FOTO Singurul spital din România care şi-a deschis brutărie există în Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia produce în regim propriu pâine pentru bolnavi FOTO: Mădălin Sofronie
Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia produce în regim propriu pâine pentru bolnavi FOTO: Mădălin Sofronie

Cea mai mare unitate medicală din Ialomiţa şi-a deschis recent o fabrică de pâine. «Brutăria» funcţionează în bucătăria Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia şi va produce pâine pentru bolnavii internaţi. Iniţiativa conducerii unităţii are în plan reducerea costurilor pe care le implica achiziţionarea alimentului de bază.


Campanie de reducere a costurilor

Unitatea medicală de la Slobozia a beneficiat de sprijinul mai multor sponsori care au oferit cantitatea de peste 60 de tone de grâu Asociaţiei «Ajutor pentru Sănătate», care funcţionează în incinta spitalului.

 O bună parte din respectiva cantitate a fost transformată în făină, materia primă necesară preparării pâinii. Cu o investiţie minimă, au fost achiziţionate un malaxor şi un cuptor, maşini amplasate în bucătăria Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.


Astfel, bucătarii de aici prepară şi pâine pentru bolnavi. Decizia a fost luată ca urmare a reducerii costurilor pe care Spitalul Slobozia le suporta pentru achiziţionarea alimentului de bază.

Un calcul simplu arată faptul că unitatea medicală cheltuia suma de 160000 de lei pe an pentru achiziţionarea pâinii. „Este un aspect benefic pentru că astfel reducem cheltuielile. Noi, Asociaţia, ne implicăm să sprijinim spitalul pentru a reduce costurile, mai ales în ceea ce priveşte hrana bolnavilor!“ a declarat preşedintele Asociaţiei «Ajutor pentru Sănătate», pentru site-ul de ştiri independentoline.ro.

1600 de chifle pe zi

image

Foto

spital slobozia 3


Cu ajutorul utilajelor achiziţionate, bucătarii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia prepară zilnic 1600 de chifle.

Acestea sunt împărţite exclusiv bolnavilor care sunt internaţi pe cele 8 secţii ale unităţii medicale. Fiecare dintre pacienţi primeşte o chiflă dimineaţa, două la prânz şi una seara.

«Brutăria» de la spital a intrat în funcţiune săptămâna precedentă, moment în care toţi bucătarii au învăţat cum să prepare pâine.

„Toate produsele de panificaţie sînt făcute după reţete simple, cu apă, sare şi drojdie. Nu folosim niciun fel de aditiv suplimentar, coloranţi sau alte produse pe care le folosesc cei care lucrează în brutăriile adevărate. Fiecare chiflă cîntăreşte 100 de grame, astfel încît să putem acoperi necesarul de 400 de grame per pacient, aşa cum făceam înainte cu pîinea cumpărată de la firmele particulare“ ne-a declarat Marian Honciu, bucătar în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, pentru independentoline.ro.

Bulion şi suc de roşii pentru bolnavi

Pentru a reduce costurile pe care le implică hrana pacienţilor, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia a decis să-şi prepare în regim propriu ingredientele necesare pregătirii mesei bolnavilor.

În această toamnă, în bucătăria unităţii medicale a fost deschisă o linie unde se fac «la foc continuu» conserve de toamnă.

Peste 7 tone de legume, provenite din donaţii ale producătorilor agricoli din Ialomiţa au fost transformate în bulion sau suc de tomate aromat.

„Nu este un lucru de care să ne mândrim, dar ne ajută extraordinar de mult din punct de vedere financiar. Am fi cheltuit foarte mulţi bani pe aceste conserve. Aşa că am decis să le preparăm la noi în bucătărie. Trebuie să învăţăm să ne gospodărim singuri.» declara Florentina Nae, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul de îngrijiri medicale din cadrul Spitalului Slobozia.
 

CITIŢI ŞI: FOTO Încep pregătirile de toamnă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Unitatea medicală şi-a deschis fabrică de conserve în regim propriu

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite