Fructele de sezon, întârziate de frig
0
Din cauza vremii nefavorabile din această primăvară, fructele autohtone se vor coace mult mai târziu în acest an decât în 2013. Comercianţii din pieţe au găsit însă soluţia: aduc fructe de sezon de peste graniţe şi la vând la tarabe la preţuri piperate.
Pentru că vremea capricioasă întârzie coacerea fructelor de sezon în Româmia, pieţarii scot pe tarabe cireşe, caise, mere şi pere aduse de peste graniţe
Specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Ialomiţa au explicat că, din cauza condiţiilor nefavorabile din ultimele luni, cireşele de mai vor fi coapte în iunie, iar caisele, prunele sau merele vor ajunge pe tarabe cu trei sau patru săptămâni mai târziu decât anul trecut.

„În sudul ţării, mai ales, din cazua îngheţului şi a brumei de la sfârşitul lunii martie, florile pomilor fructiferi s-au uscat şi au căzut de pe ramuri. În majoritatea livezilor din Ialomiţa, pomii au rămas fără rod. Nici în prezent situaţia nu se prezintă prea bine, pentru că, aşa cum vedeţi, vremea continuă să fie instabilă. Când e frig, când plouă, când iese soarele. Este greu pentru pomicultori şi mai greu pentru clienţii din pieţe care vor cumpăra fructe din import“, a declarat Iulian Bucur, directorul Direcţiei Judeţene de Agricultură Ialomiţa.
Producţia, diminuată de vremea instabilă
Din cauza condiţiilor meteorologice, producţia de fructe din Ialomiţa din acest an ar putea să scadă chiar la jumătate comparativ cu cea din 2013.
Pomicultorii din Ialomiţa au înregistrat anul trecut o producţie de puţin peste 2.000 de tone de fructe, potrivit datelor statistice. Cele mai multe cantităţi au fost de prune - 450 de tone, de caise şi zarzăre – 401 tone, de cireşe şi vişine – 373 de tone şi de mere – 179 de tone.

Fructe din import, vândute la piaţă
În Piaţa Agroalimentară din Slobozia, locul fructelor de sezon româneşti a fost luat de cele din import.
Perele şi merele din Portugalia sau Polonia, căpşunele din Spania, prunele din Chile sau cireşele din Grecia sunt vândute de comercianţi ca pâinea caldă, chiar dacă preţurile sunt piperate.
Fructele de import vândute în Piaţa Mare a Sloboziei au preţuri pornind de la 4 lei şi pot ajunge chiar şi până la 20 de lei pe kilogram. Deşi preţurile sunt mai ridicate decât cele ale fructelor autohtone, pieţarii susţin că fructele aduse din străinătate au mare trecere la clienţi.
Pe taraba Nicoletei Bărăuţă, merele Golden aduse din Polonia se vând cu 4 lei/kilogram, iar căpşunele din Spania – cu 16 lei/kilogram.
„Noi am scoate la vânzare fructe româneşti, dar încă nu s-au făcut. Avem o livadă de caişi la ţară, lângă Slobozia, dar frigul a distrus producţia. A dat o brumă şi au căzut toate florile. Aşa că vindem marfă din import“, ne-a spus vânzătoarea.