FOTO Capul Caliacra, locul unde Marea Neagră este albastră. Legenda pământului protector al Dobrogei bulgăreşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În zona Cap Caliacra, Marea Neagră pare albastră FOTO: Mădălin Sofronie
În zona Cap Caliacra, Marea Neagră pare albastră FOTO: Mădălin Sofronie

Cap Caliacra reprezintă un important punct de atracţie pentru turiştii plecaţi să viziteze litoralul bulgăresc al Mării Negre. Limba de pământ, înaltă de 60 de metri, este unul dintre locurile unde se vede cel mai bine albastrul mării.

Capul Caliacra este, de fapt, o limbă de pământ care se desprinde din ţărmul bulgăresc al Mării Negre şi se întinde spre larg doi kilometri. Se află la 80 de kilometri de Constanţa şi la 60 de kilometri de Varna, are o înălţime de 60 de metri deasupra nivelului mării şi s-a format acum mai bine de două milioane de ani, prin suprapunerea mai multor straturi calcaroase.

Bătut de vânturi aspre şi spălat de valurile Mării Negre, Capul Caliacra este un adevărat colţ de rai. Peisajul care se poate observa din vârful platoului calcaros este unul de-a dreptul mirific.

Marea se desfăşoară în toată splendoarea ei, iar datorită modului în care lumina soarelui se reflectă în apă aceasta lasă impresia că ar fi albastră. Este singurul loc de pe întreg litoralul Mării Negre unde se petrece acest fenomen. „În zona litoralului bulgăresc apa are o culoare albastru-verzuie, fiind mai limpede. Ceea ce se observă, de fapt, sunt algele şi microflora marină. În zona noastră, Dunărea are un rol important, tocmai de aceea apa pare mai tulbure“, a explicat Simion Nicolaev, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“, din Constanţa.

Tot de sus, se pot observa şi bărcile pescăreşti care, sfidând valurile, se aventurează aproape de colosul calcaros care pătrunde în mare.

caliacra

Bărcile de pescari se aventurează în infinitul Mării Negre FOTO: Mădălin Sofronie


Pentru a vizita Capul Caliacra, turiştii trebuie să plătească o taxă de intrare de 3 leva (n.r. – 6 lei) de persoană. În fiecare vară, impresionanta formă geografică atrage sute de turişti, mulţi dintre ei din România. Mărturie stau cozile impresionante de maşini şi autocare care se formează la intrarea în incinta arealului natural.

Pentru Marian Popescu (32 de ani) din judeţul Prahova, este a treia vară când vine aici împreună cu familia. „Până în urmă cu trei ani, nu ştiam că există acest loc. Am căutat pe internet să vedem cu ce se laudă litoralul bulgăresc şi-am citit despre Capul Caliacra. Am zis să-mi aduc familia aici. Am rămas impresionaţi cu toţii, aşa că de fiecare dată când mergem la mare în Bulgaria oprim aici“, susţine turistul român.

Kali Akra – pământ protector

Panourile de informare care înconjoară intrarea în incinta rezervaţiei din inima Capului Caliacra abundă de informaţii despre legendele şi istoria acestui loc. Datorită amplasării sale, Capul Caliacra a reprezentat un important refugiu pentru numeroase popoare care au venit să afle misterele Pontului Euxin. Geţii şi grecii au fost primii care au populat zona, aceştia din urmă denumind-o „Kali Akra“ (n.r. – pământ protector).

 În secolul al XIV-lea aici a existat oraşul Caliacra, considerat capitala Dobrogei medievale. Oraşul a fost distrus în urma a nenumărate atacuri ale turcilor, fiind şters de pe faţa pământului şi abandonat. Ruinele cetăţii medievale Caliacra se păstrează şi astăzi, vizitatorii putând să observe modul în care aceasta a fost construită. Câteva ziduri de piatră şi o poartă boltită înaltă de doi metri amintesc de fosta cetate Caliacra.

caliacra
caliacra

Poveşti de dragoste ţesute pe ruinele fostei cetăţi medievale Caliacra FOTO: Mădălin Sofronie

Tot pe acest pământ există şi legenda celor 40 de fecioare care, dorind să nu cadă în mâna turcilor, şi-au prins mâinile şi s-au aruncat în apele Mării Negre. În semn de respect pentru gestul lor, la intrarea în rezervaţia naturală a fost ridicat un obelisc.

Capul Caliacra a reprezentat şi un reper în privinţa dezvoltării creştinătăţii în Dobrogea. Se presupune că acest loc a reprezentat în Evul Mediu ceea ce este astăzi Muntele Athos din Grecia. Pe platoul monumentului natural există urmele a numeroase biserici construite în secolele al XIV-lea şi al XV-lea, dar care au fost distruse în urma atacurilor turcilor.

Comerţ cu peşti-balon

Vizitat de foarte mulţi turişti, Capul Caliacra a devenit un bogat bazar de suvenire. Vânzătorii şi-au expus tarabele încă de la intrare şi până aproape de baza militară aflată la marginea platoului calcaros. Comercianţii bulgari vând absolut orice: de la figurine şi personaje din desene animate tricotate, obiecte de artizanat şi până la peştii-balon, exponate naturale.

Meni Revera (38 de ani) locuieşte în Kavarna şi este specialist în comerţul cu peşti-balon. „Există o tehnică specială prin care se pregătesc pentru a fi puşi la vânzare. Se scot din apă şi trebuie speriaţi ca să se umfle aşa, apoi se bagă în apă fiartă şi se dau cu un lac special“, explică bărbatul.

cx

Peştii - balon, un suvenir la mare căutare FOTO: Mădălin Sofronie

Yva Pencova (19 ani) este studentă la Facultatea de Istorie din Plovdiv, iar anul acesta a venit să-şi scoată banii pentru şcoală, vânzând obiecte de artizanat la Cap Caliacra. Tânăra este foarte entuziasmată de faptul că este asaltată de turişti şi susţine că foarte mulţi români îi apreciază marfa de pe tarabe. Îşi abordează clienţii zâmbindu-le frumos şi spunându-le „Bună ziua“. „Eu locuiesc în Kavarna şi fac naveta către acest loc în fiecare dimineaţă. Am nevoie de bani pentru şcoală“, susţine tânăra.

Primul punct de atracţie al litoralului bulgăresc

Drumul spre Capul Caliacra se desprinde din şoseaua europeană care leagă România de Bulgaria, prin punctul de trecere al frontierei Vama Veche, şi duce până la Varna. Este primul punct de atracţie cu care vecinii bulgari îi atrag pe turiştii plecaţi să exploreze litoralul bulgăresc al Mării Negre. După el, urmează salba staţiunilor Balcic, Albena şi Nisipurile de Aur.

caliacra

Harta Cap Caliacra

Capul Caliacra se află la 13 kilometri de oraşul Kavarna, o mică aşezare urbană ascunsă în inima litoralului bulgăresc. Localitatea nu atrage foarte mult privirea vizitatorilor. Seamănă mai degrabă cu o comună românească, locuită de oameni cu stare.

Uimitor este faptul că în Kavarna simbolurile comunismului sunt încă la modă. Din loc în loc, oraşul a păstrat o colecţie de statui care-i surprind pe oamenii muncii în diferite ipostaze. Înalţi de peste doi metri şi confecţionaţi din piatră, mineri, agricultori şi ţesătoare fură privirile tuturor turiştilor care doresc să viziteze Capul Caliacra.

Citiţi şi:

FOTO Oaza cu arbori neobişnuiţi din inima Câmpiei Bărăganului: un rai experimental făcut de om pentru a păstra frumuseţea naturii

Amintirile românilor din Cadrilater, la 75 de ani de la cedarea regiunii: „Toţi strigau în gura mare pe străzi: «Plecaţi, plecaţi! Daţi-ne ţara înapoi!»“


 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite