Cetatea lui Dromichete şi Oraşul de Floci, obiective turistice de neratat în Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscut mai de grabă din cauza vremii capricioase, Bărăganul oferă şi câteva puncte de atracţie turistică extrem de interesante. Printre ele se numără cetatea lui Dromichete, de la Piscul Crăsani, lacul Amara sau fosta aşezare medievală cu nume amuzant, Oraşul de Floci.

La piscul Crăsani, în zona localităţii Balaciu, judeţul Ialomiţa, în  primii ani ai secolului XX, săptăturile arheologice au scos la iveală o veche cetate , ce datează din secolul IV î. Hr. Cercetările ulterioare au evidenţiat faptul că aici s-ar afla renumita cetate „Helis”, „Cetatea Soarelui” unde s-ar fi aflat cetatea de scaun a marelui rege dac Dromichete.

Cei care vor să ajungă aici trebuie să străbată drumul naţional care leagă Bucureştiul de Slobozia, iar în zona localităţii Balaciu trebuie să vireze la dreapta, către localitatea Crăsanii de Jos. Drumul către cetate este semnalizat cu indicatoare.

image

Drumul către Cetatea „Helis”

Locul în care s-a născut Mihai Viteazul

Civilizaţia medievală din Bărăgan s-a concentrat şi s-a dezvoltat în jurul unei aşezări urbane, considerată cel mai mai important centru comercial din sud-estul Ţării Româneşti, în perioada secolelor XVI şi XVII. Este vorba despre Oraşul de Floci, aşezare aflată la vărsarea râului Ialomiţa în Dunăre.

Numele amuzant al locului se trage de la faptul că aici se comercializau foarte multe blănuri de animale. Mai mult, se presupune, după unii istorici, că la Oraşul de Floci s-ar fi născut voievodul Mihai Viteazul. Dispărut de pe hartă încă din a doua jumătate a secolului XVIII, Oraşul de Floci a fost readus la viaţă prin întemeiera pe fosta aşezare medievală a unei baze arhologice. Aici se poate ajunge pe drumul vechi către mare, baza arheologică aflându-se în imediata apropiere a localităţii Giurgeni.

image
image

Vestigii ale Oraşului de Floci

Terapie cu nămol de Amara

Lacul Amara este unul dintre cele mai cunoscute şi căutate obiective turistice din judeţul Ialomiţa. Pe lângă peisajul care îl înconjoară, lacul are şi proprietăţi terapeutice.Nămolul negru din acest lac, bogat în sare şi în foarte multe tipuri de sulfaţi, are calităţi terapeutice. Tratamentele cu acest nămol pot ameliora sau chiar vindeca afecţiuni precum cele reumatologice, dermatologice sau hemoroizi.

image

În apropierea acestui lac există mai multe baze de tratament recuperator ce asigură executarea procedurilor de peloidoterapie, hidroterapie, terapie fizică şi kinetoterapie. În această staţiune terapeutică, pe malul lacului Amara, este amenajată şi o plajă unde cei care vin aici la tratament se pot relaxa.  Preţul de cazare la hotelurile staţiunii porneşte de la 150 de lei/noapte pentru o cameră dublă. Proprietăţile curative ale lacului Amara au fost descoperite de savantul ieşean Petru Poni, la sfârşitul secolului XIX.
 

Muzeul Agriculturii din Slobozia

Muzeul Agriculturii din Slobozia a fost înfiinţat în martie 1996 şi este singurul muzeu de acest fel din România. Printre cele mai vizitate exponate din cadrul muzeului se numără Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” (datează din anul 1737), morile cu pietre şi unelte, Ferma model Perieţi (cea mai mare fermă agricolă din Europa secolului XX), case de gospodar şi colecţia de unelte şi maşini agricole.
 

Citiţi şi:

Consiliul Judeţean Ialomiţa cheltuie 12,5 milioane de lei pentru reabilitarea celebrului Oraş de Floci


 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite