FOTOGALERIE Ion Albeşteanu, o viaţă dedicată muzicii de petrecere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Albeşteanu în timpul unui concert în Franţa anului 1970 FOTO: Arhivă personală
Ion Albeşteanu în timpul unui concert în Franţa anului 1970 FOTO: Arhivă personală

Ion Albeşeanu a fost unul din cei mai mari lăutari pe care i-a avut Bărăganul. Împărţită în lumini şi umbre, viaţa a fost una fabuloasă.

Născut într-o familie cu cinci copii, Ion Albeşteanu  a fost una din personalităţile marcante ale Bărăganului, care a reuşit să facă aceste  meleaguri cunoscute peste tot în lume.
Simplu, modest şi cu drag pentru muzică a fost desemnat cel mai mare lăutar al tuturor timpurilor.

Chiar dacă cei mai renumiţi muzicieni au parte de ore întregi de studiu intens pentru a atinge performanţele, Albeşeanu nu a primit vreodată lecţii de muzică. A luat vioara în mâini şi a început să cânte. Începutul a fost dificil, însă a deprins tainele mânuirii strunelor şi ale arcuşului pas, cu pas.

Drumul spre succes

Avea doar 13 ani când a ţinut în mână vioara pentru prima dată. A fost îndemnat de verii şi fraţii săi mai mari să îndrăgească muzica de petrecere. 

Pentru a se perfecţiona cânta tot timpul alături de rudele sale la petreceri, baluri, hore sau pe maidanele din Albeştiul copilăriei sale, localitate aflată la doar câţiva kilometri de Slobozia. Satul poartă numele familiei marelui muzicant.  

După ce spectacolele de pe maidan se terminau, Albeşeanu îşi lua vioara şi intra în mijlocul ţărănimii colectivizate din Bărăgan. La CAP-urile din satele ialomiţene toată suflarea se îndepărta de pe ogoare şi venea să-l asculte.  

De aici şi până la glorie a mai fost decât un singur pas, pe care lăutarul l-a trecut fără probleme. Anii ’50 l-au prins ca muzicant la cei mai mare restaurant din Slobozia comunistă,  numit la vremea resprectivă „Dunărea“.

După câţiva ani ajunge la Sinaia, unde participă la foarte multe festivaluri locale şi devine remarcat de către muzicolofi şi folclorişti de seamă precum Ludovic Paceag, Gheorghe Bazavan sau Mircea Neagu.  

După un timp se reîntoarce în Slobozia şi este numit dirijor al orechestrei populare „Bărăganul“, alături de care cunoaşte un extraodinar succes atât pe plan naţional cât şi internaţional.

Muzica lui Albeşteanu ajunge pe marile scene ale Europei. Din Germania şi până în Danemarca, apoi din Londra, până în Spania, Ion Albeşeanu a fost aplaudat ferenit de fiecare spectator în faţa căruia a apărut pe scenă.

Model pentru copii

Când nu era pe scenă, lăutarul din Bărăgan prefera să se bucure de viaţa de familie. Din cele două căsători ale sale au rezultat patru copii - Marioara, Costel, Fănel şi Valentin. Ultimul copil este şi cel care i-a dus renumele lui Ion Albeşteanu mai departe.

Cu emoţie în glas muzicianul Valentin Albeşteanu (38 de ani) a încercat să îşi amitească preţ de câteva minute cele mai importante momente pe care le-a petrecut alături de tatăl său. Cel mai mult iubea orele în care primea lecţii de vioară de la părintele său, care i-a devenit un model de viaţă.

„Nu mi-a fost greu să îmi aleg un model de viaţă pentru că l-am avut mereu pe tata lângă mine. Avea un fel de a explica foarte bun şi înţelegeam perfect ceea ce vrea să spună“, rememorează artistul.

Acesta i-a fost alături până când marele muzician s-a stins din viaţă, la vârsta de 64 de ani, răpus de o afecţiune a inimii.

An de an, Slobozia îl omagiază pe Ion Albeşteanu, organizând Festivalul Naţional de Folclor „Ion Albeşteanu“. Ajuns în 2012 la cea de-a noua ediţie, evenimentul i-a adus la Slobozia pe cei mai indrăgiţi artişti de muzică populară din ţară, precum şi pe cei mai tineri interpreţi. Cei mai buni dintre aceştia au fost premiaţi şi aplaudaţi la scenă deschisă.
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite