suceava

Peste 300 de arbori au fost găuriţi la rădăcină şi injectaţi cu o substanţă ce i-a uscat. Valoarea prejudiciului se ridică la circa 72.500 de lei.

Silvicultorii de la Ocolul Silvic Borca au observat că în două porţiuni de pădure, deţinute de acelaşi proprietar, au loc fenomene anormale de uscare a arborilor de răşinoase.

În urma verificărilor efectuate de către delegaţii Gărzii Forestiere Suceava – Garda Forestieră Judeţeană Neamţ, împreună cu angajaţii Ocolului Silvic Borca, s-a constatat că 329 de arbori sănătoşi, cu mare valoare economică, au fost găuriţi la rădăcină, probabil pentru injectarea unor substanţe care să determine uscarea lor. 

Valoarea estimată a prejudiciului este de 72352 de lei.

Găurile au fost apoi mascate cu litieră şi pământ. La scurtă vreme după efectuarea acestei operaţii, arborii au început să se usuce din extremităţi, primele afectate fiind creşterile din anul curent.

Ca urmare a acestor constatări, Garda Forestieră Suceava a depus în cursul acestei zile o sesizare penală la parchetul de pe lângă Judecătoria Bicaz.

Nouă metodă de furat pădurea

În primăvara acestui an, pentru a putea exploata lemn peste limita stabilită de silvicultori, în pădurile din Bucovina se smulg copacii din rădăcini, cu ajutorul TAF-urilor (utilaje speciale pentru transportul lemnului în păduri), apoi se declară că vântul puternic sau o furtună au scos arborii din pământ. O astfel de situaţie a fost descoperită în pădurea din localitatea Falcău, comuna Brodina, judeţul Suceava.

Inspectorii de la Garda Forestieră Suceava au fost solicitaţi pentru a se deplasa pe raza Ocolului Silvic Bucovina, din zona Falcău, pentru a constata faptul că într-o pădure privată erau doborâţi mai mulţi arbori. Aceşti copaci au fost smulşi intenţionat din rădăcini, apoi s-a pus dezastrul pe seama vântului puternic.

„Ca urmare a unei sesizări telefonice, delegaţii Gărzii Forestiere Suceava s-au deplasat pe raza Ocolului Silvic Bucovina, într-o suprafaţă de fond forestier proprietate privată, unde au identificat mai mulţi arbori doborâţi, care prezentau semne de doborâre intenţionată şi nu cauzată de un factor abiotic, respectiv vântul. În vederea clarificării situaţiei, s-a solicitat sprijinul organelor de poliţie, urmând a fi făcută plângere penală pentru distrugerea pădurii. Verificările vor fi extinse pe raza întregii unităţi de producţie”, a declarat inspectorul – şef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel.

Din primele verificări făcute de inspectorii Gărzii Forestiere Suceava, pădurea din Falcău a fost afectată de doborâturi simulate pe o suprafaţă de peste două hectare, nu mai puţin de 100 de copaci fiind smulşi din rădăcini.

Alte ştiri pe această temă:

Culmea tupeului: şi-au construit ilegal locuinţe în pădure, acaparând şi o suprafaţă importantă din fondul forestier national

Jaf de proporţii în pădurile Bucovinei. Ce metodă barbară au inventat hoţii de lemn pentru a fura legal sute de arbori

România lucrului prost făcut. Cum s-au ras de pe faţa pământului 30 de hectare de pădure pentru o pârtie de schi uitată

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite