Berea Solca, brand vechi de 200 de ani, a dispărut după ce fabrica a fost vândută pe bucăţi la fier vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabrica de Bere din oraşul Solca a fost inaugurată în 1810 iar în urmă cu 50 de ani producea anual patru milioane de litri de bere. Fabrica a fost privatizată în anii '90, iar în 2004 noul proprietar a întrerupt producţie. Fabrica a fost apoi distrusă şi vândută pe bucăţi la fier vechi.

Una dintre cele mai vechi din ţară, Fabrica de Bere din oraşul Solca a fost inaugurată în 1810. În acea perioadă, nord-vestul Moldovei se afla sub ocupaţie austriacă, teritoriul fiind denumit Bucovina.

Producerea berii în Solca este însă mult mai veche, datând probabil de la începutul secolului al XVII-lea, când călugării de la mănăstire produceau deja bere. Depozitele fabricii utilizează beciurile mănăstirii, situată din imediata vecinătate. Fabrica a fost dată în administrarea Fondului Bisericesc greco-ortodox al Bucovinei, care a arendat-o diferitor comercianţi de-a lungul timpului.

Timp de un secol, producţia fabricii a crescut treptat, ajungând la 850.000 de litri în 1913 şi chiar la un milion de litri în 1915. Din cauza Primului Război Mondial, perioadă în care frontul a fost în apropiere de Solca, producţia a scăzut brusc la zece mii de litri în 1917.

În perioada interbelică, fabrica avea zece angajaţi şi patru funcţionari, producţia anuală fiind de 300.000 de litri.

Fabrica şi-a întrerupt activitatea imediat după cel de-al doilea război mondial, în perioada ocupaţiei sovietice. În 1952, unitatea a fost naţionalizată şi primeşte numele Fabrica de Bere „Constantin Dobrogeanu Gherea”.

După mai multe etape de modernizare în 1954, 1965 şi 1966, producţia de bere ajunge la patru milioane de litri pe an, o parte fiind destinată exportului.

În 1973 se construieşte un nou sediu administrativ, iar în 1983 se înfiinţează un mic muzeu al berii. În 1984 fabrica beneficiază de o instalaţie de îmbuteliere a sticlelor cu o capacitate de nouă mii de sticle pe oră. În anii de glorie, fabrica a fost un punct de atracţie al turiştilor, mai ales pentru faptul că erau serviţi cu bere proaspătă. O berărie este deschisă în centrul oraşului iar mijlocul parcului central este amenajat monumentul “Halba de bere”, care devine un simbol al oraşului.

În anii '90, fabrica este privatizată şi ajunge în proprietatea firmei SC “Bere Company Solca Fondat 1810” SRL Solca, deţinută de afaceristul rădăuţean Arcadie Plămadă.

Producţia este întreruptă în anul 2004 pentru lucrările de modernizare, care însă nu au loc niciodată.

În vara anului 2010, instalaţiile şi clădirile fabricii monument istoric sunt dărâmate şi vândute pe bucăţi la fier vechi.

În 2011, în urma unei sesizări din partea Direcţiei de Cultură a judeţului Siceava, procurorii l-au trimis în judecată pe Arcadie Plămadă pentru distrugere. După 19 termene de judecată, procesul s-a împotmolit în expertize, iar o soluţie pare destul de îndepărtată.

Citeşte şi:

Mănăstirea Putna, ameninţată de 15.000 de explozii de dinamită

Mănăstirea Putna a atacat avizul de mediu pentru prospecţiunile cu explozii de dinamită

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite