FOTO Viaţa în Piersica, satul rupt de civilizaţie din inima Bărăganului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satul Piersica este unul dintre satele abandonate ale Bărăganului FOTO: M.Sofronie
Satul Piersica este unul dintre satele abandonate ale Bărăganului FOTO: M.Sofronie

Tineri şi bătrâni, 50 de oameni trăiesc de pe o zi pe alta într-un loc uitat până şi de Dumnezeu. Se întâmplă la Piersica, , un sat abandonat pe malurile râului Ialomiţa. Tot ce vor localnicii este un magazin pentru a nu mai fi nevoiţi să meargă doi kilometri pe jos pentru cumpărături.

Viaţa în Piersica

Cei câţiva oameni care trăiesc aici susţin faptul că, numărate pe degete, în Piersica există puţin peste 50 de suflete... Fiecare cu nevoile sale, cu dorinţele sale.  Vlad Stan are 33 de ani şi este printre cei mai tineri din stat. Are o turmă de oi, câteva vaci, porci şi la poartă trei copii.

 S-a obişnuit să trăiască în satul unde fiecare zi seamănă cu cealaltă ca două picături de apă. La fel ca toţi ceilalţi oameni din sat, merge 2 kilometri pe jos până în satele învecinate să facă cumpărături, pentru că la Piersica nu există magazin.

 „Cel mai aproape este la Orezu, e un kilometru şi jumătate. Vara o mai ducem cu căruţele, dar iarna e mai greu pentru că e viscol. Ne-am obişnuit aşa, ce să facem şi noi?! Copiii au crescut, îi dăm la şcoală, se duc cu microbuzele. Dacă vrei să faci ceva, chiar şi aici la noi, ai ce să faci! Dacă nu, stai la poartă şi te uiţi!. Totuşi ne-am dori un magazin aici în sat” spune tânărul în timp ce se pregăteşte să adape un cal.

piersica 4


Pentru Radu Banciu (52 de ani), viaţa în Piersica înseamnă Evul Mediu. Un loc unde nimic nu se petrece, un loc uitat până şi de Dumnezeu. Singurele sale bucurii sunt faptul că are curent electric ca să se uite la televizor şi o fântână de unde să scoată apă. În rest... îşi petrece ziua la câmp, lucrând cele câteva pogoane de pământ pe care le-a primit moştenire de la părinţi.

 „E greu aici la noi, că nu avem prea multe aşa. Suntem oameni puţini, săraci... Înainte era mai bine! Era CAP-ul şi tot satul mergeam să muncim. Eram mai mulţi şi ne aveam tare bine unii cu alţii. Acum suntem o mînă de oameni. Tocmai ieri l-am îngropat pe unul. Ne împuţinăm pe zi ce trece” se plânge omul.

„Vreau străzi mai bune”

Pe cele trei uliţe care i-au mai rămas satului, atmosfera este dezolnată.  Cât vezi cu ochii, doar case părăsite. Şi pe dreapta, şi pe stânga, un şir lung de gospodării îşi aşteaptă de ani buni foştii proprietari. Dar porţile lor au fost încuiate pentru totdeauna. Au preferat să plece la oraş şi să uite definitiv de agoniseala de la ţară.



Maria Dinu (69 de ani) a îmbătrânit cu gândul la vecinii ei care au plecat la oraş şi nu s-au mai întors. Femeia iese în poartă şi se uită în zare, cu gândul că ar mai putea să vadă vreo faţă cunoscută. Stă singură într-o casă cu două camere şi o curte încărcată cu acareturi. N-a mai plecat din curte de ani buni. Tot ce-şi doreşte femeia este ca satul în care a crescut să fie la animat de oameni şi..străzi mai bune. „Aş vrea să vină înapoi vecinii mei şi dacă se poate să ne repare şi nouă cineva străzile, ca s-au distrus” spune femeia.

piersica 2

Citiţi şi:

FOTO Se întâmplă doar în Ialomiţa: 200 de indicatoare rutiere într-un sat. Primarul: „Le-am pus ca să se sature poliţiştii!“

Patru Fraţi, un stat uitat de lume de la marginea judeţului Ialomiţa, are toate şansele să intre în Cartea Recordurilor, ca cea mai bine semnalizată localitate din lume: 200 de indicatoare rutiere, montate unele lângă altele pe nouă kilometri, îi bulversează pe şoferi.


Au ales să trăiască în pustiu. Hagieni, satul fantomă din Bărăgan, unde viaţa o ia de la început

Satul Hagieni din judeţul Ialomiţa este una dintre localităţile afectate de inundaţiile istorice care au lovit România între anii 1970 şi 1977. La aproape 40 de ani de la catastrofa naturală, urmaşii celor cărora apa le-a luat  agoniseala s-au întors la vatră şi încearcă să ia viaţa de la capăt.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite