Chivotul Sfânt care a dispărut din Sinagoga de la Siret a fost vândut la licitaţie cu 50.000 de dolari. Poliţia a sesizat Interpolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chivotul furat din sinagoga de la Siret este scos la licitaţie în Israel FOTO moreshet-auctions.com
Chivotul furat din sinagoga de la Siret este scos la licitaţie în Israel FOTO moreshet-auctions.com

Licitaţia din Israel pentru vânzarea Chivotului Sfânt din Templul Mare din Siret s-a încheiat miercuri noapte. Chivotul a fost vândut cu 50.000 de dolari. Pe fondul scandalului din ţară, organizatorul licitaţiei a urcat preţul de pornire de la 35.000 la 40.000 de dolari. Poliţia a sesizat Interpolul pentru că altarul a fost scos ilegal din România.

Miercuri, Casa de licitaţii din Israel a reuşit să vândă altarul Templului din Siret. În urma scandalului iscat în ţară, preţul de pornire al licitaţiei a fost mărit de 35.000 de dolari la 40.000 de dolari. În final, obiectul, care este un simbol al cultului mozaic a fost vândut cu 50.000 de dolari.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a sesizat Interpolul pentru că altarul a fost exportat în mod ilegal.

În prezent, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat în cazul altarului Sinagogii de la Siret, care ar fi fost înlocuit cu unul fals. 

„În cauză se efectuează cercetări sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava şi într-o primă fază se vor utiliza mijloace/procedee probatorii de cooperare judiciară internaţională în materie penală care vor viza identificarea persoanelor implicate în activităţile ilicite precum şi a conservării şi indisponibilizării bunului patrimonial ce a făcut obiectul acestora”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

Săptămâna trecută, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a sesizat Poliţia, după ce un expert a stabilit că altarul din Templul de la Siret a fost înlocuit cu un fals.

Plângerea se refere la „sustragerea unui bun susceptibil a face parte din categoria bunurilor din patrimoniul cultural naţional, reprezentând un simbol al cultului mozaic, precum şi traficarea unor astfel de categorii de bunuri cu o înaltă semnificaţie culturală şi spirituală”.

Şeful Direcţiei pentru Cultură Suceava, Aurel Buzincu, a declarat că altarul Sinagogii de la Siret nu era înscris în patrimoniul naţional, însă chiar şi în aceste condiţii era nevoie de avizul instituţiei pentru export.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite