Secretele ascunse ale meloterapiei. Cum ne poate scăpa muzica de stres, de astm bronşic sau de probleme alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock.com
FOTO: Shutterstock.com

De cele mai multe ori stă în puterea noastră să scăpăm de problemele care ne macină. Iar muzica pe care o ascultăm poate fi un remediu pentru multe dintre ele. Ce este meloterapia şi cum se practică puteţi afla din rândurile de mai jos.

Chiar dacă pentru vremurile pe care le trăim pare o tehnică terapeutică destul de nouă, meloterapia datează însă din Antichitate. Se pare că vechii egipteni foloseau sunetele produse de anumite instrumente muzicale pentru a remedia durerile reumatice şi a vindeca femeile infertile de sterilitate. Conform definiţiei dată de specialişti, meloterapia reprezintă reducerea efectelor unor situaţii care ne deranjează sau ne creează probleme la nivel psihic şi somatic cu ajutorul muzicii. 

Toate acestea întrucât foarte multe studii au scos la iveală faptul că muzica scoate la lumină spiritul de libertate, trezeşte conştiinţa şi îndepărtează pesimismul şi stările de melancolie. Mai mult, tot muzica ar fi responsabilă pentru stimularea creativităţii, reducând stările de stres şi de depresie. „Meloterapia este o formă a psihoterapiei în care muzica este folosită ca mijloc de exprimare şi care este indicată de terapeut în funcţie de problemele fiecărui pacient“, explică psihologul Ştefan Barbu. 

Muzică în funcţie de stare 

Specialiştii care practică acest gen de terapie susţin faptul că fiecărei stări îi corespunde un anumit fel de muzică. Dacă ne confruntăm cu situaţii agitate sau care necesită un efort intelectual intens, trebuie neapărat să ascultăm muzică clasică sau romantică. Muzica mai antrenată, încadrată în genul pop, de exemplu, ne poate ajuta să scăpăm de emoţiile puternice. Mai mult decât atât, specialiştii consideră că acest gen de terapie îl putem practica în intimitate. 

„Acest gen de terapie îl poate realiza oricine în propria intimitate. Există totuşi un mod în care trebuie să ascultăm muzica pentru ca terapia să aibă efecte. Dacă, de exemplu, avem o stare melancolică, terapia trebuie să înceapă cu o melodie lentă, iar, apoi, treptat să schimbăm genurile şi ritmul până când descoperim o melodie mai veselă care să ne scoată din starea anterioară” mai spune psihologul Ştefan Barbu. Dincolo de problemele emoţionale, muzica poate să ne trateze şi de anumite efecte ale unor boli fizice precum astmul bronşic sau problemele de alimentaţie. 

Cursuri pentru meloterapeuţi 

Universităţile din ţara noastră şi-au adaptat la rândul lor programa şcoală pentru a instrui studenţii interesaţi în practicarea meloterapiei. De exemplu, Facultatea de Muzică, din cadrul Universităţii „Transilvania” Braşov, a creat un master special dedicat meloterapiei. Potrivit informaţiilor care se regăsesc pe site-ul instituţiei de învăţământ, admiterea la acest program de studii se face pe bază de dosar, în funcţie de media obţinută la examenul de licenţă. Printre cursurile pe care acest program de studii le promovează se numără „Introducere în meloterapie“, „Terapie muzicală repertorială“, „Noţiuni de educaţie muzicală“, „Meloterapia în psihoterapie“ sau „Terapie complementară prin muzică“. 

Citiţi şi:

Terapia-minune cu ovăz şi prune împotriva balonării

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite