România, condamnată la CEDO din cauza unui dosar instrumentat în Ialomiţa, cu 11 ani în urmă. Statul i-a despăgubit pe reclamanţi cu 14.400 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CEDO

Statul român a fost obligat să plătească despăgubiri de 14.400 de euro unui grup de 6 inculpaţi, care se regăsesc într-un dosar anchetat de fostul Parchet Naţional Anticorupţie, actual DNA. Oamenii au reclamat faptul că procesul în care au fost judecaţi s-a desfăşurat pe o perioadă de timp prea mare.

În anul 2002, Parchetul Naţional Anticorupţie, actual DNA, trimitea în judecată 14 angajaţi ai Băcii Comerciale Române din Ţăndărei sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Concret, aceştia au creat o reţea infracţională prin intermediul căreia acordau credite ilegale.

Dosarul a fost trimis în judecată la Tribunalul Ialomiţa, iar vreme de 11 ani s-a plimbat între instanţa din Ialomiţa, Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Abia în 2013, ÎCCJ dă o sentinţă definitivă şi-i condamnă pe toţi inculpaţii la pedepse cu executare şi suspendare.

Tot atunci 6 din cei 14 inculpaţi (Maria Constantin, Gheorghe Stemate, Lilica Grosu, Mirela Zaharia, Zoia Zărnescu şi Ion Niţă) au dat în judecată statul român la CEDO invocând durata prea mare a procesului în care au fost implicaţi.

CEDO admite cererile petenţilor, iar în iunie 2015 obligă statul român să-i despăgubească pe cei 6. Guvernul României face o înţelegere amiabilă cu aceştia să le plătească câte 2.400 de euro de fiecare, în total 14.400 de euro. Mai mult, tot statul, prin Ministerul Finanţelor, a încercat să descopere dacă suma poate fi imputată magistraţilor care au lucrat în acest dosar.

Este vorba despre 10 judecători de la Tribunalul Ialomiţa, CAB şi ÎCCJ, precum şi despre un procuror DNA. Inspecţia Judiciară a CSM a făcut o anchetă internă pentru a vedea dacă durata procesului li se poate invoca magistraţilor.

Ancheta s-a încheiat abia în urmă cu două săptămâni, iar rezultatul a fost că nu magistraţii sunt de vină, ci vechea procedură penală foarte stufoasă. „Nu colegii magistraţi au fost de vină, ci procedurile judiciare extrem de stufoase. În toţi cei 11 ani de procese, avocaţii tuturor părţilor au încercat să tergiverseze dosarul. S-au solicitat numeroase expertize şi probe suplimentare. Vina, dacă vreţi, e una procedurală” a explicat situaţia judecătorul Ion Toma, preşedintele Tribunalul Ialomiţa.

Citiţi şi:

Poliţiştii din Ialomiţa au descins în 12 locaţii. Oamenii legii caută un grup de evazionişti


 

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite