FOTO Natura în toată splendoarea ei: Benturile din Bărăgan, paradisul păsărilor călătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între braţele fluviului Dunărea, în partea de est a judeţului Ialomiţa, există o rezervaţie naturală, de o importanţă vitală pentru zeci de păsări migratoare. Benturile reprezintă cel mai viu colţ de natură din întreg Bărăganul.


Benturile reprezintă o salbă de trei lacuri, populate, în fiecare an cu specii deosebit de rare, la nivel mondial.

Peisajul mirific, pădurea, fluviul, lacurile, animalele şi păsările ne dezvăluie la Borduşani o lume, care, în mod esenţial este aceeaşi de mii de ani. O lume foarte asemănătoarece cu cea din preistorie.

În acestă zonă, există suprafeţe cu valoare de patrimoniu natural, a căror frumuseţe este unică în Europa.

Întâlnim aici situl de la Borduşani, cu salba de lacuri naturale  Bentu Mic, Bentu Mic Cotoi şi Bentu Mare, care deţin floră şi faună deosebit de diversificată, dar şi situl arheologic Popina Borduşani, element al patrimoniului cultural, în care sunt conservate resturi de cultură geto- dacică.


Raţe cârâitoare şi ţigănuşi

Sălbăticia locului a făcut ca această zonă să reprezinte un habitat ideal pentru păsările de apă, fiind identificate nu mai puţin de 20 de specii care trebuie protejate.

Subliniem aici prezenţa cormoranului şi a  egretei mici, a lopătarului sau a ţigănuşului, specii care sunt pe cale de dispariţie la nivel mondial.

Pe lângă aceste 20 de tipuri deosebit de rare, Benturile mai adăpostesc alte 33 de specii de păsări care necesită protecţie strictă, cum ar fi corcodelul mare, raţa cârâitoare sau chirighiţa cu obraz alb.

„Aria de protecţie specială de la Borduşani este parte a unei arii de mare interes european. Una din obligaţiile României, pentru a adera la Uniunea Europeană, a reprezentat-o lista cu ariile de protecţie speciale din România. În această listă, se regăsesc Benturile, precum şi lacurile Amara şi Fundata, arii care fac parte din reţeaua europeană «Natura 2000», spune Reasilvia Mihai, referent de specialitate în cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului Ialomiţa.

Peisaj mirific

Fiind situate pe traseul marelui drum de migraţie estic, teritoriile de la Benturi sunt vizitate în perioadele de pasaj, fiind locuri de hrănire şi odihnă pentru specii rare şi foarte rare.

Chiar dacă în ultima jumătate de secol intervenţiile omului au modificat major mediul din această zonă, lacurile Benturi rămân un teritoriu propice pentru peste 70 de specii de păsări, din toată lumea.

Prin poziţia ei în mijlocul Bălţii Ialomiţei, într-o zonă neîndiguită, aria avifaunistică Benturi reprezintă unul din puţinele teritorii care, de-a lungul timpului, nu a suferit influenţe negative majore, fiind preferată de multe păsări, dintre care unele fac obiectul protecţiei legale în România şi în Europa.
 

Citiţi şi:

FOTO Povestea zimbrilor care s-au izolat de turma liberă din codrii Neamţului

Cei 11 zimbri eliberaţi în pădurile de pe raza Parcului Natural Vânători Neamţ au trecut cu bine această iarna, mult mai blândă decât în ultimii doi ani. Doar două exemplare au preferat să ierneze aproape de zona unde li se asigurau furaje.


FOTO „Delta Clujului“, cea mai mare întindere de stuf din ţară după Delta Dunării, arde în fiecare an din cauza sătenilor

Stufărişurile de la Sic, cunoscute în zonă ca şi „Delta Clujului“, au parte aproape în fiecare an de câte un incendiu de vegetaţie. Marţi, 11 martie, au ars aproape 30 de hectare din cele 220 de stufăriş. Zona a fost declarată rezervaţie naturală în 1974, are 505 hectare şi se întinde pe aria a cinci comune din nord-estul judeţului Cluj.

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite