Fraudă cu fonduri UE în agricultura ialomiţeană. Peste 1.000 de fermieri au returnat subvenţii de 9,4 milioane de lei
0Frauda cu fondurile europene aferente subvenţiilor din agricultură este o realitate şi în Ialomiţa, considerat unul dintre judeţele cu cel mai mare potenţial agricol din ţară. În şase ani de la implementarea sistemului de plată pe suprafaţă, fermierii din judeţ au fraudat sistemul, declarând suprafeţe mai mari decât cele pe care le deţineau. Aşa se face că prejudiciul creat a fost de 9,4 milioane de lei. Banii au fost însă recuperaţi.
O dată cu intrarea României în Uniunea Europeană, spaţiul comunitar a oferit accesul către numeroasele măsuri de dezvoltare cu ajutorul liniilor de finanţare comunitară.
Raportat la ţara noastră, agricultura a fost sectorul care, din 2007 şi pînă în prezent, a accesat cele mai multe fonduri europene. În efortul lor de a beneficia de sprijinul financiar oferit de UE, fermierii au încercat să fenteze sistemul.
Cea mai facilă subvenţie oferită de Uniunea Europeană agricultorilor şi pe care mii de fermieri au accesat-o în decursul ultimilor şase ani a fost „plata pe suprafaţă”.
Adică Uniunea Europeană a plătit fermierilor ialomiţeni până la 150 de euro pentru fiecare hectar de teren declarat căter Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Ialomiţa.
Raportat la nivelul judeţului Ialomiţa, în perioada 2008-2014, reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură au constatat faptul că 1130 de fermieri ialomiţeni au beneficiat de plata subvenţiei pe suprafaţă în mod necorespunzător, declarând suprafeţe de teren mai mari decât deţineau de fapt.
Valoarea sumelor pe care aceştia au fost nevoiţi să le returneze, raportat la toată această perioadă de timp, s-a ridicat la suma de 9,4 milioane de lei.
Cele mai multe astfel de abateri, în număr de 584, au fost constatate în anul 2009. Totodată, în cursul anului 2011, reprezentanţii APIA Ialomiţa au fost nevoiţi să recupereze suma de 5,9 milioane de euro, cel mai mare debit înregistrat de fermierii ialomiţeni care au încercat să fenteze sistemul de acordare a subvenţiilor europene pentru plata pe suprafaţă.
Revenind în prezent, oficialii judeţeni ai APIA susţin că, în mare parte, sumele datorate au fost recuperate, cuantumul debitului limitîndu-se la valoarea de 241 mii de lei.
„Fermierii au înţeles în cele din urmă cum, şi mai ales cît, trebuie să declare, tocmai de aceea nu am mai constatat abateri. Iar debitorii au înţeles că au greşit şi au dat banii înapoi, n-au avut reacţii contrare.” a precizat Florea Stoian, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Ialomiţa.