Efectul luptei Ucrainei cu „eurorablele“: parcările din nordul României au ajuns cimitir pentru maşini vechi abandonate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

O lege semnată recent de preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko îi obligă pe cetăţenii ucraineni care intră în ţara de origine în regim „tranzit” cu maşini care au numere europene să achite o taxă vamală. Pentru că taxa este mare şi amenzile usturătoare, şoferii şi-au lăsat maşinile în parcările cu plată din Vama Siret.

Ioan Moldovan este administratorul unei parcări cu plată din vecinătatea Vămii Siret, judeţul Suceava. Acesta a declarat că, în urmă cu aproximativ două săptămâni, nu mai puţin de 40 de cetăţeni ucraineni şi-au lăsat maşinile în parcarea sa. Omul consideră că maşinile au fost abandonate în urma unei legi care a fost semnată de preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

„După ce s-a dat legea, au lăsat acolo o groază de maşini pe care nu ştiu dacă le vor mai lua vreodată. Nu sunt scumpe, sunt maşini destul de ieftine, de câteva sute de euro, cu care făceau naveta sau ce făceau ei. Mi-au lăsat 40 de maşini. Eu sper să vină să le ia. Nu mi-au plătit nici măcar un leu”, ne-a declarat administratorul. El a mai spus că taxa de parcare pe care o percepe pentru 24 de ore este cuprinsă între 7 şi 10 lei, funcţie de maşină.

Ucrainenii au început lupta împotriva „eurorablelor”. Potrivit bucpress.eu, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat o lege potrivit căreia autovehiculele care intră în Ucraina în regim „tranzit” trebuie să aloce o sumă de bani care să acopere costul preconizat al taxei vamale la introducerea autoturismului în ţară. Este vorba despre Legea 8.487.

Pe Bucpress.ro se mai arată că în prezent “există doar trei opţiuni pentru importul aşa-numitelor “eurorable” în Ucraina. Un nerezident (adică o persoană cu altă cetăţenie) are dreptul de a importa provizoriu până la un an sau să utilizeze dreptul de tranzit. Cetăţenii Ucrainei care locuiesc sau lucrează în străinătate se pot înregistra la evidenţa consulară şi astfel au dreptul de a aduce o maşină în Ucraina pe o perioadă de până la 60 de zile pe an. Restul nu dispun de o altă posibilitate - ei trebuie să înmatriculeze „eurorablele” sau să ducă maşina înapoi peste hotare”.

Cei care încalcă legea vor fi amendaţi cu până la 170.000 de grivne, adică 25.500 de lei.

„Chiar dacă dezasamblează maşina şi o aduc pentru piese de schimb, vor trebui să plătească o amendă de până la 170 mii grivne. Amenzile noi vor intra în vigoare la 180 de zile de la publicarea legii, adică la sfârşitul lunii mai 2019. Pentru încălcarea reglementărilor vamale, amenda va fi trimisă la locul de înregistrare a proprietarului maşinii în termen de trei zile de la expirarea perioadei de şedere permisă în Ucraina”, se mai arată pe Bucpress.eu.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite