Contracte de 2,5 milioane de euro, atribuite pe ochi frumoşi la Primăria Rădăuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Primăria Rădăuţi colcăie neregulile.
La Primăria Rădăuţi colcăie neregulile.

Nebunie totală în ceea ce priveşte achiziţiile publice derulate de Primăria Rădăuţi în perioada 2010-2011. O comisie de anchetă a Prefecturii Suceava a descoperit o mulţime de nereguli, motiv pentru care s-a depus plângere penală împotriva oamenilor din conducerea administraţiei locale rădăuţene.

O uriaşă fraudă din bani publici se preconizează la Primăria Rădăuţi, acolo unde 13 contracte au fost atribuite fără respectarea legislaţiei.

Valoarea totală a lucrărilor efectuate şi decontate în acest fel este de 2,5 milioane de euro, motiv pentru care conducerea Prefecturii Suceava a decis sesizarea mai multor instituţii ale statului care trebuie să facă lumină în acest caz.

Pe parcursul implementării contractelor de achiziţii publice, comisia de anchetă care a studiat modul de atribuire a lucrărilor a constatat că nu a avut loc o estimare a valorii contractului de achiziţii, iar consilierii locali nu au dezbătut această problemă, aşa cum era legal.

Şirul neregulilor este însă mult mai mare şi mai cuprinde faptul că nu se specifică clar în contract locul amplasamentului unde se execută lucrările, dar şi declanşarea procedurilor de contractare fără prevederi bugetare.

O altă posibilă încălcare a legii este aceea că aproape imediat, în aceeaşi zi sau la 2-3 luni de la încheierea contractului, au fost semnate acte adiţionale care prevedeau o creştere a valorii contractuale de achiziţie publică cu până la 50% din valoarea iniţială a contractului.

Nici recepţia lucrărilor nu s-a realizat conform prevederilor legale, iar în unele cazuri nu a existat autorizaţie de construcţie.

Reprezentanţii Prefecturii Suceava afirmă că „prin abuz de funcţie”, primarul în funcţie a schimbat hotărâri adoptate de consilierii locali şi a recurs permanent la divizarea valorii lucrărilor ce au făcut obiectul achiziţiei publice.

De asemenea, edilul din Rădăuţi, Aurel Olărean, a angajat şi plătit lucrări ce exced prevederile bugetare.

„Comisia mixtă de control apreciază că faptele descrise în raport întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune, infracţiunii de fals intelectual la legea contabilităţii, încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice, emiterea de acte administrative sau de alta natură care servesc interese de grup sau clientelare; administrarea defectuoasă sau frauduloasă a patrimoniului public şi privat al autorităţii publice; abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz de putere, deturnare de fonduri şi incorectitudine în luarea unei decizii la nivel public”, se arată în raportul Prefecturii Suceava.

Pentru a face lumină în aceste 13 contracte, au fost sesizate Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite