Ciobănescul românesc de Bucovina, recunoscut oficial pe plan internaţional. Un exemplar de top costă o mică avere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florentin Petruşcă, crescător de Ciobănesc românesc de Bucovina FOTO: Oana Şlemco
Florentin Petruşcă, crescător de Ciobănesc românesc de Bucovina FOTO: Oana Şlemco

„Ciobănescul de Bucovina” a fost recunoscut definitiv de Federaţia Chinologică Internaţională. Procedura de recunoaştere a rasei a durat un deceniu. Ciobănescul românesc de Bucovina este un câine de talie mare, care nu se ia la trântă cu ursul din pădure, chiar dacă este preferatul ciobanilor. „Este un câine alb cu pete negre sau alb cu pete sure”, după cum ne-a spus medicul veterinar, doctor în Ştiinţe Zootehnice, Constantin Gaşpar.

Ca preşedinte al Clubului Naţional al Crescătorilor şi Proprietarilor de Ciobăneşti româneşti de Bucovina, care gestionează rasa de la apariţia ei şi până astăzi, medicul veterinar Constantin Gaşpar ne-a declarat că procedura de recunoaştere a acestei rase canine la nivel internaţional a fost extrem de anevoioasă. A durat mai bine de un deceniu.

„Pe 29 aprilie, Comitetul General al Federaţiei Chinologice Internaţionale a recunoscut definitiv rasa de câini Ciobănesc românesc de Bucovina. Procedura de recunoaştere a unei noi rase de către Federaţia Chinologică Internaţională presupune o recunoaştere provizorie, care la Ciobănescul de Bucovina s-a petrecut în 2009, în martei, şi timp de 10 ani rasa este monitorizată sub aspectul evoluţiei sale calitative şi cantitative, ca număr de câini şi ca valoare a acestora şi a unui număr de calităţi şi însuşiri, care să se încadreze în ceea ce se numeşte standard. După 10 ani de monitorizare, se produce recunoaşterea definitivă sau ştergerea de pe lista de aşteptare”, ne-a spus medicul.

ciobănescul românesc de bucovina

Este a treia rasă de Ciobănesc recunoscută la nivel internaţional, după Carpatin şi Mioritic. „Ciobănescul românesc de Bucovina este alb cu pete negre sau alb cu pete sure. Este câinele care s-a desprins din Carpatin, care este un câine de talie mai mică de culoare vânătă, sură, iar Mioriticul este cel mai flocos, miţos. Ciobanii noştri preferă Ciobănescul românesc de Bucovina pentru că este un câine cu aptitudini pentru paza turmelor, păzeşte şi însoţeşte turma. Nu se luptă cu fiarele sălbatice. Depistează şi descurajează fiarele sălbatice, descurajează infractorii”, a mai spus Constantin Gaşpar.

În prezent, Ciobănescul de Bucovina este singurul câine din ţara noastră care poartă numele unei regiuni. „Ciobănescul de Bucovina este un brand al acestei regiuni. (...)Poate să meargă şi 100 de km pe zi. Este un câine care se mişcă permanent. După talia lor, trebuie să se asigure un spaţiu pentru detenţie corespunzător. Pe timpul nopţii este de dorit să fie lăsaţi liber. Sunt câini care necesită mişcare, au nevoie de dragostea stăpânilor, de îngrijire corespunzătoare. Nu este suficient să-i dai mâncare de bună calitate, să-i pui apă şi să treci pe lângă el. Vor iubiţi, mângâiaţi, apreciaţi, vor să simtă că şi-au satisfăcut stăpânul”, a completat preşedintele Clubului.

În momentul de faţă, un pui de Ciobănesc de Bucovina costă între 200 -300 de euro, dacă este mascul. Costul este mai mic, dacă este femelă. Un câine matur poate să ajungă chiar şi la 3.000 de euro.


 

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite