Cum se prepară huslinca şi mămăliga cu cartofi, după reţetele huţulilor
0
Bucătăria huţulilor, care locuiesc în zona de munte a judeţului Suceava, este interesantă. Iaurtul este mai acru decât cel cu care ne-am obişnuit şi se numeşte huslincă, iar mămăliga este mai consistentă pentru că se prepară din făină de porumb şi cartofi.
Localnicii din comuna Izvoarele Sucevei, care se află la poarta dintre judeţul Suceava şi Ucraina, au o alimentaţie ceva mai bogată în calorii deoarece au nevoie de mai multă energie pentru activităţile de zi cu zi. Mulţi extrag lemnul din pădure, unii străbat codrii ca să culeagă fructe şi ciuperci, iar alţii cresc animale.
De pe masa muntenilor nu lipseşte huslinca, un preparat care seamănă cu iaurtul, dar este mai gras şi mai acru. Se fierbe lapele în prelabil, să spunem cinci litri. Când ajunge la temperatura camerei, se pune „un cuib”, sau mai bine spus 200 de ml de huslincă din producţia anterioară. Se lasă într-o cameră călduroasă, aproximativ 12 ore, ca să se prindă, după care se pune la frigider. Se mănâncă rece, cu mămăligă fierbinte.
Şi dacă tot am pomenit, trebuie să ştiţi că tot la Izvoarele Sucevei mămăliga se prepară cu cartofi pentru un plus de consistenţă. Se curăţă aproximativ un kilogram şi jumătate de cartofi, se taie în patru şi se pun la fiert în ceaun. După care se adaugă uşor, puţin câte puţin, făina de porumb, până când mămăliga se face vâscoasă. Când este gata, se poate mânca cu huslincă şi tochitură bucovineană.