Cum au petrecut de Bobotează localnicii din Sudiţi, „satul cu bombe” din inima Bărăganului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
El este „Ginel” armăsarul care a câştigat întrecerea cailor organizată la Sudiţi de Bobotează FOTO: M. S.
El este „Ginel” armăsarul care a câştigat întrecerea cailor organizată la Sudiţi de Bobotează FOTO: M. S.

Comuna Sudiţi, din judeţul Ialomiţa, cunoscută în zonă drept „satul cu bombe”, a petrecut Boboteaza în stil tradiţional. Gospodarii şi-au scos pe uliţa mare armăsarii la paradă, au mers la slujba de la biserică, iar la final au petrecut cu o porţie de fasole cu cârnaţi şi s-au cinstit cu un pahar de ţuică fiartă.

Urmele „Marelui Război”, la Sudiţi

Aflată la peste 20 de kilometri de Slobozia, comuna Sudiţi este cunoscută în Ialomiţa drept „satul cu bombe”. Toate acestea întrucât în timpul celor două mari conflagraţii mondiale, în zonă s-a aflat un important câmp de bătălie. Urme ale armatelor care au luptat aici se mai păstrează încă şi astăzi.

Localnicii sunt recunoscuţi pentru numărul mare de muniţie neexplodată pe care o descoperă pe câmpuri sau în curţi, de fiecare dată când îşi lucrează pământurile. Descoperirile localnicilor sunt confirmate chiar şi de autorităţi, oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa confirmând faptul că la Sudiţi au avut cele mai multe misiuni de asanare şi distrugere a proiectilelor rămase neexplodate din timpul războaielor.

Botezul cailor în „satul cu bombe”

În dimineaţa de Bobotează, oamenii pare să fi uitat de proiectilele sau bombele pe care le au prin curţi şi au ieşit în uliţa mare ca să petreacă. În timp ce femeile s-au îndreptat către biserică, flăcăii şi gospodarii şi-au scos din graduri caii şi au făcut o paradă a armăsarilor chiar în centrul satului. Împodobiţi ca de sărbătoare, caii au mers la trap sub privirile încântate ale localnicilor şi ale copiilor de la şcoală.

sudiţi 2

La biserica din Sudiţi, femeile au primit Botezul Domnului

Câteva minute mai târziu, la finalul slujbei, caii au fost botezaţi de preoţi şi binecuvântaţi pentru a aduce spor şi sănătate în noul an, în ogrăzile stăpânilor lor.

sudiţi 3

Botezul cailor la Sudiţi

„Este un eveniment relativ nou prin aceste locuri şi sperăm să-l transformăm într-o tradiţie aşa cum se întâmplă în alte sate din Ialomiţa” ne-a declarat Vasile Şincan, primarul comunei Sudiţi, prezent şi el printre localnici la sărbătoarea Bobotezei, desfăşurată în comună.

„Ginel”, câştigătorul probei de viteză

După paradă, armăsarii s-au luat la întrecere pe izlazul de la marginea comunei. Ţinuţi bine în frâu de stăpânii lor, caii au trecut prin proba de viteză şi cea de îndemânare, în care au fost nevoiţi să sară peste o bară ridicată la câţiva metri distanţă de pământ.

sudiţi 5

Caii au participat la un concurs de hipism

Ambele probe au fost câştigate de „Ginel” calul lui Iulian Axinte (27 de ani), armăsar pe care l-a pregătit pentru acest concurs de peste un an de zile. Drept răsplată pentru ca a fost cel mai îndemânatic, „Ginel” a primit o pereche de hamuri nou-nouţe. „L-am antrenat mai bine de un an pentru acest concurs. Am mers cu el şi la câmp, peste tot. Am alergat cel mai repede” ne-a declarat Iulian Axinte.

sudiţi 6

Masa câmpenească de Bobotează, la Sudiţi

Petrecerea de la Sudiţi a continuat cu o masă câmpenească, unde s-au servit câteva zeci de porţii de fasole cu cârnaţi, pregătită la cazan. Setea gospodarilor a fost stinsă cu ţuică fiartă din belşug.

Citiţi şi:

Sudiţi, satul cu bombe din Bărăgan

Bobotează 2015. Tradiţii şi superstiţii populare din ziua când se sfinţesc apele şi dracii îşi pierd puterile

Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează pentru fetele nemăritate. Cum să-ţi afli ursitul cu o farfurie şi două lumânări, fără busuioc pus la sân sau sub pernă

Slobozia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite