Lecţii despre tradiţia populară, predate de tinerii din singura comunitate lipovenească din Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În îndepărtata comună Borduşani din judeţul Ialomiţa există singura comunitate de ruşi-lipoveni din Bărăgan. Pentru a nu face uitate tradiţiile din bătrâni, 50 de tineri din localitate încearcă în fiecare zi să le păstreze vii.

Potrivit datelor istorice, primele comunităţi de ruşi-lipoveni au ajuns pe malurile Dunării, la Borduşani, în jurul anului 1834. 

În prezent, ruşii-lipoveni de la Borduşani sunt în total aproximativ 600. Oameni de toate vârstele trăiesc unii cu alţii într-o armonie perfectă, ajutându-se şi sprijinindu-se reciproc.

Alexandru Iacovoinescu (27 de ani) provine dintr-o familie autentică de ruşi – lipoveni şi a avut iniţiativa de a-i strânge pe toţi tinerii similari lui într-o comunitate mai mare.

Aşa s-a format Asociaţia Tinerilor Ruşi-Lipoveni, filiala Borduşani, al cărei preşedinte este Alexandru. Astfel, tânărul a reuşit să-i înveţe pe ceilalţi cum să păstreze şi să ducă mai departe tradiţia lipovenească. 

Cea mai mare realizare a sa o reprezintă ansamblul folcloric „Sălcioara Tânără” în cadrul căruia fete şi băieţi interpretează dansuri şi cântece populare lipoveneşti. Toate acestea fără a avea coregraf sau un instructor special de dansuri. Tinerii învaţă singuri cum să-şi păstreze tradiţia. 

„Suntem o comunitate mică, dar care nu îşi uită originile. Ne-am străduit singuri să învăţăm cântecele, dansurile pe care le prezentăm atunci când participăm la evenimente publice. Suntem mândri de comunitatea din care facem parte şi vom face totul pentru a duce mai departe tradiţia noastră pe care o avem din străbuni” susţine Alexandru Iacovoinescu. 

„Lenta”, „pois” şi „lapşa”

Antonina Oprea (20 de ani) este îmbrăcată într-un frumos costum popular tradiţional lipovenesc. Tânăra poartă cu zâmbetul pe buze ţinuta pe care a moştenit-o de la bătrânii ei şi chiar îi face o scurtă descriere. 

„În păr am «lenta», este o fundă cu care fetele nemăritate îşi prind părul. Aşa este tradiţia fetele mari trebuie să aibă părul prins. Acesta este «poisul», iar în mână ţinem o batistă. Batista era folosită demult de tinerele fetele pentru a-şi şterge lacrimile vărsate în urma ursiţilor lor plecaţi la război” susţine tânăra. 

Antonina este tot un zâmbet şi vorbeşte cu foarte multă detaşare despre comunitatea din care provine. Se bucură enorm de faptul că poate să le arate şi celorlalţi oameni tradiţia lipovenească. 

„Nu am fost niciodată privită altfel pentru că fac parte dintr-o altă comunitate. Eu chiar mă bucur de acest lucru şi voi încerca să le arăt tuturor cât de frumoasă e viaţa lipovenilor” adaugă tânăra lipoveancă. 

Secrete din bucătărie 

Printre alte multe calităţi ale lipovenilor, se numără bucătăria şi pescuitul. Cele mai multe dintre preparatele culinare au la bază peştele. Aşa se face că gospodinele lipovence sunt specialiste în a pregăti sarmale din peşte sau chiftele din carne de peşte. 

„Pescuitul este una din principalele activităţi ale lipovenilor din Borduşani. Iar bucătăria pe produse din peşte se bazează cel mai mult. Asta e tradiţia şi noi o respectăm” mai spune Alexandru Iacovoinescu. 

Citiţi şi:

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite