Ce este sindromul bradului de Crăciun, boala ciudată care ne poate strica sărbătorile
0
Pentru a avea parte de cele mai reuşit Crăciun trebuie să fim atenţi şi la sănătate. Medicii au realizat o listă cu afecţiuni care ne pot da peste cap planurile de sărbători. Fie ca e vorba despre alergii sau toxiinfecţii alimentare, specialiştii ne recomandă să fim foarte atenţi cu sănătatea în această perioadă.
Departe de graniţele României, tocmai în Statele Unite ale Americii, un grup de cercetători a descoperit o afecţiune specifică acestei perioade din an. Este vorba despre profesorii din cadrul Upstate Medical University din SUA, care, în urmă cu aproape 5 ani prezentau într-un studiu amănunţit pericolele care se ascund în bradul de Crăciun.
După simptomatologia descrisă în cercetările lor, este vorba despre o reacţie alergică la cetina şi acele de brad. Boala a fost denumită „Sindromul bradului de Crăciun”.
„bradul poate conţine o varietate de mucegaiuri, cele mai multe ori acestea conţinând foarte mulţi factori cu potenţial alergen. Acest lucru conduce la creşterea respiraţiei şuierătoare, tusă persistentă şi sesibilitate alergică, mai ales în cazul copiilor”, se arată în studiul realizat la universitatea newyorkeză Upstate Medical University.
Simptomele alergiei provocate de bradul de Crăciun sunt similare unei răceli mai severe. Astfel, cei care sunt sensibili la mirosul emanat de pomul de Crăciun strănută, tuşesc puternic, au ochii umflaţi, lăcrimează excesiv şi acuză dureri de cap. Cel mai eficient tratament, susţin specialiştii americani, este renunţarea definitivă la bradul de Crăciun.
Pericolul din alimente
Produsele alimentare tradiţionale ne pot strica la rândul lor distracţia de sărbători. Bogate în calorii aceste alimente pot provoca numeroase dereglări ale sistemului digestiv sau chiar ale ficatului. Principala cauză o reprezintă mâncatul excesiv. „Într-adevăr în perioada aceasta numărul solicitărilor către spital creşte destul de mult. Mâncatul excesiv produce numeroase dezechilibre mai ales pentru sistemul digestiv. Cei mai mulţi oameni acuză dureri foarte mari de stomac sau prezintă stări de vomă, ameţeli. Mâncărurile sunt bune, însă pot fi şi periculoase dacă nu sunt consumate cu moderaţie” precizează medicul Anca Telehuz, şeful Unităţii Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.
Tot alimentele tradiţionale pot fi responsabile şi de apariţia toxiinfecţiilor alimentare, care ne pot da peste cap bucuria de sărbători. Simptomele sunt durerile de cap, ameţelile, stările de vomă şi scaunele moi. În astfel de situaţii, medicii recomandă transportul de urgenţă la cel mai apropiat spital.
„Cu toxiinfecţiile alimentare nu este de glumit. Pot afecta serios sănătatea. E drept că nimeni nu-şi doreşte să i se întâmple de sărbători, însă este necesar controlul medical la apariţia primelor simptome” mai spune medicul Anca Telehuz.
Depresia de sărbători
În plan psihologic şi emoţional, cel mai mare pericol în perioada sărbătorilor este depresia. Specialiştii susţin că ea se manifestă, cel mai adesea, în cazurile persoanelor singure. Având în vere că sărbătorile de iarnă se petrec în jurul persoanelor apropiate şi dragi, oamenii singuri privesc lipsa acestora cu o mare nefericire în suflet. Totuşi psihologii susţin că în astfel de cazuri este bine să facem tot posibilul pentru a descoperi lucrurile care ne binedispun şi să ne putem bucura de ele în voie.