Secretele care fac animalele de companie să se simtă iubite. Sfaturile specialiştilor: „Câinii şi pisicile nu sunt nişte bibelouri“
0Reporterii „Adevărul“ au aflat cum trebuie să se comporte stăpânii animalelor de companie cu acestea pentru a se simţi iubite. Sfaturile specialiştilor sunt destul de simple şi pot fi puse în practică de oricine. Efectele sunt foarte benefice şi pentru oameni, întrucât un animal îngrijit corespunzător ne poate face mai responsabili şi mai îngăduitori.
Dragostea faţă de animalele de companie se poate transforma într-un adevărat coşmar dacă nu sunt respectate câteva principii de bază, sunt de părere medicii veterinari. Iar pentru ca stăpânilor să le fie foarte uşor să convieţuiască alături de animalul favorit aceştia trebuie să fie foarte atenţi cu sănătatea, alimentaţia şi alimentaţia lor. De asemenea, ei trebuie să le acorde cât mai multă atenţie.
„Sănătatea, alimentaţia şi atenţia sunt trei lucruri de bază pe care oricine le poate respecta. Trebuie să avem un animal sănătos pentru a fi noi înşine sănătoşi. De asemenea, o alimentaţie corespunzătoare reduce considerabil riscul apariţiei bolilor la animale, iar prin atenţie dăm dovadă că ne pasă într-adevăr de câinele sau pisica pe care le avem acasă” precizează medicul veterinar Adrian Mocioniu, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Ialomiţa.
Mergeţi regulat cu animalul de companie la control
În ceea ce priveşte starea de sănătate a animalelor, specialiştii precizează că este extrem de important ca tonusul câinilor sau al pisicilor să fie unul excelent, întrucât multe dintre bolile pe care acestea le pot contacta se pot transmite şi la om. Cei mai mari duşmani ai sănătăţii animalelor sunt paraziţii interni şi externi.
„Paraziţii se pot transmite şi la om. Să luăm de exemplu cazul căpuşelor care pot provoca bolerioza. Din primăvară şi până în toamnă, stăpânii trebuie să administreze animalelor de companie substanţe împotriva acestor paraziţi. Cele mai eficiente sunt cele din categoria spot on, care se aplică pe ceafa animalului şi al căror efect durează timp de o lună”, adaugă medicul Adrian Mocioniu.
Pentru a preîntâmpina acest lucru, veterinarii recomandă ca stăpânii să meargă regulat la controale medicale cu animalul favorit. În acest sens, animalele trebuie consultate de un specialist o dată la două, trei luni.
Hrana uscată, alimentul ideal
Alimentaţia corespunzătoare joacă de asemenea un rol esenţial în dezvoltarea armonioasă a relaţiei dintre oameni şi animalele de companie. Medicii veterinari atrag însă atenţia cu privire la modul în care sunt hrănite animalele. Mesele trebuie realizate după un program regulat, iar din compoziţia lor trebuie să dispară alimentele dăunătoare sănătăţii. În cazul câinilor, de exemplu, cel mai mare duşman sunt oasele, în special cele de pasăre.
„A-i da de mâncare unui câine oase de pasăre este un adevărat pericol pentru sănătatea acelui animal. Totul din cauza compoziţiei acestora, pentru că se rup foarte repede şi sunt asemeni unor ace. Astfel există posibilitatea ca stomacul animalului să fie perforat”, explică medicul Adrian Mocioniu. Cele mai bune alimente pe care stăpânii le pot administra animalelor de companie sunt cele special create pentru ele. Mai mult industria, s-a specializat atât de mult încât astăzi există pe piaţă alimente destinate animalelor care suferă de diferite afecţiuni precum obezitate sau alergii.
Afecţiunea, cheia succesului
Şi nu doar o sănătate de fier sau o alimentaţie corespunzătoare transformă în bine relaţia dintre animalele de companie şi stăpânii lor, ci şi atenţia pe care oamenii le-o acordă. Aşa se face că proprietarii de câini sau pisici trebuie să acorde suficient timp patrupedelor pe care le cresc în apartamente. „Animalele nu trebuie tratate ca nişte bibelouri. Ele au nevoie de spaţiu, de mişcare în aer liber, de socializare”, recomandă medicul Adrian Mocioniu.
Mai mult, grija faţă de animalele de companie poate avea efecte beneficie asupra comportamentului oamenilor. Din această perspectivă, medicii veterinari recomandă familiilor să nu renunţe la animalele de companie în momentul în care apar copiii. „Dacă sunt întreţinute corespunzător, animalele de companie nu pot reprezenta un pericol pentru viitorii copii. Cel mai mare atu din această perspectivă constă în faptul că, de multe ori, copii, învăţând să crească animalul, ajungă să devină mult mai responsabili şi socializează mult mai bine”, mai spune medicul veterinar Adrian Mocioniu.
Citiţi şi:
Care sunt cauzele respiraţiei urât mirositoare şi cum le putem trata. Sfaturile medicilor