FOTO VIDEO Producţii româneşti premiate la Cannes, turnate în inima Bărăganului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărăganul i-a inspirat pe regizorii români  FOTO: arhivă slobozia.adevarul.ro
Bărăganul i-a inspirat pe regizorii români  FOTO: arhivă slobozia.adevarul.ro

Arşiţa cotropitoare a Bărăganului i-a inspirat pe regizorii români de film. În inima celui mai arid ţinut al ţării au luat naştere producţii celebre precum „California dreamin“ sau „După dealuri“. Tot în Bărăgan au rostit replici actori de talie mondială precum Armand Assante sau Nicolas Chage.

Motor, acţiune... în imperiul Hermes

Unicul film de succes al regretatului regizor Cristian Nemescu, „California dreamin“, descrie povestea unei operaţiuni militare americane desfăşurare în România.

Ceea ce se dorea a fi o acţiune ultrasecretă se transformă într-o înşiruire de întâmplări în care personajele îşi arată adevărata identitate. Filmul îi pune în prim plan pe actorii Armand Assante, în rolul unui comandat american, şi Răzvan Vasilescu, în rolul lui „Doiaru“ şeful unei gări uitate care face zile amare soldaţilor americani.

Pentru a-l impresiona pe oaspetele transatlantic, „Doiaru“ îi promite comandantului american, în persoana lui Armand Assante, că-l va duce să se distreze într-un loc minunat.


Locaţia aleasă este Parcul de Vacanţă Hermes, construit în anii 1990 de afaceristul Ilie Alexandru. La jumătatea peliculei, cinefilii pot observa cadre întregi surprinse la Hermes. Ies în evidenţă vilele, precum şi restaurantul „Cerbul“, locul unde s-a desfăşurat petrecerea la care au participat actorii.



Potrivit imaginilor, respectiva petrecere era una în stil Transilvania. Mai multe modele transformate în vampiriţe au fost chemate să-l ademenească pe Armand Assante.

În câteva secvenţe este surprins chiar şi patronul Hermesului, Ilia Alexandru, proaspăt eliberat din închisoare la vremea respectivă. Filmul „California dreamin“ a primit în 2007 la Cannes premiul „Un certain regard“.

image

Foto

few

„După dealuri“, filmat la Amara

Imediat după succesul pe care l-a avut la Cannes cu filmul „După dealuriu, regizorul Cristian Mungiu a fost întrebat de către majoritatea reporterilor despre locurile unde a filmat pelicula.

Acesta a recunoscut în faţa tuturor că a fost inspirat de staţiunea alneară din Bărăgan, Amara. Mungiu a declarat faptul că „am venit de câteva ori şi la Amara pentru a trage câteva cadre. Sunt câteva cadre generale de care ne-am folosit pentru generic“ recunoştea regizorul, citat de o publicaţie on line.

Bărăganul a născut personaje de film

În anul 1978, la Ţăndărei, marele actor Victor Rebengiuc juca pe străzile din Ţăndărei rolul doctorului Poenaru, unul dintre cei mai apreciaţi medici din Bărăgan. Personajul din film este medicul Dumitru Georgescu, tatăl scriitorului ialomiţean Paul Georgescu. Originar din satul Poiana, s-a mutat la Ţăndărei imediat după Primul Război Mondial.

A alinat suferinţa oamenilor bolnavi, a înfiinţat un spital şi a rămas în memoria localnicilor drept un mare doctor. Medicul internist Dumitru Georgescu, este una dintre personalităţile care au făcut istorie la Ţăndărei. Datorită priceperii sale, a ajuns să fie repede îndrăgit de către localnicii din Ţăndărei. Oamenii au fost şi cei care i-au schimbat numele din Georgescu, în „Poenaru“.

Decăderea familiei Georgescu s-a produs în momentul în care doctorul „Poenaru“ a trecut în nefiinţă. A murit la vârsta de 60 de ani, răpus de un infarct. „El avea probleme cu inima. Se văita tot timpul că îl doare în piept, până într-o zi în care a murit. Despre rolul pe care l-a jucat în pelicula turnată la Ţăndărei, marele Victor Rebengiuc a vorbit într-un scurt interviu acordat redacţiei Adevărul de Seară Slobozia: „Mi-amintesc faptul că era foarte frig afară şi că toţi oamenii au venit să stea buluc să vadă ce facem noi acolo. A fost un film rezonabil“.
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite