Crucea din „satul cu bombe”, căutată de mii de credincioşi pentru că ar fi leacul tuturor bolilor: „Vin oamenii aici să se închine ca să scape de suferinţe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crucea de leac de la Sudiţi este înconjurată de ziduri de piatră FOTO: Mădălin Sofronie
Crucea de leac de la Sudiţi este înconjurată de ziduri de piatră FOTO: Mădălin Sofronie

La marginea localităţii Sudiţi, pe drumul de pământ care duce către o mănăstire pierdută în inima câmpului, se află ridicată o cruce, despre care localnicii susţin că are leac în vindecarea bolilor. Legendele ţesute în jurul monumentului sunt surprinzătoare.

Satul ialomiţean Sudiţi, cunoscut ca ”satul cu bombe” pentru arsenalul uriaş de grenade descoperit aici de ţărani şi de autorităţi (bombe rămase după cel de-al Doilea Război Mondial), este recunoscut pentru numeroasele legende rurale care-i circulă pe uliţe. Ca-n mai toate satele Bărăganului şi aici noaptea moroii umblă bezmetici pe străzi împreună cu ielele, care se întrec în farmece, însă rostite de localnici aceste legende capătă un alt fel de sens.

La birt sau ascunşi de după garduri, ori aflaţi cu vitele la păscut, oamenii se întrec în astfel de poveşti, stârnind curiozitatea tuturor celor care se aventurează prin acest colţ de lume.

Povestesc cu multă însufleţire şi plăcere despre toate aceste lucruri, care dăinuie pe străzi din moşi strămoşi şi pe care nimeni vreodată nu le-a putut demonstra în realitate. 

„De la mama mea ştiu că în noaptea de Sânziene apar mirese în mijlocul pădurii de la marginea satului şi încing o horă şi fac vrăji. Un vecin le-a şi văzut odată şi-a rămas mut. A murit săracu fără să mai scoată o vorbă” povesteşte Maria Neagu (79 de ani) o bătrână care stă în poartă, urmărind cu privirea toată suflarea care trece pe strada mare a Sudiţiului.  

Crucea de leac de la Sudiţi 

Într-un astfel de loc încărcat de felurite legende rurale s-a împământenit ideea că o cruce ridicată la marginea satului, pe drumul care duce către mânăstirea din inima câmpului ar fi vindecătoare de boli sau „cruce de leac” în limbaj popular. 

image

Foto

cruce

Din strada mare se desprinde un drum de asfalt care duce până la respectiva cruce. De acolo  se formează o răspântie care poartă paşii călătorului în două zări.

Crucea stă semeaţă, înconjurată de patru pereţi betonaţi, pe care au fost desenate chipuri de sfinţi. 

Apărată de două uşi de fier, este înconjurată  de câteva vase cu nisip, în care pot fi puse lumânări aprinse. Oamenii care locuiesc în zonă susţin faptul că această cruce este făcătoare de minuni, vindecând bolnavii. Ea ar fi fost ridicată de soldaţi în timpul celor două mari războaie mondiale, pentru ca puterea lui Dumnezeu să-i ferească de rău. 

„Crucea asta am pomenit-o aici din moşi strămoşi. Da, face minuni şi vin foarte mulţi oameni să se închine la ea, mai ales atunci când sunt sărbători importante. Îi zice cruce de leac pentru că vindecă boli” susţine Jana Cojocaru (69 de ani), o femeie a cărei gospodărie se află peste drum de crucea considerată ca având puteri vindecătoare. 

Despre puterile crucii de a-i scăpa de boală pe cei căzuţi la pat ştie şi Marin Ignat (63 de ani). Omul a văzut cu ochii lui cum oamenii vin şi se închină cu ochii în lacrimi la crucea din Sudiţi.

 „Vine mereu aici lume să se închine la această cruce. Toţi spun că-i apără de boală. Eu cred că e adevărat, pentru că puterea lui Dumnezeu e mare” spune bărbatul închinându-se. 

Citiţi şi:

O cruce din piatra de care se lipesc banii îi vrăjeşte pe credincioşi: „Ne scapă de toate greutăţile!

Satul cu bombe din Bărăgan. Ţăranii din Sudiţi au grădinile ticsite cu grenade: „Pe unele le-am folosit în chip de pavele, să am şi eu un fel de trotuar”

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite