FOTO Încep pregătirile de toamnă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Unitatea medicală şi-a deschis fabrică de conserve în regim propriu
0
Pentru a reduce costurile pe care le implică hrana pacienţilor, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia a decis să-şi prepare în regim propriu ingredientele necesare pregătirii hranei bolnavilor. De câteva zile, în bucătăria unităţii medicale a fost deschisă o linie unde se fac conserve de toamnă, din legume donate.
Conserve pe timp de criză
În cadrul unei conferinţe de presă organizată la începutul acestei săptămâîni, reprezentanţii celei mai mari unităţi medicale din Ialomiţa au prezentat situaţia economico-financiară a Spitalului Slobozia.
Datele oferite publicităţii au arătat faptul că unitatea medicală continuă să aibă probleme în ceea ce priveşte bugetul. Pentru a evita un eventual colaps financiar, oficialii din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia au demarat o amplă acţiune de reducere a cheltuielilor.
Primele măsuri au fost impuse în cadrul Blocului Alimentar! Potrivit datelor prezentate, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia cheltuie lunar suma de 55000 de lei pentru a asigura hrana bolnavilor internaţi.
Întrucât o bună parte din banii de mîncare erau utilizaţi pentru achiziţionarea conservelor necesare preparării hranei bolnavilor, acestea se „fabrică” acum de către bucătarii spitalului.
Totul în urma unei donaţii ce a costat în 7 tone de legume, pe care spitalul le-a primit, prin intermediul Asociaţiei «Ajutor pentru Sănătate Ialomiţa».
„Nu este un lucru de care să ne mândrim, dar ne ajută extraordinar de mult din punct de vedere financiar. Am fi cheltuit foarte mulţi bani pe aceste conserve. Aşa că am decis să le preparăm la noi în bucătărie. Trebuie să învăţăm să ne gospodărim singuri, pentru că acestea sunt vremurile” a declarat Florentina Nae, directorul de îngrijiri medicale din cadrul Spitalului Slobozia.
În „cămara” Spitalului Judeţean de la Slobozia
În bucătăria celei mai mari unităţi medicale din Ialomiţa, pregătirile pentru toamnă au intrat în linie dreaptă. Din depozitul frigorific, două bucătărese cară trei lăzi cu roşii şi una cu ardei. „Aici se află depozitul unde ţinem legumele pe care le-am primit ca donaţie. După cum vedeţi, condiţiile de igienă şi temperatură sunt optime. Fix 4 grade Celsius, aşa cum scrie la manual” adaugă Florentina Nae. După ce sunt spălate corespunzător, la robinetul pe care scrie „apă potabilă” şi conectat la un imens filtru de apă, legumele sunt tăiate bucăţi şi introduse într-o maşină de tocat electrică, mânuită de Marian, cel mai iscusit bucătar al Spitalului Slobozia. Aşa ia naştere sucul de roşii aromat în Blocul Alimentar al Spitalului... Produsul finit este ambalat în sticle care urmează să fie conservate, sterilizate corespunzător şi introduse în „cămară”. Pentru viitor, aceiaşi bucătari se vor pregăti să prepare şi pâine, întrucât unitatea medicală va primi, tot ca donaţie, câteva tone de grâu.






