Control al Comisiei Europene în Ialomiţa, judeţul îngenuncheat de pesta porcină. Ce caută inspectorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pesta porcină a făcut ravagii în judeţul Ialomiţa FOTO Adevărul
Pesta porcină a făcut ravagii în judeţul Ialomiţa FOTO Adevărul

Cu 223 de focare active de pestă porcină, judeţul Ialomiţa a atras atenţia Comisiei Europene. Doi funcţionari de la Bruxelles au sosit în Bărăgan, pentru un control privind gestionarea situaţiei de către autorităţile sanitar-veterinare.

La sfârşitul lunii noiembrie, Ialomiţa ocupa tot primul loc în România în ceea ce priveşte numărul focarelor de pestă porcină. Cu 223 de focare, Ialomiţa este campioană la pestă porcină. Doi reprezentanţi ai Comisiei Europene s-au aflat săptămâna trecută în misiune de audit la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa.

 Raportul întocmit de cei doi funcţionari, după discuţii purtate la DSVSA Ialomiţa în legătură cu gestionarea epidemiei de pestă porcină, vor fi cuprinse într-un raport care va ajunge pe masa premierului Nicolae Ciucă. 

Dr.Mihai Puia, director executiv la DSVSA Ialomiţa spune că numărul mare de focare este strâns legat de raportarea cazurilor. «Noi raportăm cazurile, spre deosebire de alte judeţe. Comisia Europeană a trimis doi reprezentanţi în judeţul nostru care, în urma verificărilor, s-au declarat mulţumiţi de modul în care DSVSA Ialomiţa a implementat directivele europene în pri¬vinţa pestei porcine. Feedback-ul pe care l-au acordat a fost unul pozitiv, nefiind descoperite nereguli», a precizat dr.Mihai Puia.

Controlul Comisiei Europene a urmărit şi modul în care s-au cheltuit banii privind gestionarea situaţiei declanşate de pesta porcină, dar şi dacă s-au respectat normativele europene în ceea ce priveşte controlul şi prevenirea răspândirii virusului ucigaş. 

Conform autorităţile, în anul 2021, Ialomiţa a primit din partea Comisiei Europene peste 400.000 de euro. Ialomiţa are multe focare pentru că se declară, spre deosebire de alte zone din ţară. Oamenii au fost învăţaţi să fie responsabili şi să anunţe autorităţile. Iar acest aspect este unul pozitiv, credem noi, a precizat reprezentatnul DSVSA Ialomiţa.

 

Limitarea creşterii porcului în gospodărie

În luna nopiembrie 2021, autorităţile din Ialomia spuneau că cea mai sigură măsură de eradicare a virusului, pentru care în prezent nu există niciun tratament, este limitarea creşterii porcului în gospodărie.

„Trebuie să se facă o dimensionare clară a exploataţiilor non-profesionale. Nu poţi să vii şi să spui că 25, 48 sau 100 de porci îi creşti în gospodărie pentru consum propriu. Asta este creştere pentru vânzare. Atunci, dacă totul este reglementat, se vor transforma în societăţi comerciale, care pot fi verificate, li se vor impune conditii pentru a putea funcţiona, iar când apar probleme, putem să închidem şi să luăm măsurile necesare”, spune Mihai Puia.

Cum se răspândeşte

În urma anchetelor epidemiologice, efectuate în ultimele luni, în judeţul Ialomiţa, s-a stabilit că principalele cauze care duc la apariţia de noi focare sunt intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora, dar şi scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată) .

De asemenea, sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani) reprezintă o altă mare problemă care duce la răspândirea virusului.

Pe lista neagră, spun medicii veterinari, se mai află nerespectarea obligaţiei de către deţinători de a anunţa specialistul atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi, dar şi aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc. Nu în ultimul rând, apariţia focarelor de boală ţine şi de nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Pesta porcina se întinde în tot judeţul Ialomiţa. Cum s-a răspândit boala

Mesaj din judeţul în care au fost omorâţi 100.000 porci într-o lună: „Singura soluţie e vaccinarea. Care nu există“

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite