Factură de coşmar la Spitalul Suceava. Tânăr paralizat, pus să achite 16.000 de euro, deşi tratamentul trebuia decontat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contabilii Spitalului Judeţean Suceava forţează la limită legea, impunând pacienţilor facturi pentru servicii medicale, teoretic gratuite.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava forţează Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006, privind reforma în domeniul sănătăţii. Părinţii unei fetiţe din municipiul Suceava în vârstă de 3 ani, care a căzut de pe bicicletă, reclamă că s-au trezit cu o factură de aproape 900 de lei pentru trei zile de spitalizare.

Părinţii au fost informaţi de către conducerea unităţii spitaliceşti sucevene că, pentru tot ceea ce înseamnă victime rezultate dintr-un accident pe drumurile publice, trebuie să suporte cheltuielile de spitalizare. În cazul în care ei susţin că micuţa a căzut în curtea casei trebuie să aducă acte doveditoare în acest sens, dând o interpretare proprie paragrafului din lege referitor la situaţii de acest gen:

“Persoanele care, prin faptele lor, aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Dacă autorul accidentului este el însuşi rănit în urma accidentului şi are asigurare de sănătate sau este co-asigurat, spitalul suportă toate cheltuielile specifice spitalizării şi îngrijirilor medicale pentru vătămarea corporală respectivă. In această situaţie, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate va suporta toate cheltuielile şi va deconta spitalului toate costurile medicale realizate, pentru că asigurarea de sănătate îşi produce toate efectele”, se menţionează în lege.

Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, prin directorul Anda Sălăgean, a explicat că victima unui accident care este internată în spital primeşte îngrijirile medicale de specialitate, iar CAS decontează spitalului cheltuielile de spitalizare.

Spitalul, prestator de servicii medicale, este obligat să recupereze banii ce reprezintă costurile spitalizării victimei de la autorul producerii accidentului, de la asiguratorul RCA al acestuia, şi va vira banii în contul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. 

Prin dispoziţiile legii sus-menţionate se prevede dreptul furnizorilor de servicii medicale de a-şi recupera de la autorul accidentului cheltuielile de spitalizare efectuate pentru serviciile medicale prestate victimei accidentului auto, doar că la Suceava trebuie să plăteşti şi spitalizarea pentru un copil care a căzut de pe o bicicletă pentru că, în opinia celor aflaţi la conducerea spitalului sucevean, şi acesta poate fi considerat un accident rutier.

“Toate accidentele care se petrec pe drumurile publice, sunt considerate accidente rutiere, iar victimele trebuie să plătească pentru spitalizare”, a declarat doctorul Tiberius Brădăţan, director medical în cadrul Spitalului Judeţean Suceava.

Totuşi, în lege se mai menţionează că scapă de plată cel accidentat din vina lui, pentru că se consideră autoaccidentare, dar acest lucru trebuie probat cu documente de la poliţie care să ateste cine este vinovat de producerea accidentului. Nici măcar acest aspect al legii nu este luat în calcul la Suceava.

Victima unui accident trebuie să plătească spitalului sucevean 16.000 de euro 

Un tânăr în vârstă de 22 de ani, care a fost victima unui accident de circulaţie la începutul lunii noiembrie a anului trecut, are de achitat spitalului sucevean o factură ce depăşeşte suma de 16.000 de euro, chiar dacă s-a auto-accidentat, iar ancheta Poliţiei a demonstrat acest lucru.

După aproape un an, tânărul încă se află în scaun cu rotile, iar din punct de vedere neurologic nu se ştie dacă îşi va mai reveni complet. Părinţii trăiesc acum şi cu povara unei datorii imense, pe lângă faptul că trebuie să-şi îngrijească copilul.

În lege se mai menţionează că cei vinovaţi de producerea accidentelor au la dispoziţie cinci ani pentru a-şi plăti datoriile către spital, în caz contrar instituţia medicală îndreptându-se împotriva lor cu acţiuni în instanţă, cu toate acestea tatăl fetiţei care s-a “autoaccidentat” căzând de pe bicicletă a primit doar cinci zile pentru a achita factura în valoare de 900 de lei, pentru a scăpa de stresul unui proces.

“Nu am bani să plătesc pentru spitalizare. Fetiţa a stat doar trei zile în spital, la secţia de Chirurgie Infantilă, în grija doctorului Filip. La externare am primit o adresă, semnată de către managerul Vasile Rîmbu şi consilierul juridic Corina Catană, prin care am fost informat că figurez în evidenţele contabile ale spitalului cu un debit de 900 de lei, care reprezintă contravaloarea cheltuielilor de spitalizare şi a medicaţiei de care a beneficiat copilul meu în această pedioadă. Mi-a fost invocată Legea 95 din 2006. Am fost în audienţă şi am solicitat să mi se accepte o plată în rate a acestei sume, dar am fost refuzat. Se spune că cei mici au dreptul la asistenţă medicală gratuită, dar văd că doar se spune”, a povestit mâhnit tatăl fetiţei de 3 ani, care nu înţelege de ce trebuie să plătească aceşti bani.

Cazul nu este singular. Două surori din Suceava se judecă cu Spitalul Judeţean pentru suma de aproximativ 12.000 de lei, iar părinţii acestora sunt în pragul disperării. Fetele, în vârstă de 16, respectiv 19 ani, au fost victimele unui accident de circulaţie, iar pentru spitalizare şi tratamentul primit, au de plătit aceşti bani.

Un adolescent în vârstă de 16 ani, elev, a căzut zilele trecute de pe un scuter şi s-a autoaccidentat, având nevoie de asistenţă medicală. Pentru patru zile de spitalizare în secţia de Chirurgie infantilă a spitalului sucevean, părinţii au acum de achitat o factură de 1.200 de lei. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite