Decizia ministrului Sănătăţii care dă bătăi de cap patronilor saloanelor de înfrumuseţare: „Ne împinge către muncă la negru şi evaziune“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Saloanele de înfrumuseţare au fost încadrate în categoria de risc a spitalelor şi cabinetelor medicale, printr-un Ordin al Ministrului Sănătăţii. Asta înseamnă că frizeriile şi saloanele de coafură şi manichiură sunt obligate să înlocuiască aparatele de sterilizat cu unele mai performante şi mai costisitoare.

Ordinul Ministrului Sănătăţii care îi pune la cheltuială pe patronii saloanelor de înfrumuseţare a fost aprobat pe 15 ianuarie a.c. şi ar trebui să intre în vigoare pe 15 februarie. Actul normativ a încadrat frizeriile şi saloanele de coafură şi manichiură în categoria de risc a spitalelor şi cabinetelor medicale. Asta înseamnă că cele 180 de saloane din judeţul Suceava sunt obligate să se doteze cu aparate de sterizare performnate, dacă n-au făcut-o deja. Stiliştii aveau şi până acum obligaţia de a steriliza instrumetele, dar foloseau aparate cu ultraviolete sau bile cu quartz ori sterilizatoare de tip pupinel, considerate de cei din domeniu acceptabile ca preţ.

Până la mijlocul lunii februarie, aceste unităţi ar trebui să aibă în dotare autoclave, nişte aparate cu care se face sterilizarea prosoapelor şi a articolelor din material plastic. Costul unui astfel de sterilizator porneşte de la 5.000 de lei.

Noile solicitări ale Ministerului Sănătăţii îi nemulţumeşte pe proprietarii de saloane. Drept urmare, ei au semnat o petiţie on-line prin care cer anularea ordinului de ministru. Petiţia a fost iniţiată de un hair-stilist din Constanţa şi are aproape 8.000 de semnături. Este vorba despre Alin Claudiu Mureşanu, care a declarat pentru „Adevărul” că demersul Ministerului Sănătăţii este abuziv din două puncte de vedere: „Principalul abuz al acestei reglementări este termenul de doar 30 de zile pentru a ne pune la punct toate elementele necesare re-autorizării. (...) Al doilea abuz este încadrarea saloanelor de înfrumuseţare în categoria de risc pentru sănătatea populaţiei în clasa spitalelor si cabinetelor medicale”.

„O altă problemă este inutilitatea autoclavului care topeşte 70% din instrumentarul pentru păr cel puţin. Micii antreprenori nu sunt diferenţiaţi de marile lanţuri de saloane, costurile reautorizării sunt de neatins în multe cazuri, iar spaţiile mici de 20 sau 30 de mp nu se mai pot autoriza. Distruge astfel Ministerul Sănătăţii o intreagă profesie, şi industrie şi ne împinge către munca la negru şi evaziune”, a mai spus Alin Claudiu Mureşanu.

În situaţia în care legea nu va fi modificată, cei care nu se conformează riscă să rămână fără autorizaţiile de funcţionare eliberate de Direcţia de Sănătate Publică.


 


 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite