Cum a reuşit Bachus să facă o pagubă de milioane comuniştilor: „Mulţi ofiţeri din Securitate şi Miliţie veneau, îşi luau darul şi plecau“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ştefănescu, poreclit Bachus. FOTO www.wikipedia.org
Gheorghe Ştefănescu, poreclit Bachus. FOTO www.wikipedia.org

Gheorghe Ştefănescu, poreclit Bachus, a fost proprietarul unui depozit de vinuri din Bucureşti, care a reuşit în perioada anilor ’70 să vândă ilegal nu mai puţin de 400.000 de litri de vin, producând statului o pagubă estimată la cinci milioane de dolari.

Afaceristul bucureştean a reuşit să construiască o adevărată reţea ce pornea de la podgoria Coteşti, judeţul Vrancea, unde se raporta o producţie mult mai mică. Pentru a putea să sustragă vin ce ajunge în posesia lui Ştefănescu, muncitorii de la podgoria vrânceană inventau tot felul de fenomene naturale negative.

Din dorinţa de a câştiga cât mai mulţi bani, Ştefănescu combina vin de calitate inferioară cu vin de calitate superioară şi produsul final îl vindea la preţul celui din urmă. Există o legendă conform căreia negustorul bucureştean ar fi fost dat în vileag după ce i-ar fi vândut unui ofiţer de la Securitate o cantitate mare de vin pentru nunta fiicei sale. Cum petrecerea s-a amânat, vinul s-a stricat şi de aici ar fi pornit cercetările ce au dus la descoperirea întregii afaceri desfăşurate de Gheorghe Ştefănescu.

„La Ştefănescu veneau clienţii ca la moară, n-avea el timp de discuţii. Biroul său de la subsol, din cramă, era ultraelegant, cu fotolii din piele de viţel. N-am prea înţeles de ce atâta lux. Erau timpuri grele, el nu ştia? Cine sau ce se afla în spatele lui? Am fost în mai multe rânduri la el, dar n-am reuşit să mă apropii prea mult. Făceam parte din lumi diferite. Era distant, deşi nu încrezut, foarte inteligent, foarte respectuos cu vizitatorii, dar dur cu salariaţii”, a scris Gheorghe Florescu în cartea sa, „Confesiunile unui cafegiu”.

Acesta a reuşit să-şi falsifice documentele de la depozit astfel încât comuniştii nu au putut descoperi schema prin care afaceristul reuşea să obţină sume extrem de mari de bani. Afacerea lui Ştefănescu s-a dezvoltat atât de mult încât în ultimii ani, vinul era adus în vagoane din Vrancea la Bucureşti. Gheorghe Ştefănescu, cel ce avea să fie poreclit „Bachus”, dădea mită în toate direcţiile, sumele depăşind şi 2.000 de lei de persoană.

„Mulţi, ofiţeri, unii chiar superiori, din Securitate şi Miliţie veneau, îşi luau darul şi plecau. Nici nu se sinchiseau de persoanele de faţă, eventuali martori în vreun proces viitor. Ei erau stăpânii ţării”, a mai arătat Florescu.

Negustorul bucureştean reuşea să-şi ţină ascunse afacerile, deşi în capitală au început să umble zvonuri despre vânzarea ilegală de vin provenit din podgoriile din Vrancea. Ştefănescu a început să cumpere bijuterii din aur, fiind prins în flagrant în timp ce încerca să achiziţioneze aur de la un ofiţer aflat sub acoperire. La percheziţia făcută la domiciliul său au fost găsite peste 30 de kilograme de bijuterii din aur, precum şi suma de un milion de lei.

„În primăvara lui '78, în luna mai, cade marea bombă: fusese arestat marele vinar Gheorghe Ştefănescu. Se afirma prin intermediul televiziunii şi al presei scrise că i se găsiseră atât sume mari în lei şi valută, cât şi cantităţi impresionante de bijuterii de aur (circa 33 kg), că deţinea o vilă la Breaza în coproprietate cu primul secretar PCR al Sectorului 8 al Capitalei, Dumitru Bălătică, şi multe altele. Sunt arestaţi, rând pe rând, aproape toţi vinarii din Capitală, unii rude cu Ştefănescu, veri, cumnaţi, copii. Şi la ei se găsesc valori însemnate”, a mai precizat Gheorghe Florescu.

Gheorghe Ştefănescu a fost arestat în vara anului 1978, iar după un proces ce a durat doi ani de zile el a fost condamnat la moarte. Acesta a fost executat la data de 4 decembrie 1981. Ancheta, una extrem de complicată, a dus la condamnarea la închisoare a nu mai puţin de 284 de persoane, printre care s-au numărat şi cei doi fii ai afaceristului bucureştean.

Pe baza povestei de viaţă a lui Gheorghe Ştefănescu, în anul 1984, regizorul Geo Saizescu a realizat fimul „Secretul lui Bachus”, care prezintă afacerile necurate desfăşurate de către cel ce avea să producă statului o pagubă de cinci milioane de dolari.

Alte ştiri pe această temă:

Dezbatere Historia la Adevărul Live: Cum s-au răsculat braşovenii împotriva lui Ceauşescu

Călătorie în timp prin discotecile comuniste. Cum se distrau românii pe vremea lui Ceauşescu: „La ora 22.00 se aprindea lumina“ FOTO VIDEO

Ce s-a ales de cabana din codrul Adam, unde mergea Nicolae Ceauşescu pentru partidele de vânătoare la mistreţi

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite